Vojáci z nebes

Autor: Vladimír Marek 🕔︎︎ 👁︎ 15.615

Český provinční rekonstrukční tým, působící na základně Shank v afghánském Lógaru, je součástí uskupení Bajonet. Jeho základ tvoří americké 173. brigádní bojové uskupení. S jejími příslušníky jsou naši vojáci v každodenním styku. České a americké jednotky vyrážejí na společné patroly. Velice úzká je i spolupráce pyrotechniků, odstřelovačů a dalších specialistů.

Kořeny brigády sahají do roku 1917, kdy vznikla v Camp Pike jako 173. pěší brigáda 87. divize. Ještě za 1. světové války došlo k jejímu rozmístění ve Francii, do bojů však nikdy nezasáhla. V roce 1919 skončila činnost brigády deaktivací.

Obnovena za 2. světové války

Reklama

O jejím obnovení se rozhodlo až v roce 1942. Tehdy byla aktivována jako 87. průzkumná rota 87. pěší divize. S ní také byla v letech 1944 až 1945 nasazena na západní frontě ve Francii, Lucembursku a Německu. Dostala se až do Bavorska, k československým hranicím. Po válce došlo, podobně jako v případě jiných jednotek, k jejímu rozpuštění.

Novodobá historie brigády začíná rokem 1963, kdy byla znovu zřízena, a to jako 173. samostatná výsadková brigáda se sídlem na japonském ostrově Okinawa. Sloužila jako jednotka rychlé reakce pro velitelství v Tichomoří. Právě zde získali její příslušníci díky hromadným seskokům přezdívku „Nebeští vojáci“. Tu si udrželi až do současnosti.


S bojovým praporem

V polovině 60. let minulého století byla brigáda přemístěna do Vietnamu. V únoru 1967 provedli její vojáci poblíž kambodžských hranic jedinou skutečně výsadkovou operaci této války. V roce 1972 došlo ke stažení nasazených jednotek do USA a k jejímu rozpuštění.

Se 173. brigádou jsme se potkali už v německém Hohenfelsu, kde jsme absolvovali společný výcvik. Hlavní velitelství brigády sídlí ve Vincenze, jednotky jsou rozmístěné v Německu, takže vystupování a chování těchto vojáků je evropské. V tom nám jsou hodně blízcí,“ vysvětluje major Petr Blecha ze 7. mechanizované brigády, který strávil s americkými výsadkáři v afghánském Lógaru šest měsíců. „Spolupráce s nimi byla vynikající. Provinční rekonstrukční tým vnímali jako určitý nadstandard. Dávali mu velkou prioritu. Chovali se k nám vždy velice vstřícně. Například pokud jsme potřebovali průzkumný prostředek, nikdy se nám nestalo, že by nám ho nedali. Stejně přistupovali k projektům PRT. Vždy byli na prvním místě. Američané se nás snažili tlačit co nejvíce dopředu. Osobně jsem zažil spolupráci s americkými jednotkami 82. výsadkové divize, 101. aeromobilní a nyní 173. brigády. Pokaždé to probíhalo dobře. Nevím, zda nejsme ovlivněni tím, že jsme s touto brigádou byli v Německu, kde jsme se velice sblížili, ale zařadil bych ji na první místo.

Američtí „Italové

Obnovena byla v italské Vicenze v roce 2000. Štáb brigády se zároveň stal hlavním výsadkovým velitelstvím pro evropské bojiště.

Brigáda po svém znovuzaložení prošla tříletou intenzivní přípravou, během které se zapojila do výcviku a nasazení v Bosně a Hercegovině, Kosovu, Maďarsku a Maroku. V letech 2001 a 2002 se její příslušníci účastnili společně s naším 4. průzkumným praporem cvičení Lion Stealth. Jeho součástí byly padákové výsadky na německém území. Čeští a američtí vojáci se pak vysadili z vrtulníků také ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice.


Nácvik bojové střelby v budovách

Reklama

Rovněž se od počátku účastnila operace v Iráku. K jejímu vysazení na severu země v Kurdistánu došlo již 23. března 2003. Během postupu se podílela na obsazení Irbilu a Kirkúku. Devět jejích příslušníků při tom padlo. Po ročním působení v misi došlo ke stažení jednotky zpět do Itálie.

V roce 2005 se zapojila do operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Působila především na jihu a východě země v provinciích Paktika, Helmand, Kandahár a Zábul. Přispěla k relativně bezproblémovému průběhu voleb na podzim roku 2005.


Z přípravy brigády na misi v Německu

Český PRT, tím že se skládal z civilní a vojenské části, byl hodně populární. Společně se 173. brigádou jsme se angažovali v distriktu Čarch. Byla to zajímavá oblast, ve které žije osmdesát procent Tádžiků. Na tržištích jsme tam potkávali desetileté ozbrojené kluky. Nechovali se ale nepřátelsky. Dvakrát do roka tam měli povodně, které jim všechno vzaly,“ vzpomíná mjr. Blecha. „Proto jsme tam připravili protipovodňový projekt sestávající z retenčních zdí, protipovodňových kanálů atd. Naši inženýři to dávali dohromady, projektovali. Američané to budou financovat. Byla to dobrá ukázka spolupráce.

Bojové uskupení

Po návratu do Itálie vzniklo 18. září 2006 z brigády 173. výsadkové bojové uskupení. To v květnu následujícího roku zahájilo svoje druhé operační působení na území Afghánistánu, tentokrát s dislokací v provinciích Paktika, Nangahar, Nuristán, Konar a Laghmán.

Třetího operačního nasazení v Afghánistánu se uskupení účastnilo účastnila společně s naším pátým kontingentem PRT od února 2010. Ještě předtím cvičila od podzimu loňského roku společně s našimi vojáky v americkém výcvikovém zařízení v Bavorsku Hohenfels.


Společné foto s českými vojáky

Její součástí je 503. výsadkový prapor, který tvoří dva prapory. Dále 173. speciální prapor, 1. squadrona, 4. dělostřelecký prapor 319. výsadkového polního dělostřeleckého pluku a 173. prapor brigádní podpory. Jednotky brigády jsou rozmístěny v německém Schweinfurtu a Bambergu.

Reklama

My jsme toho Američanům až zas tak mnoho nabídnout nemohli. Využívali například naše odstřelovače při zajišťování nejrůznějších mítinků. Oceňovali totiž především úroveň jejich výcviku. Americké velení velice často zařazovalo někoho do našich patrol, a to včetně těch nejvyšších funkcionářů. Výborná byla i spolupráce s českými týmy EOD. Z toho je vidět, že měli vůči nám absolutní důvěru,“ zdůrazňuje major Petr Blecha. „Součástí našeho kontingentu bylo nemálo mladých důstojníků. Většina z nich má velice dobrou angličtinu, a tak se nebojí mluvit. S americkými kolegy si nejen vyměňují názory týkající se nejrůznějších vojenských aspektů, ale rovněž přicházejí s dobrými nápady týkajícími se vzájemné spolupráce.

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 1/2011 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více