USS Enterprise - 06 Šedý přízrak

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 27.646

Začátkem roku 1943 se USS Enterprise znovu utkala s Japonci a znovu ve vodách obklopujících ostrov Guadalcanal. Potom byla odeslaná do Spojených států k zasloužené generální opravě, která definitivně napravila provizorně opravené škody. Do boje se vrátila na čele silného operačního svazu.

Operace u Guadalcanalu začaly nešťastně. Křižník USS Chicago, který doprovázel konvoj s americkými posilami, byl v noci napaden skupinou dvoumotorových bombardérů Betty, vyzbrojených torpédy. Dvě zasáhla pravý bok a křižník ztratil chod.

Reklama

USS Louisville se pokoušel sesterskou loď odtáhnout a zachránit. Leteckou podporu záchranné operaci měly poskytnout letouny z USS Enterprise vzdálené v té době ještě 550 km. Ráno vystřídal USS Louisville na konci vlečného lana remorkér Navajo. Válečná loď tak dostala prostor manévrovat a přispět svým dílem k obraně. Nad loděmi se objevila stíhací clona z Enterprise. Vše vypadalo dobře … celých 10 hodin.

Ve čtyři odpoledne se objevila skupina jedenácti japonských letadel. Enterprise vyslala do vzduchu další Wildcaty od peruti VF-10. Piloti stíhaček se vrhli na formaci bombardérů. První úder přežily jen čtyři Betty. Ty si vybraly za cíl USS Chicago. Vlečená loď představovala prakticky nehybný cíl. Trup Chicaga zasáhla další torpéda. Piloti stíhaček sestřelili další dvě Betty. Ale to už byla jen slabá náplast. Osud Chicaga byl zpečetěn. Křižní se naklonil na pravobok a začal se potápět. Než zmizel v hlubinách, oheň inicioval náboje v hlavních děl a křižník se se svou posádkou rozloučil poslední salvou. Za devatenáct minut bylo po všem. Na palubě zůstalo 62 mrtvých námořníků.

 

Reklama

Po návratu do přístavu se na palubu USS Enterprise dostavila vzácná návštěva. Admirál Chester Nimitz, velitel tichomořské floty předal kapitánovi Samuelu Ginderovi nejvyšší vyznamenání, jaké mohla loď obdržet – prezidentskou citaci. Byla první takto oceněnou lodí v celé americké historii.

Potom byla odeslaná do Spojených států k zasloužené generální opravě, která definitivně napravila provizorně opravené škody. Při opravě dostala také novou výzbroj, nová letadla a nahradila ztráty mezi členy posádky.

Mezi nejvýznamnější změny patřily protitorpédové výdutě, další protiletadlová děla a radary pro řízení palby. Především 40mm čtyřčata Bofors byla vítanou posilou protiletadlové obrany lodi. Také nové stíhačky Hellcat, které překonávaly japonská Zera ve většině parametrů byly vítanou posilou. Enterprise byla po generální opravě odeslaná do boje, tentokrát do operačního prostoru u Gilbertových ostrovů. Zároveň došlo k výměně na postu kapitána lodi. Novým velitelem se stal Matthias Gardner.

Mezitím, co byla USS Enterprise v opravě, zabral také americký průmysl. Konečně se rozběhla válečná výroba a zbrojovky začaly chrlit zbraně ve stále narůstajících počtech.

USS Enterprise plula k novému operačnímu nasazení jako vlajková loď svazu s letadlovými loděmi USS Monterey a USS Belau Wood, s bitevními loděmi USS Massachusets a USS Indiana, s křižníkem Baltimore a šesti torpédoborci. Na palubě lodí bylo přes dvěstě letadel.

Cílem svazu byl atol Makin. Letadla svazu měla vybojovat vzdušnou nadvládu a poskytovat leteckou podporu invazním jednotkám. 20. listopadu 1943 v půl šesté ráno vzlétla první úderná vlna bombardérů doprovázených Hellcaty. Cílem byla postavení obránců na 120 km vzdáleném ostrově.

Přestože invaze proběhla úspěšně a v porovnání s hrůzami na Guadalcanalu ji bylo možné považovat za snadnou, nebylo zdaleka vyhráno. Japonci připravovali protiúder.

23. listopadu večer zaútočily na operační svaz japonské torpédové bombardéry. Ale plovoucí protiletadlové baterie v podobě bitevních lodí naježených desítkami hlavní automatických zbraní odvedly dobrou práci. Žádná loď nebyla potopena.

Reklama

 

U ostrova Makin došlo také k inovaci ve způsobu ochrany před nočními nálety. Byla vytvořena první palubní noční stíhací letka, které velel Edward „Butch“ O´Hare. Skupinu Hellcatů vedl Avenger vybavený radarem. První nasazení přineslo první úspěch, ale také citelnou ztrátu. Při náletu torpédových bombardérů Betty došlo k prvnímu nočnímu sestřelu, ale o život přišel velitel skupiny „Butch“ O´Hare CMOH. To byla citelná ztráta. Nicméně se podařilo prokázat, že noční stíhačky mohou být nasazeny i z palub lodí.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v šesté části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Grumman F6F Hellcat

Grumman TBF/TBM Avenger

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Nakajima E8N1 Dave

Lodě

USS Enterprise (CV-6)

USS North Carolina

USS Northampton

USS Louisville

USS San Diego

Osobnosti:

Thomas Kinkaid

Chester Nimitz

Edward "Butch" O´Hare

Ostatní

Guadalcanal

Oahu

Šalamounovy ostrovy

VF-10

CMOH

Související články

Druhá světová válka - pacifické bojiště

V úterý 26.05.2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více