Moderní kulomety Heckler a Koch – MG4 a HK 121 MG43/MG4

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 39.513

Kulomet MG43/MG4 je lehký kulomet pro náboj 5,56 x 45 NATO, vyvinutý známou německou firmou Heckler a Koch jako protějšek útočné pušky G36 a přímý konkurent známého belgického rivala FN Minimi/M249 SAW Ernsta Verviera (kterému se ostatně velmi podobá). Oberndorfská firma jej sice začala vyvíjet už před rokem 2000, poprvé ho ale představila veřejnosti až na veletrhu v Londýně v roce 2001.

V té době už zbraň úspěšně absolvovala nesčetné zkoušky spolehlivosti a funkcí v extrémních podmínkách či testy životnosti (15 000 výstřelů za den!) v testovacím středisku americké armády v arizonské Yumě. V roce 2003 německý Bundeswehr označil kulomet jako MG4 a v roce 2007 ho zavedl do výzbroje jako základní podpůrnou zbraň pěšího družstva: měl nahradit starší, větší a těžší, ale výkonnější kulomet MG3 (který pak začal nahrazovat i v úloze podpůrné zbraně vozidel). Zbraň se samozřejmě stala také článkem projektu vojáka budoucnosti (Infanterist der Zukunft, IdZ): její obsluha je pro boj na krátké vzdálenosti vyzbrojena místo klasické 9mm pistole ještě „pistolovou“ zbraní PDW, HK MP7/4,6 x 30 mm, což je velmi praktické zvláště tehdy, když je kulomet na vozidlové lafetě. Jeden kulomet MG3 (7,62 x 51 NATO), obsluhovaný dvěma muži, tak mají ve výzbroji 10členného pěšího družstva nahradit 2 ks MG4.

Reklama

Španělsko objednalo pro potřebu svých ozbrojených sil jen lehce modifikovanou verzi kulometu MG4 E (Export). Verze MG4 KE je rovněž exportní, ale kratší, s hlavní zkrácenou o 80 mm.

Konstrukce a uspořádání

Kulomet MG43/MG4 má na rozdíl od předchozích konstrukcí HK (ale stejně jako útočná puška G36) klasický systém založený na odvodu tlaku plynů z vývrtu hlavně na píst pod hlavní a se závěrem před výstřelem v zadní poloze a při výstřelu uzamykaným rotací závorníku. Hlaveň je pomocí nosné rukojeti rychle výměnná, ve stavbě jsou pochopitelně do značné míry využity plastové prvky, a pro montáž mířidel je připravena ozubená lišta Picatinny nad víkem pouzdra závěru.

Zatímco raná verze kulometu MG43 počítala se zásobováním volně visícím pásem z muniční schránky na zemi, a na ozubené liště nad pouzdrem nese otevřené mechanické hledí s chránítky (na hlavni nad plynovým regulátorem je standardně dozadu sklopná muška), sériová verze MG4 zavedená Bundeswehrem má nad pouzdrem závěru nosnou rukojeť „à la G36“ s teleskopickým zaměřovačem na zadním kořenu (existuje ale také verze s klasickou „kulometovou“ nosnou rukojetí, otočně uloženou na hlavni před pouzdrem závěru a s otevřeným hledím MG43, a dokonce i varianta s oběma nosnými rukojeťmi najednou: „kulometová“ nosná rukojeť slouží také k výměně horké hlavně, zatímco rukojeť „à la G36“ nese optiku). Na nosnou rukojeť lze pochopitelně namontovat také noktovizor, dozadu sklopná dvojnožka pod plynovým regulátorem poslouží odklopená i jako přední pažbička. Kulomet doplnil závěs pro polotextilní či pevný plastový kontejner-schránku k uložení nábojového pásu, takže zbraň nabyla na mobilitě a spolehlivosti zásobování náboji. Dvojnožka ve svislé poloze slouží ke klasické střelbě vleže, nakloněná vpřed i ke střelbě s podepřením zbraně např. pytlem písku.

Vlastnosti

Zbraň, střílející pouze dávkami, zásobovaná pásem v zavěšeném kontejneru a s poměrně vysokou kadencí kolem 800 ran/min. vyniká velkou palebnou silou. Díky malému zpětnému rázu je dobře kontrolovatelná při střelbě, a proto i vysoce přesná. Je to lehký a kompaktní kulomet, obsluhovaný jedním mužem a disponující jednoduchým a snadným ovládáním a velkou mobilitou a spolehlivostí i v těžkých podmínkách. Se standardním montážním zařízením Picatinny (ozubenou lištou MIL-STD-1913) je ideální pro montáž libovolných mechanických i optických zaměřovačů, a díky bohatému speciálnímu příslušenství tak umožňuje široké využití zbraně v různých situacích. Díky příznivým rozměrům a malé hmotnosti umožňuje zbraň snadný transport i na dlouhé vzdálenosti, aniž by se její uživatel nadměrně unavil. Krátkými lištami Picatinny lze pochopitelně osadit i předpažbí.

Porovnání základních technických údajů variant MG4

Model: HK MG4/MG4 E HK MG4 KE
Náboj: 5,56x45 NATO (.223 Rem) 5,56x45 NATO (.223 Rem)
Délka zbraně (mm): 1030/835 950
Výška x max. šířka zbraně (mm): 260 x 90 260 x 90
Délka hlavně (mm): 450 402
Prázdná hmotnost (kg): 7,9 7,7
Hmotnost hlavně (g): 1480 -
Zásobování pásem: z polotextilních kontejnerů na 50/100/200 nábojů
Kadence (ran/min.): 750–850 770
Vzdálenost mířidel (mm): 456 456
Hlední dálka (m): 100–1000 (po 100 m) 100–1000 (po 100 m)

Úvaha o „nábojovém manku

Trend přechodu na náboje menší ráže zahájila americká armáda, když zavedla v roce 1982 kulomet FN Minimi jako náhradu 7,62mm kulometů FN MAG a M60. Jejího příkladu pak (bezhlavě) následovaly další západní země. Poměrně brzy se ale ukázalo, že výkon munice 5,56 x 45 NATO nepostačuje k zajištění dostatečné palebné podpory nejen pěšáka, ale především vozidel. Západní armády, které přešly na útočné pušky a kulomety ráže 5,56 mm dlouho před Bundeswehrem, znají toto „nábojové manko“ už desítky let a dnes berou stále za vděk znovuzaváděním kulometů pro puškový náboj 7,62 x 51 mm jako dostatečně účinné podpůrné zbraně vozidel především ke střelbě na „tvrdé“ cíle ve vzdálenostech nad 500 m nebo návratem velkorážového kulometu Browning M2HB pro náboj 50 BMG; určitou variantou se stala i velkorážová samonabíjecí odstřelovačka Barrett M82A1, schopná zasahovat a likvidovat lehce pancéřované cíle až do vzdálenosti 2000 m.

Proto také byl už před několika lety přerážován kulomet Minimi na náboj 7,62 x 51 NATO. Tento „větší bratr Minimi“ nese označení Mk.48 a existuje dnes údajně ve čtyřech verzích: s pevnou plastovou pažbou a s teleskopickou opěrou, obě varianty pak ještě bez lišt na předpažbí nebo v provedení TR/Triple Rail.

Nový HK 121

Nikoho proto nepřekvapilo, když nedávno proběhla odborným tiskem stručná informace o novém kulometu oberndorfské firmy Heckler a Koch HK 121 – kulometu MG4 také přerážovaném pro náboj 7,62 x 51 NATO –, který má ve výzbroji Bundeswehru nahradit starý kulomet G3. Zbraň byla představena veřejnosti v roce 2010 a v roce 2011 již údajně běží i sériová výroba.

Reklama

Kulomet HK 121 je plně automatická zbraň s automatikou opět založenou na principu odvodu plynů z vývrtu hlavně do plynové trubice pod ní a s uzamykáním závěru rotací závorníku, jako má útočná puška G36 a kulomet MG4 (na rozdíl od MG3, potomka válečné MG42 – ovšem pro náboj 7,62 NATO –, pracujícího na principu využití zpětného rázu výstřelu a s uzamčením válečkovým závěrem – ostatně stejně jako starší kulomety HK 11A1 a HK 21A1).

Kulomet je zásobován pásem v bubnové schránce, zavěšené na levé straně zbraně. Koncipován je jako univerzální a plně koresponduje s požadavky na výzbroj vojáka budoucnosti: představuje lehký a kompaktní kulomet s velkou palebnou silou, obsluhovaný jedním mužem a disponující snadným ovládáním a velkou mobilitou a spolehlivostí i v nejtěžších podmínkách.

Dědičnost rysů a odlišnosti konstrukce

Na první pohled je zřejmá jeho podobnost se starší, ale subtilnější MG4: obdobný je plynový systém (liší se jen bohatě perforovaným krytem plynového násadce), úplně stejné jsou pistolová rukojeť a ramenní opěra, dozadu sklopný držák mušky i muška a dvojnožka s teleskopickými nožkami (včetně uložení na plynovém násadci i patek). Plynový násadec nemá – stejně jako u MG4 a na rozdíl od FN Minimi – regulátor průchodu plynů (zbraň má proto méně součástek). Sklopná náramenní opěrka (součást botky), odklopená a položená na rameno, umožňuje spolehlivé zasazení pažby do ramena a držení druhou rukou. Díky přerážování na výkonnější a větší náboj je zde pochopitelně robustnější závěr, jinak konstruováno je pouzdro závěru (chybí nýtování), jiná je rukojeť táhla závěru a odlišný je i tvar plastového předpažbí. Před výstřelem je i zde zachycen závěr v zadní poloze, nehrozí tedy nebezpečí samozápalu náboje v komoře horké hlavně. Na víku pouzdra je ozubená lišta Picatinny, která zajišťuje snadnou aplikaci libovolného optického zaměřovače, a to včetně termokamery.

Se zbraní byl představen také nový optický zaměřovač Zeiss Optronics 4 x 30, který se má údajně brzy aplikovat (ve spojení s novou Picatinny lištou) i jako nová zaměřovací optika pro útočnou pušku G36.

Pás s náboji k zásobování zbraně lze vést přímo z muniční schránky na zemi nebo – jak už bylo řečeno – z vlevo na pouzdru zavěšené bubnové schránky s pásem. Nábojnice se odvádějí výhozním okénkem s krytkou proti nečistotám směrem dolů vpravo.

Zanedbatelný pochopitelně není důležitý fakt, že tento nový model kulometu HK plně koresponduje s lafetami vozidel Bundeswehru: jako první totiž údajně musí při náhrazování MG3 posloužit jako podpůrná zbraň na pancéřových hlídkových a transportních vozidlech – a teprve následně i jako podpůrná zbraň pěchoty.

Na přelomu jara a léta 2010 údajně existovalo jen asi půl tuctu „ručních vzorků“ HK 121, které se ještě podrobovaly dalším rozsáhlým zkouškám: na zbrani proto ještě může dojít k některým změnám.

Dostupné základní technické údaje

Model: HK 121
Náboj: 7,62x51 NATO
Celková délka (mm): 1162
Délka hlavně (mm): 550
Hmotnost zbraně (kg): 10,8
Zásobování: buben s 50nábojovým pásem nebo box pro 120 nábojů
Mířidla: ocelová otevřená

Obrazová příloha:


Kulomet HK MG4, celkový pohled

Reklama


Kulomet HK MG4, celkový pohled


Detail přední části


Zakládání pásu


Pohled na plynový násadec, vztyčenou mušku a boční ozubenou lištu


Pouzdro zbraně se zavěšeným nejmenším polotextilním kontejnerem; na ozubené liště víka pouzdra kolimátor EOTech


Pažba sklopená k transportu


Zbraň s největším polotextilním kontejnerem

Zdroje:
internet;
firemní podklady;
Gander, T.: Moderne Maschinengewehre, Motorbuch Verlag Stuttgart 2000;
Schiller, D. Th.: Ein Kreis schliesst sich. VISIER č. 8/2004, s. 110–119;
Schiller, D. Th.: Grand mit Vier. VISIER č. 9/2004, s. 20–25;
Schiller, D. Th.: Grosser Auftritt. VISIER č. 9/2010, s. 56–59;
Schober, M.: Das MINIMI-Waffensystem. IWM č. 5/1991, s. 333–337;
Zdobinský, M.: MINIMI, špička mezi kulomety ráže 5,56 mm. SR č. 3/1995, Přílohy 2 a 3

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 10/2011 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více