24.07.2023 - Rusko-ukrajinský konflikt

24.07.2023 - Russia-Ukraine conflict
Bývalý šéf vojenského komisariátu v Odese Jevhne Borysov byl zadržen. Je podezřelý, že se ve své funkci, v níž obstarával nákupy, ilegálně obohatil o vysoké sumy peněz. Když na to přišli novináři, nařídil prezident vedení armády, aby se ho zbavili a nařídil preventivní prošetření všech komisariátů.
babel.ua
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#729996 Verze : 3
Budovu bud zasahl dron, nebo naopak ruska protivzdusna obrana, kazdopadne jedna se o civilni budovu ...


URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#730000 Verze : 0
Ukázalo se, že sklady dělostřelecké munice Bundeswehru jsou výrazně prázdnější, než se očekávalo a to ta očekávaní nebyla příliš velká. Německo zdaleka neplní ani požadavky na minimální množství munice v rámci NATO. O nedostatku munice se vědělo dlouhodobě. Politici toto ale dlouhodobě neřešili (německé ministerstvo obrany nemělo v posledních mnoha letech zrovna štěstí na schopné ministry). Ministryně Lambrechtová to dokonce neřešila ani po vypuknutí invaze, i přes aktivitu zbrojních firem. Až nástup nového ministra Pistoriuse přinesl změnu. Nyní došlo k uzavření rámcových smluv (Rheinmetall a Diehl+Nammo), výroba jede na tři směny a německá vláda hodlá v následujících letech utratit za novou munici 20 miliard euro.
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#730048 Verze : 5
Lancet zasiahol priestor elektroniky a E-WNA tanku Leopard 2A6. Z hasiacej látky môžete vidieť biely oblak, čo znamená, že zásah zasiahol priestor posádky a zapálil Deugru.
Vozidlo na generálnu opravu v továrni. Hlúpy Lancet a tank bude dva mesiace mimo prevádzky... Nedostatok rušičiek na strane Ukrajiny sa tu dosť vypomstí.



Ruský kanál Rybár zhodnotil ranný útok na Kryme.
„UAV vzlietli z Kryvého Rohu, dostali sa do Odesu cez Mykolajivskú oblasť a tam sa odklonili na Krym, aby zmiatli ruskú protivzdušnú obranu.
Súbežne s tým boli vypustené štyri riadené strely Storm Shadow lietadlami Su-24 ukrajinských vzdušných síl. Tri mierili na sklad s muníciou v okolí Viľne (letisko Vesoloje) a jeden na opravárenskú základňu pri Novostepove. Všetky štyri zasiahli cieľ.“



"Krymskí partizáni" hlásia, že v muničnom sklade v okrese Džankoj (dočasne okupovaný Krym) bola zničená séria striel P-800 "Onyx", ktorými Rusi útočia na Odesu).
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#730050 Verze : 2
V Rusku sa opäť spomína nová vlna čiastočnej mobilizácie.


"Čiastočná mobilizácia vychádza zo schopností nášho priemyslu zabezpečiť skupinu plniacu bojové úlohy. Dnes je náš priemysel schopný zabezpečiť skupinu v 'špeciálnej vojenskej operácii'. Ak bude niečo [vo väčšom meradle], potom sa to zváži [možnosť mobilizácie] - Andrej Gurulev, člen výboru pre obranu v ruskom parlamente.


Napriek tomu už ruskí „vojenskí spravodajcovia“ naznačujú, že mobilizácia bude opäť v októbri. Vysvetľujú to tým, že tento mesiac vstúpia do platnosti nové novely, ktoré stonásobne zvýšia pokuty za nedostavenie sa na vojenskú službu. „Skutočnosť, že na jeseň dôjde k druhej vlne mobilizácie, je zrejmá <...> Uplynul rok a vy máte možnosť poučiť sa z chýb iných ľudí,“ napísal jeden kanál Telegram. Jeho autor Vladimir Romanov odporúča nespoliehať sa na vojenský priemysel a začať nakupovať uniformy, nepriestrelné vesty, výstroj, prístroje na nočné videnie a obuv.


Ďalší kanál, „Dvaja majori“, s ním súhlasí. Rusom odporúča byť vo fyzickej forme, mať lekárničku, ísť k zubárovi, ako aj natiahnuť osteochondrózu – „aby pri zoskoku z KamAZu nespadla chrbtica do nohavíc“. "Ruský parlament prijíma rozhodnutia o zvýšení vekovej hranice pre mobilizáciu dôstojníkov zo zálohy a o sprísnení sankcií za porušenie vojenskej registrácie z nejakého dôvodu. Zvýšila sa maximálna sila vojenskej služby, vytvárajú sa nové plnokrvné divízie", - kanál "Dvaja majori".


Armáda naliehavo požaduje od generálneho štábu rotáciu a výmenu zabitých a zranených. Generálmajor Ivan Popov už skôr v júli podal správu o potrebe rotácie. "Boli predložené silné argumenty o potrebe rotácie <...> výmeny jednotiek, ktoré <...> utrpeli značné straty," napísal kanál Grey Zone.


Predtým ruské úrady opakovane tvrdili, že žiadna nová vlna mobilizácie nebude. Potom znova povedali to isté o mobilizácii v Rusku všeobecne - a potom sa to stalo.
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#730053 Verze : 1

Diskuse

me se jen libi vyraz "top secret GRU facility" v prispevku nejakeho bezejmenneho na twitteru Very Happy Very Happy Very Happy to asi zas tak top secret nebude ... jinak samozrejme dalsi propagandisticka fraska, ktera neprinese nic nez dalsi kolo odvet a dalsi zabite civilisty, nic vic
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#729993 Verze : 1
Christo Grozev fakt není žádný no name. Smile Je to hlavní investigativec z Bellingcatu. Díky nim víme o mnoha věcech, které Rusko spáchalo na Ukrajině (sestřelení MH17; přímá účast ruských vojsk na Donbase 2014; skutečnost, že Girkin v té době cestoval na krycí doklady od ruských tajných služeb), ale i v Británii (Salisbury). On osobně byl dokonce před invazí 2022 žalován Prigožinem za to, že tvrdil, že Prigožin je spojen s vagnerovci. Prigožin ten soud tehdy prohrál. A je rozdíl trefovat velitelství MO, GRU atp. a kulturní památky, infrastruktu na vývoz obilí, nemocnice, paneláky...
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#729995 Verze : 1
ani jedno neni uplne k tomu, co jsem psal ja
1) pokud o tom KDOKOLIV basni na twitteru, tak to NENI top secret, fakt ne Smile je uplne jedno o koho se jedna, pointa je trochu jinde
2) byt chapu o "moralni" oduvodneni, uzitek z toho nebyl zadny. Ano, zasahli strechu domu a rozbili par oken, ale to je tak vsechno. Russaci ted vezmou hromadu raket a naposilaji je na nevine lidi, jen aby ukazali ze maji vetsiho pindoura. Takze efekt cele akce je ano, poplacali jsme se po zadech, ze to umime, nahrali jsme ruskemu narativu o tom, ze ukacka jsou teroristi, a ted muzem jen cekat, kde to koho zabije ... myslim si, ze by se meli drzet bombardovani vojenskych cilu v souvilosti s probihajici ofenzivou
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#729997 Verze : 0
To, že už je ta budova propálená, neznamená, že není stále vedená v režimu top secret. Já netuším, o které budovy přesně jde (není to tam uvedeno) a nevím, jak přesně to autor myslel a je mi to vlastně úplně jedno. Každopádně útok byl veden na zcela legitimní vojenské cíle. Žádné nemocnice, porodnice, chrámy, muzea, restaurace... takže z hlediska mezinárodního vojenského práva zcela bez problému. Ať už je ta budova utajovaná nebo ne. To je marginálie.


Rusáci ty hromady rakety střílejí dlouhodobě a nepotřebujou na to jakoukoliv záminku.


Já nevidím do karet ani jednoho z genštábů, ale osobně si myslím, že užitek má ta akce velký. Samozřejmě, že to nezpůsobilo samo o sobě žádné velké škody, ale o to ani nejde (ani Doolittlův nálet na Tokio nebyl z přímého vojenského hlediska signifikantní a stejně měl svůj význam). V tomto případě to IMHO má zcela konkrétní vojenský význam a to celkem důležitý. Jde o umístění prostředků PVO. Cílem je přinutit Rusko, aby k Moskvě přisunulo další prostředky PVO, nebo aby alespoň neodsunulo ty stávající na frontu, kde jim rychle ubývají. Ten útok na Moskvu nebyl včera jediný, který bude nutit okupanty k řešení tohoto rébusu. Zhruba ve stejnou dobu totiž Ukrajinci provedli úder střelami Storm Shadow klasickou trasou na Krym (dva různé cíle, oba úspěšně zasaženy) a k tomu navíc poslali drony z oblasti Krivého Rihu oklikou přes Mykolajiv na Krym. To je zcela nová trasa a nepříjemné překvápko pro okupanty.


Rusové by tedy potřebovali víc PVO jak na Krymu (nestačí pokrýt ani očekávané trasy a teď ještě musí řešit nové), tak u Moskvy (stávající evidentně nestačí), tak na frontě. Ani oni ale nemají neomezené zásoby. Takže si myslím, že nejde jen o symbolický úder bez užitku. Ale Zalužnyj ani Budanov se mnou své plány samozřejmě nesdílí. Smile


Cíle na frontě likvidují, hlavně právě to dělostřelectvo, PVO a REB. Značné ztráty této techniky potvrzují sami okupanti. Poslední statistika, co jsem viděl (asi týden zpátky), mluvila o průměrně 20 kusech denně, přičemž minimální číslo nekleslo pod 12. A to jsou jen ztráty, které byly zveřejněné. Současně na Krymu a jiných okupovaných částech Ukrajiny vybuchuje jeden sklad munice za druhým, takže se i toho drží... prostě bojují na více směrech.
URL : https://www.valka.cz/24-07-2023-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t269640#730033 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více