Přehled (135 článků)

Články : Meziválečné období (1918-1939)

Obsazení Československa 1938 - 1939

Připojení Rakouska a uchvácení rakouského zlata a všech jeho aktiv přineslo německé ekonomice dočasnou prosperitu, proč to nezopakovat s Československem? Němečtí národohospodáři požadovali, aby Hitler rychle něco podnikl, protože „rakouské věno“ bude do podzimu (1938) pryč. Aby se režim udržel finančně nad vodou, musí opakovaně pokračovat neustálý přísun aktív z nově dobytých území.To ovšem v žádném případě neznamená, že by si Hitler stejně další státy nechtěl podmanit, ale čas ho tlačil, aby jednal rychle. Někteří z nejvlivnějších generálů zásadně neschvalovali Hitlerův spěch s úderem proti Československu. Obávali se, že by taková akce mohla mít za následek okamžité vypuknutí další světové války,kdyby na straně napadeného Československa intervenovaly Francie s Británií a dokonce nešla zcela vyloučit ani účast Sovětského svazu. Německý obranný val na Rýně nebyl dosud kompletní a na západě by obranu zajišťovalo pouhých třicet divizí...
🪖︎ Petr Lujka 🕔︎ 20.01.2001 👁︎ 59721

OBRANA ČESKOSLOVENSKA V ZÁŘÍ 1938 1. díl

Vzhledem k omezeným technickým možnostem a nevelké operační hloubce československého území bylo v roce 1936 definitivně rozhodnuto svěřit ochranu zvlášť ohrožených úseků hranic s Německem pohraničním opevněním. Do září 1938 nebyla dostavěna, přesto už byla rozsáhlá...
🪖︎ Jana Krechlerová 🕔︎ 18.04.2004 👁︎ 58004

Čs.letectvo ve dvacátých letech dvacátého století

28.října 1918, v den kdy oficiálně vznikla čs.republika, se na jejím území nacházelo jen několik letadel, vesměs strojů rakouskouherského letectva. O dvacet let později Hitler při obsazení Československa získal přes tisíc strojů, vesměs moderní konstrukce a velmi slušných parametrů, výsledek v praxi naplněného hesla „vzduch je naše moře“.
🪖︎ Marty 🕔︎ 16.08.2003 👁︎ 30813

Československé četnictvo na Chebsku ve třicátých letech 20. století

Pro svou práci jsme zvolili probádání doby První republiky, zaměřili jsme se především na léta třicátá, abychom lépe pronikli do kontextu a pochopili události těchto let. Práce je orientována především na ozbrojené složky bezpečnosti, hlavně na četnictvo, ale abychom mohli správně přiblížit funkci a kompetence četnictva, bylo nezbytné představit obdobně i policii a ostatní složky, které tvořily strukturovanou síť zabezpečení pořádku v republice.
🪖︎ Jana Ordáňová 🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 17006

Sovětsko – britské hospodářské, politické a diplomatické vztahy ve třicátých letech 20. století

Hospodářským, politickým či diplomatickým událostem mezi Sovětským svazem a Velkou Británií se věnovala již celá řada autorů. Hovoříme totiž o tématice, která zásadně formovala vývoj historie kontinuálně po dobu téměř celého minulého století. Úsilí vystihnout a poukázat na hlavní rozdíly mezi oběma světovými velmocemi v průběhu jejich historického vývoje bylo proto také popsáno a shrnuto v řadě odborných knih či případových studií a textů.
🪖︎ Ing. Martin Knotek 🕔︎ 14.12.2011 👁︎ 10330

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více