USS Enterprise - 03 Ve spárech nepřítele

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 25.941

Bitva u Midway zásadním způsobem změnila popměr sil v Pacifiku. Potopením čtyř velkých letadlových lodí přišla japonská flota o podstatnou část svého útočného potenciálu. Američané,kteří do té doby jen ustupovali se rozhodli vyzkoušet jaké to je zaútočit na území obsazené nepřítelem. První invaze směřovala na ostrov Guadalcanal.

Po potopení bitevní floty v Pearl Harbouru se válka v Pacifiku stala válkou letadlových lodí. Ty bitevní lodě, které zůstaly, nebo se je podařilo opravit sloužily jako základny pro nesení protiletadlové výzbroje a pro bombardování pobřeží dělostřeleckou palbou.

Reklama

Celá válka potom byla sérií invazí na ostrovy, které představovaly základny pro další postup. Na ostrovy, jejichž jména předtím prakticky nikdo neznal a kde zpravidla nebylo nic víc než letiště, kotviště lodí a tropická džungle a hejna komárů.

Guadalcanal byl klíčovým bodem k útoku na Austrálii. To si uvědomovali Japonci, kteří na tomto ostrově začali budovat základnu a letiště i Američané, kteří se jim v tom rozhodli zabránit.

Reklama

7. srpna 1942 se po palebné přípravě na ostrově vylodily jednotky americké námořní pěchoty.  Japonci byli zaskočeni a první fáze invaze byla relativně snadná. Podařilo se splnit hlavní cíl - kterým bylo obsazení letiště, které noví majitelé pojmenovali Henderson field.

Japonci se ovšem brzy vzpamatovali a začali posilovat své jednotky na ostrově, aby mohli Američany zatlačit zpět do moře. Také letecké souboje zuřily s neutuchající silou. Jednou z obětí těchto soubojů bylo i japonské eso Saburo Sakai, který doplatil těžkými zraněními na to, že si spletl střemhlavý bombardér Dauntless se stíhačkou Wildcat a byl těžce zasažen odvetnou palbou zadního střelce.

Američané spokojení s hladkým průběhem operace odvolali své letadlové lodě a u ostrova ponechali jen menší síly – to se jim mělo vymstít.

V noční bitvě u ostrova Savo záhy poznali, že se nevyplácí podceňovat nepřítele. Japonci byli mistři v nočním boji a jejich optika byla leckdy lepší než první primitivní radary, kterými byly v té době vybaveny americké lodě.

Po divoké přestřelce šly ke dny čtyři americké křižníky, další byl těžce poškozen a obrovské ztráty byly mezi posádkami lodí.

Japonci vyslali ke Guadalcanalu operační svaz se třemi letadlovými loděmi, z nichž dvě – Shokaku a Zuikaku byly poslední z šestice lodí, které útočily na Pearl Harbour.

Reklama

Obětí jejich letadel se stala i letadlová loď USS  Enterprise, která byla několikrát zasažena. Jen díky obrovskému úsilí záchranných čet se podařilo škody částečně opravit na moři, ale loď musela na opravu na základnu v Nové Kaledonii.

Ale ani Japonci neodešli beze ztrát. Američtí piloti dokázali potopit letadlovou loď Ryujo a sestřelit množství letadel. Právě ztráta vycvičených osádek se ukázala být do budoucna jedním z klíčových vítězství, protože japonská výcviková střediska tyto ztráty nedokázala nahrazovat.

Co bylo podstatné, Američanům se podařilo Guadalcanal udržet,i když zdaleka neměli vyhráno a před jeho úplným obsazením budou muset svést ještě řadu krutých bitev s protivníkem.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v třetí části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Lodě

USS Lexington (CV-2)

USS Enterprise (CV-6)

USS Hornet (CV-8)

HMAS Canberra

USS Quincy

USS North Carolina

USS Wasp

USS Vincennes

USS Chicago

USS Astoria

USS Saratoga

Shokaku

Zuikaku

Rjudžo

Tone

Osobnosti:

William "Bull" Halsey

George Gay

generál Vandergrift

Saburo Sakai

Ostatní

Guadalcanal

Truk

Související články

Druhá světová válka - pacifické bojiště

V úterý 28.04.2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více