Muž proti muži, stroj proti stroji

Autor: Miroslav Šnajdr 🕔︎︎ 👁︎ 16.561

Tato kniha je věnována vybraným epizodám leteckých bojů, odehrávajících se během druhé světové války. Jednotlivé kapitoly popisují události, které se přihodily na vzdušných bojištích v západní Evropě, Středomoří, severní Africe, na východní frontě a v jihovýchodní Asii.

První kapitola „Devět proti sedmadvaceti

popisuje výjimečně úspěšný boj stíhačů francouzského letectva proti stíhacím pilotům německé Luftwaffe v čase podivné války, 6. listopadu 1939. Pozorný čtenář se seznámí s celkovou situací na bojišti, s úrovní německého a francouzského stíhacího letectva, s letouny Curtiss H 75-C1 a Messerschmitt Bf 109D-1, a zejména se vzdušným soubojem mezi útvary GC II/5 a JGr.102. Nechybí informace o dalších osudech zaangažovaných pilotů obou bojujících stran.

Reklama

Druhá kapitola „Battly nad Albertovým kanálem

pak představuje akce britských a belgických lehkých bombardérů Fairey Battle, pokoušejících se 11. a 12. května 1940 neúspěšně zničit strategicky důležité mosty přes Albertův kanál a zbrzdit tak postup kolon Wehrmacht do nitra Belgie. Přibližuje tedy situaci v prvních dnech německé západoevropské ofenzivy, která na jaře 1940 vedla k rychlému zhroucení Belgie, Nizozemska i Francie a k vyhnání Britů z kontinentální Evropy. Vedle vlastních akcí Battlů autor popisuje rovněž nasazení belgického, britského a německého stíhacího letectva nad Albertovým kanálem v oněch dramatických dnech.

Třetí kapitola „Lehké bitevníky nad Krymem

přenese čtenáře na gigantickou východní frontu, kde spolu zápasily ozbrojené síly dvou totalitních států par excellence, nacistického Německa (podporovaného armádami několika satelitů) a bolševického Sovětského svazu. Kapitola popisuje akce sovětských pilotů zastaralých stíhacích dvouplošníků Polikarpov I-5 během podzimních a zimních měsíců roku 1941 při obraně Krymu a Sevastopolu. Přibližuje rovněž, za jak obskurních podmínek se v SSSR ve třicátých letech rodily letouny, v jejichž kabinách pak letci hájili vlast proti německým útočníkům.

Čtvrtá kapitola „Nálet na Davao

je zasazena do úvodního období tichomořské války. Líčí bojové akce nizozemských letců, často zapomínaných účastníků války proti agresivnímu Japonsku. Soustřeďuje se na operace nizozemského námořního letectva, zejména na akce skupin GVT.2 a GVT.5, vyzbrojených německými létacími čluny Dornier Do 24K. Popisuje rovněž bojovou činnost japonského námořního letectva, které se v té době nacházelo na vrcholu sil.

Pátá kapitola „Boje ve stratosféře

Reklama

popisuje nástup a také pád německých výškových průzkumných a bombardovacích letounů Junkers Ju 86P a Ju 86R. Její podstatná část je soustředěna do léta 1942, do zlomového období, kdy začínal sled pro spojence vítězných bitev, které změnily další chod války. Přibližuje střety Junkersů Ju 86 a stíhaček Spitfire ve stratosféře nad severní Afrikou a nad britskými ostrovy.

Šestá kapitola „Zapomenutí válečníci z francouzské Riviéry

líčí vzdušné boje, ke kterým došlo v létě 1944 nad francouzskou Riviérou. Situace se již tehdy zcela změnila a byla to německá Luftwaffe, která zatlačena do defenzivy musela čelit obrovské přesile spojeneckých vzdušných sil. Pozornost je věnována zejména zápasu málo známé stíhací skupiny německého letectva, JGr.200, s letouny z řad USAAF a RAF. Představeny jsou osudy jednotlivých pilotů a také jejich výzbroj v podobě Messerschmittů Bf 109G-6.


Obálka knihy

Podtitul

Šest kapitol z leteckých bojů druhé světové války

Vydavatel

Mladá Fronta

Rok vydání

2010

Počet stran

Reklama

250

EAN

9788020421586

ISBN

8020421581

Typ vazby

Vázaný

Jazyk knihy

Čeština

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více