II. fáze - kamikaze nad Tchajwanem

Autor: Fantan 🕔︎︎ 👁︎ 18.235

Na Dark Fieldu se scházejí admirál Oniši s kontradmirálem Sugimoto, velitelem 26. Kókú kantai a admirálem Fukudome, velitelem 2. Kókú kantai. Rozhodli, že další boje povedou letecké síly z Tchaj-wanu, kde se očekávala další americká invaze. Pozemní personál se uchýlí do filipínských hor, odkud bude pokračovat v boji s Američany. Letecký personál přeletí na Tchaj-wan se vším, s čím se dá létat, nebo bude přepraven rychlými torpédoborci. V noci z 9. na 10. ledna 1945 nastupuje Oniši se svým štábem do dvoumotorových transportních Hamaki a v 03.45 hod odlétají k Tchaj-wanu. Zde přistávají krátce po východu slunce na letecké základně Tainan.

O několik dní později zde admirál Oniši začíná formovat novou jednotku Tokubecu Kogekitai - kamikaze. První tvořily dva Reiseny a dva Suisei s doprovodem dalších dvou Reisenů. Druhá měla obdobné složení, jenom doprovod tvořil jediný Reisen. Třetí už tvořily jen dva Suisei s ochranou dvou Reisenů. Celé uskupení bylo pojmenováno po nejvyšší hoře ostrova Niitaka Butai. Slavnostní ceremoniál proběhl velice rychle, aby jednotky byly co nejdříve připraveny k nasazení.

Reklama

Niitaka Butai startuje 16.1.1945. Do vzduchu se dostává pouze deset letadel, z nich šest sestřelují hlídkující Hellcaty. Čtyři zbylí kamikaze však dovádějí své útoky do konce. Téměř současně dopadají japonští piloti na letadlovou lod" CV-14 TICONDEROGA a doprovodnou letadlovou loď CVL-27 LANGLEY. Na obou lodích propukají požáry a vznikají rozsáhlé škody. O několik chvil později otřásá TICONDEROGOU výbuch dalšího kamikaze. Intenzivní požár doprovázený výbuchy munice, ničí loď natolik, ze musí odplout do opravy na Ulithi. Spolu s ní odplouvá i torpédoborec DD-731 MADDOX, zasažený posledním z útočících kamikaze. Americkou odpovědi byly nálety čtyřmotorových Superfortressů na tchajwanské přístavy a letiště. Americké lodě se k ostrovu již nevrátily. Jejich cíl ležel severněji a jmenoval se Iwodžima.

Literatura: Novotný, Josef, Causa kamikaze, vydalo Naše Vojsko, Praha 1991

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více