První vietnamská válka na pozadí osudu Ladislava Charváta

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 15.836

Nová publikace Ladislava Kudrny přináší zcela nové informace o působení Čechů a Slováků na bojištích jihovýchodní Asie v rozmezí let 1945–1954. Díky tomu, že autor mohl studovat relevantní materiály přímo v archivu francouzské cizinecké legie, jsou čtenáři vůbec poprvé předloženy údaje o počtech československých občanů sloužících v jejích řadách od samého počátku až do současnosti. Nechybí ani zpracování počtu padlých Čechoslováků v Indočíně, včetně jejich jmenného seznamu, a zasazení problematiky první vietnamské války do kontextu mezinárodních událostí. Jedinečnost publikace podtrhuje množství doposud nikdy nezveřejněných fotografií mapujících nasazení (nejen) našich občanů v průběhu indočínské války. Jedná se o monografii, jejíž nedílnou součástí jsou přepsané autentické dopisy mladého Ladislava Charváta, kterého osud zavál až na vzdálené vietnamské bojiště.

Ukázka z knihy:

Reklama

Musím být kolikrát krutý sám k sobě a veškeré city v sobě dusit.

Za prvé, bych byl směšný druhým a sobě také. Ne, zde není podnebí na vzpomínání. Nemohu psát více, ale myslím, že už znáte, co je legie, [a] k tomu ještě parašutista v Indočíně a hlavně v Tonkinu. O tom klukovi z Turnovské jsem neslyšel, není divu, vždyť Tonkin je větší než celé Čechy. Dopis a lístek z Velhartic jsem nedostal. Myslím, že tam v pohraničí mají „páni rudí“ větší moc a dopis někdo pěkně otočil. Babičce, jak píšeš, je špatně. Není divu, vždyť jsi mi kolikrát vyprávěla, co v životě zkusila, a má už taky nějaký ten křížek na zádech. Nezbývá nyní jenom prosit Boha, aby ji mezi námi co nejdéle zanechal. Myslím však, že už se modlit neumím. Legionáři myslím, více klejí, než se modlí. Jedině, oč prosím, abych se tady z této předsíně pekla dostal, a potom snad zbude trochu času začít nový život bez rvaní a bez střílení. Za pár měsíců tady bude podle mého mínění hrát největší hudba světa skočnou. Tlačí se [totiž] na nás komunisti z Číny.

Doc. PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. (1975) vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2008 působí jako historik v Ústavu pro studium totalitních režimů. Je autorem osmi vědeckých monografií, desítek studií a popularizačních článků. V současné době se kromě historie československého zahraničního odboje za druhé světové války věnuje nasazení Čechů a Slováků v první a druhé vietnamské válce a dále problematice undergroundu v totalitním Československu.

Monografie:

Když nelétali. Život našich letců v Polsku, Francii a Británii za 2. světové války. Libri, Praha 2003 (Cena Edvarda Beneše 3. stupně v kategorii historie 20. století. První místo v kategorii diplomových prací v soutěži o Cenu ministra obrany za nejlepší studentskou práci s tematikou 2. světové války).

Českoslovenští letci v německém zajetí 1940–1945. Naše vojsko, Praha 2005.

Reklama

Českoslovenští letci ve Velké Británii a válečné fenomény. Naše vojsko, Praha 2006.

Na zemi a obloze západní Evropy. Příběh českého letce Stanislava Fejfara. Naše vojsko, Praha 2007 (Cena Miroslava Ivanova za literaturu faktu za rok 2009, Kategorie III – díla autorů literatury faktu do 39 let).

„Útěkář“ Otakar Černý, plukovník letectva v záloze. Jeden český osud na pozadí dvou totalitních režimů. Naše vojsko, Praha 2008.

Jeden ze zapomenutých mužů. Plukovník letectva Petr Uruba, pilot 311. československé bombardovací perutě, jako průvodce „krátkým“ 20. stoletím. Ústav pro studium totalitních režimů, Praha 2008.

Odhodláni bojovat. Vlastenectví československých letců na pozadí válečných a politických událostí druhé světové války. Naše vojsko, Praha 2010.

Bojovali a umírali v Indočíně. První vietnamská válka a Čechoslováci v cizinecké legii. Ústav pro studium totalitních režimů a Naše vojsko, Praha 2010 (Cena Miroslava Ivanova za literaturu faktu za rok 2011, Kategorie III – díla autorů literatury faktu do 39 let).

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více