Přehled (190 článků)

Články : Moderní doba (1990-)

Žoldnéři, žoldáci, jejich všelijaká motivace

V angličině je jim přisouzeno málo chválihodné označení Mercenaries - tvorů, kteří za peníze se chopí zbraně a jdou zabíjet. Ovšem kdokoliv se ocitnuvší ve vojenské uniformě, ať jako dobrovolník či nijak nadšený odvedenec, dostává nějaké peníze, onen žold – však proto takové české slovo. Někdo tedy rukuje, poněvadž chce, někdo poněvadž musí...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 29.07.2010 👁︎ 29548

Letouny AEW - Airborne Early Warning - Oči leteckých sil

Letouny včasné výstrahy zajišťují velitelům leteckých sil neustálý přehled o vzdušné situaci, daleko za radarovým horizontem. Jsou jedním z klíčových prvků pro vybojování informační převahy na bojišti a umožňují efektivní nasazení vlastních sil. Jejich konstrukce prošla dlouhým vývojem a dnes jsou nepostradatelnou součástí moderních leteckých sil. Počet letectev, které letouny včasné výstrahy provozuje, neustále roste.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 31.01.2010 👁︎ 21587

Firefighting Off Road Day 2010

Dne 11. března 2010 se v Hummer centru v Praze Počernicích uskutečnil první ročník  Firefighting Off Road Day 2010.  Cílem akce bylo předvést, co dokážou komerční vozy používané pro speciální nástavby a obecně představit možnosti jejich úprav pro speciální účely jednotlivých složek integrovaného záchranného systému.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2010 👁︎ 24370

Užitečné vlastnosti zdí

Zeď, plot, ohrada, brána, vrátka, vchod, kudy vejít nebo někomu  v takovém kroku zabránit. Dobré ploty přispívají dobrým sousedským vztahům nebo aspoň mohou zabraňovat, aby nedocházelo k jejich případně explozivnímu zhoršování.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 06.04.2010 👁︎ 13961

Na polygonu Mercedes-Benz

Dne 8. října 2009  proběhla na zkušebním polygonu firmy Mercedes-Benz ve městě Wörth prezentace vojenských vozidel všech kategorií. Potěšující bylo, že vlastníci příslušného řidičského oprávnění si mohli chování vozidel v terénu osobně vyzkoušet.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 02.12.2009 👁︎ 33602

Mám strach o naši zemi

Do začátku devadesátých let spadalo Československo pod kuratelu pravlasti komunismu, Sovětského svazu. Po převratu v listopadu 1989 jsme se radovali ze svobody, ale trvalo nějakou dobu, než jsme si plně uvědomili, že Západ včetně Německa, odkud vyšlehly dvě světové války, už není naším nepřítelem. A potom jsme se snažili sžívat s našimi západními sousedy, vracet se k pozapomenutým dobrým mravům a pravidlům. Až jsme se trochu zcivilizovali, přibrali nás do NATO a Evropské unie
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 05.10.2009 👁︎ 14320

Ruská špionáž opět ohrožuje svět

Pro ruskou civilní a vojenskou rozvědku dnes pracuje v zahraničí nejméně tolik důstojníků jako v nejvypjatějších dobách studené války. Tento vzestup začal po nástupu vysloužilého podplukovníka KGB Vladimíra Putina na kremelský trůn. A patrně k tomu přispělo i přistoupení České republiky, Maďarska a Polska do NATO, které zůstalo pro Moskvu úhlavním nepřítelem...
🪖︎ Karel Pacner 🕔︎ 28.08.2009 👁︎ 14117

Co pudí špiony

Americký knižní trh nám nabízí plejádu zajímavostí tohoto žánru - almanachy, analýzy, memoáry, ságy hrdinů a padouchů. „Encyklopedie špionáže“ (Spy Book: The Encyclopedia of Espionage, Random House) obsahuje přes 2.000 případů z doby dávné i nejsoučasnější. Daniel Defoe, autor Robinsona Crusoe, byl špion. Takto se za druhé světové války v Paříži angažovala slavná černošská kumštýřka Josefina Bakerová. Julius a Ethel Rosenbergovi jakož i Alger Hiss, považovaný patriot Rooseveltova vládnoucího týmu, pilně pracovali pro Sověty.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 21.07.2009 👁︎ 18943

BLÍZKÝ VÝCHOD: Nesourodé vyhlídky v biblické zemi

Izrael, pokládán za nelegitimního vetřelce v oné převážně islámské končině, si musel zvykat na neutuchající nepříjemnosti: bomby, rakety, všelijaké přepady, pronikání explozivně si počínající sebevrahů a sebevražedkyň. Vedlo to k úbytku zahraničních turistů, odlivu investic, ekonomie začala trpět, sama existence státu ohrožena...
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 02.06.2009 👁︎ 11360

Návštěva ostrova bombardovaného jen obden

Ostrov Quemoy (občas označený jako Kinmen a ještě všelijak jinak)je historicky hodně unikátní místo: tam totiž Čankajšek zvítězil. V říjnu 1949 se tam vylodilo dvacet tisíc Maových vojáků a byli buď zabiti, nebo aspoň rozprášeni. Zde mínil Mao použít atomovou bombu a tuze se zlobil na Chruščova, že mu nepůjčil ani jednu k zahájení třetí světové války. Nevyslyšení komunisté se tehdy smířili s dělostřelbou. V roce 1954 začali s bombardováním a počínaje srpnem 1958 si za čtyřiačtyřicet dní z kanonů vystřelili půlmilionkrát.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 30.03.2009 👁︎ 13503

Pštros náš vzor, aneb politika appeasementu je tu zpět

Snad každý s přístupem k internetu už víc než jednou se seznámil se záběry s britských ulic, s demonstrující muslimskou mládeží, s plakáty SMRT DEMOKRACII, ZABÍT KAŽDÉHO KDO URAZÍ ISLÁM, KALIFÁT V EVROPĚ ZVÍTĚZÍ – přemnoho takových, neméně hrozivých požadavků. Policie nečinně přihlíží zaručovat svobody projevu jejím zarputilým nepřátelům.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 24.03.2009 👁︎ 13673

USA: Přemýšlení o případných pohromách

I nejzarputilější kritici George W. Bushe mají potíže upřít mu zásluhu na skutečnosti, že po katastrofě 11. září 2001 se na americké půdě – na rozdíl od třeskutého stavu věcí v Londýně či Madridu - nic takového nestalo. Na tak kýženém výsledku se nepochybně zasloužila opatření, vehementně zatracovaná obhájci lidských práv za jakoukoliv destruktivní cenu. Díky zákonným opatřením – zejména onen Patriot Act, například umožňující snadnější odposlech našich nepřátel – tady islámští fundamentalisté prozatím příliš nepochodili.
Jenže nový prezident Barack Hussein Obama se nám během úspěšné volební kampaně několikrát zaručoval, že ony úspěšné novoty zlikviduje a tím že nejen vylepší reputaci Ameriky ve světě, ale i přispěje k její bezpečnosti....
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 03.02.2009 👁︎ 12798

Hledání umírněných mohamedánů

Naším nepřítelem není islám, ale fanatici, kteří si tuto veskrze mírumilovnou náboženskou víru přisvojují, usurpují, a že tedy je nutno podporovat síly odporující tak zkázonosným snahám. Po třeskutých událostech v Londýně, Madridu, na ostrově Bali (mnoho mrtvol), v Dánsku (několik karikatur), takové nám předkládané přesvědčení neutuchá. Přibývá knih, vědců, analytiků, teoretiků, prognostiků, receptů s optimistickou premisou, že zatímco problémem je radikální islám, řešením je islám umírněný. Kde ho ale hledat v monoteistickém dogmatu, že zdrojem vší pravdy je Alláh a jeho posel Mohamed a že je nutno všemi silami prosazovat cíl této jediné pravdy?
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 22.01.2009 👁︎ 12827

Populární novinka: děti válečníci

Rozrůstá se nám rejstřík surovostí, jak ničit, o život připravovat. Mezinárodní organizace odhadují, že v současné době počet takto si počínajících dětí dosáhl 300.000.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12050

Velké výhody s nepříznivým dopadem

Takto vágní, nezřetelný titul je úvodem k tématu se značným zeměpisným rozprostřením - od arabských pouští, ropou nasáklých, po mrňavou republičku Nauru v Pacifiku, kdysi kolonii německou, poté ve správě australské, nyní těšící se jakési suverenní existenci: donedávna rekordně bohatý ostrůvek s nejvyšším per capita příjmem na světě, a to proto, že něj kálelo ptactvo.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12192

Mnohé okolnosti jak přijít k úhoně

Snad ve většině států světa podněcování k vraždě se nedovoluje, nedoporučuje, dokonce i bývá trestáno. Není tomu tak ale všude. Například v ultrapobožné Saúdské Arábii, šejk Saleh Luhajdan, ten úplně nejvýznamnější soudce (předseda Nejvyššího odvolacího soudu), vyjádřil v rozhlasovém projevu názor, že provozovatele údajně lascivních televizních pořadů během svatého měsíce ramadádu je žádoucno zabíjet. Posléze se poopravil zpřesněním, aby napřed došlo k soudu a teprve pak k jejich zabití.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 12681

Pirátství stále víc kvetoucí

Vracím se k tématu o činnosti, klasickou definicí vyjádřené jako „násilný akt v mezinárodních vodách soukromým plavidlem proti jinému plavidlu za účelem lupu (animus furandi)“. Pirátství jako zcela první bylo prohlášeno za mezinárodní zločin, jeho provozovatelé za „vyvrhele, psance lidstva“ a kterýkoliv stát by je mohl pravomocně odsoudit. Tedy i Česká republika, tolik suchozemská, ač na Labi, natož Nežárce nebudou řádit korsáři, individua s černým flastrem na vyloupnutém oku, belhat se s jednou dřevěnou nohou.
🪖︎ Ota Ulč 🕔︎ 05.01.2009 👁︎ 16722

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více