Přehled (22 článků)

Středověk (476 - 1492) : Husitské války [1419-1436]

Josef Pekař a hodnocení husitství

Josef Pekař se narodil jako selský syn roku 1870 v Malém Rohozci u Turnova. Byl jedním z nejvýznamnějších historiků přelomu 19. a 20. století a řadíme jej mezi Gollovy žáky. Ve svých historických pracích se snažil vždy zachytit dobu a vykreslit tehdejší prostředí. V potaz bral různé faktory. Hospodářskou situaci, vědu, tehdejší zvyklosti, mravy, řeč I náboženství. Jeho nejvýznamnější prací bylo čtyřsvazkové dílo „Žižka a jeho doba“, vydané v letech 1927-1933. Období husitství je jedním z Pekařových nejsledovanějších. Proč?
🪖︎ Jan Ešner 🕔︎ 16.06.2002 👁︎ 65704

Drobné úvahy o husitském způsobu boje

Křižáci byli většinou žoldáci, kteří i po zaplacení neměli větší zájem na vyhrání bitvy. Je zajímal hlavně žold. No a pokud utečou z boje, bude si je někdo chtít najmout pro další tažení. Proto nějaké hrdinné vrhání se do ztraceného boje u nich nemělo žádný význam.
🪖︎ Nimitz 🕔︎ 26.05.2002 👁︎ 35431

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více