22.12.2023 - Spuštění nové podoby valka.cz

22.12.2023 - Launch of our new website
Vážení čtenáři, kolegové moderátoři,
dozrál čas, abychom spustili novou verzi našich stránek, a to (pokud se nenajdou zásadní problémy) v

pátek 22.12.2023


abych měl čas to během vánočních svátků doladit.


Nová verze má za sebou zhruba deset měsíců práce, vývoje i testování a přináší několik více či méně zásadních změn.
Tou hlavní je přechod z formátování v editoru pomoci BB kódu na čisté HTML. Editor se nyní více podobá wordu a je možné v něm plnohodnotně psát, aniž by človek musel znát (vyšší) desítky různých formátovacích značek jako doposud.
Zároveň jsme komplet opustili JQuery v procesu, ktery byl docela bolestivý, ale myslím si, že byl také potřeba. Spolu s tím došlo k revizi řady skriptů a knihoven, které jsme tu používali nebo stále používáme, a jejich aktualizace či výměna za takové, které JQuery nepotřebují ke svému běhu.
Třetí změnou, která ma hodně společného s tou první, je přechod na technologii Web elements / custom components, tedy rozšíření existujících HTML značek o některé vlastní, které umožňují zobrazovaní ruzného "složitějšího" obsahu pomocí jedné značky. Například nová značka valka-galerie řeší zobrazení náhledů fotografií z vložené fotogalerie, spolu s možnosti rozklikávat si je ve větším zobrazení, procházet jednu po druhé atd. Toto obalení funkcionality do jedné značky či komponenty bylo potřebné právě pro opuštění BB kódu, kde jsem za těch 17 let, co jsme jej používali, dopsal řadu specifických značek, abychom nemuseli takovéto přehledy, tabulky a podobné věci dělat znovu a znovu ručně, a aby to mělo stejný vzhled, tedy určitou štábní kulturu. Doba pokročila, ale nechtěl jsem jít přímo do knihoven typu React, Angular či Vue, protože se stále držím jazyka PHP na backendu a nyní už čistého javascriptu na frontendu, bez zbytečného balastu navíc. Stále jsme v hlavní roli web pro čtenáře, editory, vkládání a moderování je nezbytné, ale využívá jej jen zlomek uživatelů.
Na čtenáře a zejmána nové návštěvníky pak cílí změna vizuální podoby našich stránek, přiblížení se, či možná návrat k, standartnímu rozložení prvků jako je navigace a rozbalovací menu vlevo, přihlašování a notifikace v horní liště, přepínání mezi primární českou a slovenskou verzí valka.cz a anglickou mutací armedconflicts.com. Přehledněji by měly být publikovány informace o možnosti zapojení se do tvorby těchto stránek, stejně jako možnost užívat si procházení stránek zcela bez reklam formou Prémiového účtu. Nakonec i nápověda bude v patičce stránky myslím si stále na očích. Vyladěn byl i tmavý režim, upraveno zobrazování na mobilních zařízeních.


Těch úprav je tedy velké množství a od pátku 22. se s nimi budete moci seznámit přímo.


Nasazení provedu v několika krocích, vzhledem k nutnosti přemigrovat původní data příspěvků a soukromých zpráv do nového formátu bude dočasně POZASTAVENA možnost VKLÁDÁNÍ, EDITOVÁNÍ a INLINE EDITOVÁNÍ příspěvků. Jakmile migraci dokončím, budou editory opět zprovozněné a od té doby už bude vše v novém hávu.


Zůstává pár minoritních věcí, které jsme použili třeba jen v jednom či dvou tématech, ty plánuji dokončit během svátků, podle toho jak bude čas. A pokud kdokoliv narazí na jakýkoliv problém či nejasnost, prosím pište, hlašte, do tohoto tématu www.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#742995 Verze : 3

Diskuse

Orientacne budu zacinat nekdy kolem osme rano a uvidime, jak dlouho pobezi migrace dat. Opetovne zprovozneni vkladani oznamim sem do tohoto vlakna.
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#743297 Verze : 0
tak prvni cast, vizualni, mame za sebou ... je mozne vkladat NOVE prispevky, neni zatim mozne EDITOVAT, ani INLINE editovat existujici, jeste bezi datova migrace
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#743373 Verze : 0
vkladani novych prispevku a zakladani temat otestovano a odblokovano Smile
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#743376 Verze : 0
datova migrace prispevku dojela, takze jsem odblokoval i inline a normalni editaci prispevku. Myslim ze muzeme zacit valku opet normalne pouzivat. Kdyby cokoliv, piste. Je mozne, ze se stare fragmenty kodu budou zobrazovat v popup oknech pri najeti na odkazy nebo v kronice, tam se to bude muset jeste prezvykat, ale to uz nema vliv na funkci Smile
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#743378 Verze : 2
Jinak i kdyz jeste nejsme z nejlepsiho vevnitr a jiste bude co opravovat a doladovat, tak bych chtel podekovat vsem, kteri se podileli jak na tematech, co vylepsit, inspiraci, na testovani a pripominkovani nove verze pred jejim spustenim i testovanim v prubehu dnesniho dne. Je to hodne technicke, ale i nas tym programatoru to obcas potrebuje s nekym probrat, nez se muze vrhnout do dalsi tvorby Smile 

Necht tedy nova verze slouzi dalsich, ehm, 25 let ? Smile
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#743417 Verze : 0
suhlasim, nech sluzi aspn tolko jak ta stara
URL : https://www.valka.cz/22-12-2023-Spusteni-nove-podoby-valka-cz-t273731#743439 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více