Přehled (190 článků)

Články : Moderní doba (1990-)

Zbraň do každej rodiny

Ak je vlastnenie zbraní skriminalizované, iba kriminálnici majú zbrane". S týmto tvrdením pro-zbraňových aktivistov sa dá polemizovať len ťažko. Zákon nezastaví vraha alebo mafiána pred získaním „svojho pracovného nástroja;. Na druhej strane znevýhodňuje slušného občana, ktorý nemá možnosť sa proti napadnutiu efektívne brániť. Vlastnenie zbrane zároveň relativizuje fyzickú silu útočníka a napadnutého. Pred rokom sa udiala zaujímavá udalosť v izraelskej škole. Do triedy vnikli dvaja teroristi, ktorí nožmi napadli niekoľkých študentov. Pohotový profesor vytiahol svoju osobnú pištoľ a zastrelil nebezpečných ozbrojencov. Zbrane v správnych rukách teda môžu tragédiám na školách efektívne zamedziť.
🪖︎ Peter Števkov 🕔︎ 15.02.2012 👁︎ 16230

Vzťahy Azerbajdžanu s Ruskom: cesta pragmatizmu

Předloženy komentář si klade za cíl stručnou reflexi vztahu Ázerbajdžánu a Ruska. Všímá si zejména jeho proměn od velice chladného přístupu obou stran k postupnému opatrnému sbližování a neopomíjí i širší geopolitický kontext.
🪖︎ Peter Števkov 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 17558

Secesionizmus v Texase

Texas je jediným americkým štátom, ktorý si vybojoval nezávislosť sám. Pôvodne sa jednalo o mexické teritórium, v ktorom začiatkom 19. storočia prudko narastal počet amerických osadníkov. Texaská revolúcia v rokoch 1835-1836 však mexické panstvo definitívne ukončila. Jej dôsledkom bol vznik republiky Texas, existujúcej samostatne po dobu 10 rokov.
🪖︎ Peter Števkov 🕔︎ 15.02.2012 👁︎ 14404

Blesky na obloze 09 - F-35 Lightning II - JSF dostává formu

JSF je program, který v sobě zahrnuje takové množství protichůdných požadavků, jaké nebylo nikdy předtím postaveno před žádný tým konstruktérů. Pro jejich splnění bylo nutné pečlivě zvolit základní konfiguraci, aby po minimálních úpravách vyhovovala všem ozbrojeným složkám participujícím na programu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.01.2010 👁︎ 44270

Blesky na obloze 08 - F-35 Lightning II - Zrození nové generace

V současné době probíhají zkoušky nového univerzálního letounu, který má být ve všech směrech unikátní. Jedná se největší kontrakt v historii vojenského letectva, na kterém participuje řada zemí. Předpokládá se, že to bude po dlouhé době letoun, který se dočká tisícových sérií. Již dostal své bojové jméno: F-35 Lightning II.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.01.2010 👁︎ 42633

Kyber válčení již ve dveřích

Čím víc moderní, tím zranitelnější jsme. Ušili jsme si na sebe pořádný bič. Nejen nepřátelsky naladěná cizí velmoc, ale i nedospělý spratek v domácím prostředí, motivovaný  třeba jen pubertálním bažením po dosažitelném aktu vandalství, může pořádně zasáhnout vlastní stát, atomovou elektrárnu. Výsledkem je též cosi, označované novotvarem cybervandalism.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 08.09.2011 👁︎ 13873

SÝRIE - Její současné porodní bolesti

Arabské země, mezi jejichž společným jmenovatelem je vesměs hanebný způsob vládnutí, tento rok započal ne-li jejich obrodným jarem, tak  aspoň probouzením, s pořádnými otřesy již na pěti adresách. První byl Tunis, jehož lakotný prezident byl svržen, s rodinou prchl ze země, do níž se oprávněně netroufá vracet. Z Egypta, země nejpočetnější, nejvýznamnější, neuprchl, ale moci tam pozbyl prezident Mubarak, nyní na nemocničním lůžku a potýkající se s obviněním  ze závažných zločinů. V Jemenu hněv lidu již nabyl třeskutou podobu a zraněný prezident odspěchal do lékařské péče v dosud relativně poklidném závětří saúdské monarchie. V Libyji kruťas Kaddáfí je ohrožen dost chaoticky si počínajícími povstalci, v jediném tomto druhu konfliktu, v němž se poněkud angažují některé NATO státy. A v Sýrii, dosud neukončený porod, ve stavu pořádné řezničiny, probíhá v režii prezidenta Bašara al-Assada, očního lékaře původním povoláním. Různé to tedy výviny, v porovnání s téměř totožným rozpadem režimů ve státech vědeckého socialismu v onom annus mirabilis 1989.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 08.09.2011 👁︎ 14169

Problém pirátství u Somálska 1. - Problém pirátství u Somálska

Fenoménu somálského pirátství se v posledních letech dostává značné pozornosti ve světových médiích. Ve své podstatě se jedná o jev skutečně bezprecedentní. Za jedinečný považuji i způsob jeho řešení na mezinárodní úrovni, a nakonec i zahraničněpolitickou roli Evropské unie jako předního aktéra současného globálního krizového managementu. Přibližme si nyní samotný problém somálského pirátství v souvislostech.
🪖︎ Ing. Ondřej Šimon 🕔︎ 30.07.2011 👁︎ 132212

Cvičení Labe 2011

26. 5. proběhlo u Litoměřic cvičení Labe 2011 jehož hlavní část byla v režii 15. ženijní brigády, konkrétně 151. ženijního praporu . Námětem byla výstavba pontonového mostu přes Labe. Cvičení se tentokrát účastnily i další jednotky, především 25. protiletadlová raketová brigáda, 7. mechanizovaná brigáda a 4. brigáda rychlého nasazení. Toto je krátká foto a videoreportáž.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 07.05.2011 👁︎ 28877

Zpravodajské služby nejsou všemocné

Newyorská Dvojčata, londýnské metro, vlaky v Madridu, Říšský sněm v Berlíně, Eiffelova věž v Paříži… To všechno jsou technické vrcholy naší civilizace. Útok na ně je útokem na symboly.
To všechno islámští teroristé moc dobře vědí. Proto se na ně zaměřují – někdy úspěšně, jindy neúspěšně.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 31.12.2010 👁︎ 14909

Rozmělněné cíle americké kosmonautiky

Ve stavbě kosmické lodi Orion, která byla opěrným sloupem Constellation, budeme pokračovat, ale na Měsíc lidi nepošleme. Naším cílem je oblet Marsu s lidmi ve třicátých letech a návštěva dalších nebeských těles, jako třeba asteroidů. To je hlavní část poselství prezidenta Baracka Obamy, které přednesl před dvěma týdny na Floridě.
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 01.09.2010 👁︎ 12113

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více