USS Enterprise - 02 Odplata u Midway

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 27.458

Potom co byla bitevní flota zmasakrována v kotvišti v Pearl Harbouru, zbyly Američanům prakticky jen letadlové lodě. Japonci začali úspěšné vítězné tažení Pacifikem. Padala jedna bašta odporu za druhou a zdálo se, že japonskou rozpínavost nic nezastaví.

Po náletu Doolittleových bombardérů na Tokio, 18. dubna 1942, bylo Japoncům jasné, že dokud se nezbaví amerických letadlových lodí, nebudou jim jejich územní zisky v Pacifiku nic platné, protože stále hrozilo nebezpečí překvapivého leteckého úderu. Kdykoli a odkudkoli. Obrovské plochy Tichého oceánu nebylo možné s omezenými prostředky uhlídat.

Reklama

Američané si byli dobře vědomi své slabosti a dávali si dobrý pozor, aby se nepustili do boje, který by mohl skončit zničením posledních velkých hladinových jednotek, které jim ještě v Pacifiku zbyly.

Admirál Jamamoto si uvědomoval, že musí Američany co nejdřív „dorazit“, protože pokud jim dá čas nedechnout se, americký průmysl japonský vojenský potenciál převálcuje. Američané hráli o čas, kterého se Japoncům nedostávalo.

Cílem Japonců bylo vylákat zbytek americké tichomořské floty k rozhodujícímu souboji, ve kterém by byly všechny zbylé těžké jednotky zničeny údery palubního letectva. Místem, kde k tomu mělo dojít byl atol Midway. Jeho obsazení posunovalo hranice Japonci ovládaného území blíž k území kontinentální části USA. Navíc Američané potřebovali atol Midway jako výchozí bod a nástupiště pro budoucí protiofenzivu v Pacifiku. Takže bylo jasné, že ho budou bránit.

Reklama

Japonci vypravili velký svaz zahrnující celkem 8 letadlových lodí, 11 bitevních lodí, 22 křižníků a 66 torpédoborců. Největší údernou sílu představovaly 4 těžké letadlové lodě Akagi, Kaga, Soryu a Hiryu. Zbylá dvojice, která se účastnila nájezdu na Pearl Harbour nemohla být nasazena, protože Šókaku byla poškozena během bitvy v Korálovém moři a letové osádky Zuikaku byly zdecimované tak, že Japonsko nebylo schopné ztráty v tak krátkém čase nahradit. Svazu letadlových lodí velel viceadmirál Nagumo.

Americký svaz byl jen zlomkem této síly. 3 letadlové lodě, 13 křižníků a 27 torpédoborců. Ale Američané měli na své straně překvapení v podobě letadlové lodi Yorktown, o které si Japonci mysleli, ža byla potopena v Korálovém moři a vědomost o místě útoku, protože kryptologům se podařilo částečně zlomit japonský kód.

Útok zahájili Japonci bombardováním atolu Midway ráno 4. června. Přestože měly japonské stíhačku převahu, nepodařilo se splnit hlavní cíl – zničit vzletovou a přistávací dráhu letiště. Poručík Tomonaga, který útoku velel, rádiem žádal o zopakování útoku druhou vlnou letadel určených k útoku na americké lodě.

Japonci váhali, ale nakonec začali svěšovat z bombardérů torpéda a podvěšovali tříštivé bomby určené proti pozemním cílům.

Mezitím japonský svaz našly americké průzkumné letouny. Američané na rozdíl od Japonců naváhali … vsadili vše na jednu kartu a vyslali proti japonským lodím všechny letouny, které měli k dispozici.

Jako první zaútočily bombardéry z Midway, ale nedosáhly žádného úspěchu. Následovaly torpédové bombardéry z letadlových lodí.

Reklama

Ty byly vzhledem malým výkonům snadnou kořistí japonských Zer. A to i přes zoufalou snahu palubních střelců bránit své letouny. Jeden za druhým padaly torpédové bombardéry v plamenech k hladině.

Nicméně jejich oběť nebyla marná … vyčerpaly stíhací obranu a „stáhly“ Zera do malých výšek. V okamžiku, kdy se japonským pilotům zdálo, že dosáhli velkolepého vítězství a Nagumo plánoval vyslání útočné vlny, se na scéně objevily střemhlavé bombardéry Dauntless. Najednou bylo všechno jinak.

Hlavně japonských protiletadlových děl byly skloněné, jak vyprovázely palbou nízkoletící torpédové bombardéry, Zera byla také prakticky u hladiny moře a navíc řadě z nich začínala docházet munice. Na palubách lodí a v hangárech stála natankovaná letadla a všude se válela munice, kterou zbrojíři při horečném přezbrojování nestihli vrátit do pancéřovaných skladišť.

A Dauntlessy se vrhaly dolů jeden za druhým jako supi. Za šest minut bylo po všem. Tři letadlové lodě Akagi, Kaga a Soryu hořely a potápěly se.

Japoncům se podařilo z Hiryu vyslat údernou vlnu proti americkým lodím. Letouny napadly USS Yorktown. Přestože jich byla hrstka a útoky Wildcatů si mezi nimi vybraly svou daň, na druhý pokus USS Yorktown poškodily tak, že se nakonec potopil.

Ale odveta přišla vzápětí a Hiryu následovala svoji sestru na dno Pacifiku. Američané museli cítit satisfakci. Čtyři ze šesti lodí, které napadly Pearl Harbour, byly potopeny, za cenu ztráty jedné vlastní letadlové lodi.

Vítězství, které měli Japonci na dosah, se změnilo v drtivou porážku.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v druhé části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Lodě

USS Lexington (CV-2)

USS Yorktown (CV-5)

USS Enterprise (CV-6)

USS Hornet (CV-8)

USS Nautilus

Akagi

Kaga

Soryu

Hiryu

Arashi

Osobnosti:

Isoroku Jamamoto

Chester Nimitz

William "Bull" Halsey

George Gay

Ostatní

Atol Midway

Související články

Bitva o Midway

Druhá světová válka - pacifické bojiště

V úterý 28.04.2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více