Přehled článků autora

Bc. Matěj Kurzweil

Bc. Matěj Kurzweil

Počet článků: 8 Počet shlédnutí: 123.976
Úplný profil autora: Bc. Matěj Kurzweil

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: 1. Vůdcovství a autorita

Vůdcovství a autorita

Není vůdce jako vůdce. Každá vůdčí osobnost může tento status získat jiným způsobem a také se může vyznačovat svým osobitým stylem vůdcovství. Již od vzniku civilizace se formovaly vůdčí osobnosti, ať už to byl kmenový náčelník, král, císař, v moderní době prezident nebo názorový vůdce. Ve 20. století se vědci po celém světě začali podrobněji zabývat tímto fenoménem.

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 22.632

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: 2. Vůdce jako aktér mezinárodních vztahů

Vůdce jako aktér mezinárodních vztahů

Aktéry mezinárodních vztahů jsou zejména státy, mezinárodní organizace, nevládní organizace, různé nadnárodní korporace, ale i významní jedinci a jejich sociální skupiny, které mohou být ve formě různých hnutí či náboženských spolků. Právě vůdce jakožto jedinec je hlavním tématem této kapitoly.

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 18.821

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: 3. George W. Bush

George W. Bush

Byl to právě Bush, kdo se zasloužil o veřejnou démonizaci Usámy bin Ládina a započal proti němu válku. Navíc byl Bush bezpochyby významným vůdcem, který v lidech dokázal vyvolat různorodé emoce a učinil několik kontroverzních rozhodnutí.

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 12.525

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: 4. Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin

Jméno při jehož vyslovení se většině lidí vybaví dvě obrovské dominanty města New York v plamenech, avšak pro velké množství muslimů je toto jméno symbolem naděje a spásy. Usáma bin Ládin je celosvětově proslulý terorista. Do povědomí většiny lidí se dostal až po teroristickém útoku na WTC 11. září 2001, muslimská komunita ho však znala daleko dříve před tímto hrůzostrašným činem.

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 19.426

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: Usáma bin Ládin

Vůdce a vůdcovství jsou pojmy, se kterými se setkává každý člověk již od svého mládí, kdy začíná se základním studiem. Celá historie je prolnuta a formována řadou vůdců, kteří byli něčím významní.

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 14.071

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: Úvod

Úvod

Vůdce a vůdcovství jsou pojmy, se kterými se setkává každý člověk již od svého mládí, kdy začíná se základním studiem. Celá historie je prolnuta a formována řadou vůdců, kteří byli něčím významní.

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 14.306

Role vůdcovství v mezinárodních vztazích: Závěr

Závěr

Bin Ládin se zapsal do historie tučným písmem a zanechal zde odkaz pro své následovníky i po své smrti. Jeho zabití dotvořilo ideální obraz heroického vůdce. Pro své stoupence se stal mučedníkem, který za své přesvědčení zaplatil smrtí. 

🕔︎ 30.11.2011 👁︎ 12.079

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více