Jak se žije v Basře

Autor: Anonymous 🕔︎︎ 👁︎ 15.612

...

Takže tepla máme dost, topit nemusíme. Je tak 38° (když je zima) až 45° (když je tepleji). Ubytovali nás v jedné větší hale, na lehátkách. Je to fajn, alespoň člověk má přehled co právě dělá dalších 200 spolubojovníků. O jakémkoliv soukromí se ale mluvit nedá. Jídla je tady na základně k dispozici také hodně. Průšvih je, že je v americkém stylu. Takže opravdu každý den smažená vajíčka, docela dost zeleniny, dvakrát denně jsou k mání hamburgry, hranolky a smažená křidýlka, zapečené sendviče, ke každému jídlu zmrzlina, kola, a ještě asi 10 různých doplňků. Každý si může svobodně, po americku, vybrat. Průšvih je v tom, že tenhle sortiment se opakuje každý den. Jo a jídlo se vydává 4x denně. Kolem 7., 12., 17. a 24. hodiny. Když někdo nespí, normálně může jít o půlnoci na hambáč a k tomu třeba křidýlka s hranolkama. Ráno budou zas. Polévku jsem tady ještě neviděl. Pivo také ne.

Reklama

No a 160 km na sever, i Basře ještě stále stavíme nemocnici. Je to tam hrůza. Zpola rozbořené město, na ulicích tuny stále hořících odpadků, velké teplo a okolí silně podmáčené slanou vodou. V posledních dnech voda hodně vysychá a po ní zůstává všude bílo (sůl). Je to zajímavý úkaz - Basra je takových 80 km od moře. Voda v řece se téměř nepohybuje. Shatt-Al-Arab je velká asi jako Dunaj ve Vídni a na těch 80 km do moře ji zbývá 5 m spádu. Jsme v podstatě již v deltě. Lidi se zdají být jiní než v Kábulu. Jsou rozhodně vzdělanější a čistotnější. K doktorům prý ještě nepřišel čmoudík, který by byl špinavý. O práci se ještě nepřišel ucházet človíček, který by neměl alespoň dvě školy (často zahraniční) Zdejší lidi studovali v Indii, Rusku, Francii, Dánsku. Znám už i tři, kteří studovali v Praze. Otázka ale bude, jak nás přijmou a jestli opravdu čekají na naše "humanitární" dary. Oni mají svou hrdost i svou ropu kterou umějí zpracovat a prodat. Požadují jen jedno: aby jim v tom nikdo nebránil. No tuhle filozofii necháme jiným.

...

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více