Letouny AEW - Airborne Early Warning - Oči leteckých sil

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 21.476

Letouny včasné výstrahy zajišťují velitelům leteckých sil neustálý přehled o vzdušné situaci, daleko za radarovým horizontem. Jsou jedním z klíčových prvků pro vybojování informační převahy na bojišti a umožňují efektivní nasazení vlastních sil. Jejich konstrukce prošla dlouhým vývojem a dnes jsou nepostradatelnou součástí moderních leteckých sil. Počet letectev, které letouny včasné výstrahy provozuje, neustále roste.

Letouny včasné výstrahy vznikly koncem druhé světové války, kdy americké operační svazy letadlových lodí ohrožovaly nálety pilotů kamikaze. Palubní radiolokátory nestačily kvůli radarovému horizontu odhalit útočníky včas a stožáry lodí nebylo možné zvyšovat donekonečna. Proto musely přehledové radary do vzduchu.

Reklama

Dnes tvoří letouny včasné výstrahy jeden z páteřních prvků pro získání přehledu o vzdušné situaci a jsou klíčem pro získání technologické převahy nad protivníkem. Umožňují efektivní nasazení vlastních sil a protivníkovi brání v provedení překvapivého úderu.

Moderní letouny včasné výstrahy dokážou sledovat stovky cílů a navádět na ně vlastní stíhače. Kromě toho slouží jako velitelská a komunikační centra. Pomáhají organizovat útočné sledy, zajišťovat tankování ve vzduchu, řídit podpůrné a záchranné operace a řadu dalších činností.

Obsah:

Letouny AEW - Erieye (1) - Švédské oko na obloze

Letouny AEW - Erieye (2) - První exportní úspěch

Letouny AEW - Erieye (3) - V různých koncích světa

Letouny AEW - Tu-126 Moss (1) - Pokus o ruský AWACS

Letouny AEW - Tu-126 Moss (2) - Na stráži socializmu

Reklama

Letouny AEW - Boeing 737AEW&C (1) - Včasná výstraha pro protinožce

Letouny AEW - Boeing 737AEW&C (2) - Pozdě, ale přece

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více