Keňa vs. al-Shabaab

Autor: Alena Hrušková 🕔︎︎ 👁︎ 12.203

článek byl publikován na webu www.sekuritaci.cz
http://www.sekuritaci.cz/kena-vs-al-shabaab/

Keňa vs. al-Shabaab

Dlouhodobý konflikt v rohu Afriky dostává opět nový rozměr. Do boje proti islamistické skupině al-Shabaab v Somálsku se v říjnu zapojila Keňa, vyprovokovaná četnými útoky ze strany al-Shabaabu. Konflikt v Somálsku má pro Keňu množství nepřímých důsledků, které ohrožují její vlastní stabilitu. Jedním z nich je příliv velkého množství uprchlíků. Blízko hranice se Somálskem se nachází největší uprchlický tábor světa Dadaab, který se stal domovem pro 400 000 uprchlíků. Uprchlický komplex se stal třetím největším „městem“ Keni. Příliv uprchlíku ještě více oslabuje již tak chudou zemi. Kromě nepřímých bezpečnostních hrozeb, které plynou z nestability Somálska, začala skupiny al-Shabaab ohrožovat Keňu i přímými útoky na jejím území.

Reklama

Útoky proti civilistům

V září se objevila zpráva o únosu britské turistky. Začátkem října byla unesena francouzská turistka ve věku 66 let. Během října se útoky stupňovaly a došlo k únosu dvou španělských doktorů blízko Dadaabu. Tím pomyslný pohár trpělivosti přetekl. Turismus je významnou položkou ve státním rozpočtu Keni a únosy turistů, mohou způsobit pokles turismu, což by se negativně projevilo na ekonomice země. 17. října Keňa poslala své jednotky do Somálska. Mluvčí al-Shabaabu Ali Mohamud Rage řekl novinářům, že Keni se somálští povstalci nebojí: ;We will defend ourselves. Kenya doesn;t know war. We know war. The tall buildings in Nairobi will be destroyed.” Od zahájení intervence již proběhlo několik bombových útoků v hlavním městě Keni ; Nairobi, které byly spáchány pravděpodobně al-Shabaabem.

Povolení akce somálskou vládou

Nejprve přechodná vláda Somálska (TFG) prohlásila, že povoluje Keni operace proti Shabaabu na území Somálska, i bez souhlasu parlamentu. Ale jakmile Keňa zahájila akci, TFG změnila názor a dokonce začala prohlašovat, že operaci nikdy neschválila. Keňa na to reagovala tím, že obvinila TFG z obhajování zájmů al-Shabaabu. Předsedové vlády TFG a Keni okamžitě potvrdili memorandum, kde souhlasí s přítomností vojsk Keni na svém území.

Dosavadní průběh akce, mezinárodní podpora

Keňa prohlašuje, že má právo bránit své území a operace, jako je tato, budou pokračovat do té doby, dokud bude al-Shabaab ohrožovat její území. Během listopadu ofenziva Keni zintenzivněla a kromě pozemních vojsk nasadila Keňa i vzdušnou sílu. Začalo bombardování základen al-Shabaabu, jako je Jilib, Kismayo a Afmado. Islámská skupina al-Shabaab byla také napadena z moře keňským námořnictvem, které zabavilo tři lodě al-Shabaabu.

Vojenskou akci Keni se rozhodl podpořit další sousední stát Somálska ; Etiopie. Podle zpráv BBC 19. listopadu překročily jednotky Etiopie hranici se Somálskem. Etiopie se tak po třech letech opět vrací do Somálska. Již v roce 2006 byla zahraniční intervence mezi běžnými Somálci nepopulární a někteří analytikové se obávají, že ani tentokrát se operace Keni a Etiopie nesetká s podporou obyvatelstva. Je dokonce možné, že zahraniční intervence jen zvýší popularitu al-Shabaabu, který dlouhodobě prosazuje nacionální politiku.

Reklama

Keňu dále podpořil Izrael, který ji nabídl pomoc s hlídáním hranic proti útokům al-Shabaabu. Premiér Netanjahud prohlásil, že: ;Kenya;s enemies are Israel;s enemies;. Izrael by také měl pomoci keňské policii s objevením a následným zničením sítě al-Shabaabu v Keni. Nejméně 15 lidí bylo zabito během bombového útoku na izraelský hotel v Mombase 2002.

Intervenci podporuje i Francie, která Keni nabídla logistickou podporu.

Závěr

Keňa má nepochybně právo bránit své území a hranice před hrozbou, kterou pro ni představuje al-Shabaab. Otázkou ale zůstává, jestli je nezbytné a pro Keňu prospěšné, hranici překročit a bojovat proti al-Shabaabu na území Somálska. Podle Rashida Abdiho, člena International Crisis Group, se Keňa vrhla do velmi dlouhé a komplikované intervence. Andrew Harding, zpravodaj z afrického kontinentu pro BBC, zase tvrdí, že Keňa nemá dlouhodobou strategii ani jasně vymezené cíle této operace. V současnosti se rozhodnutí Keni (hlavně z pohledu rozvoje ekonomiky, turismu ale také bezpečnosti země) tvrdě zakročit proti al-Shabaabu může jevit jako chybné. Somálci během vlády al-Shabaabu zažili již mnoho zahraničních intervencí a část z nich si k nim vybudovala značný odpor. Podpora místního obyvatelstva je ovšem důležitá, a tak by se Keňa měla soustředit kromě vojenských operací i na získání podpory obyvatel např. pomocí britského konceptu „Hearts and Minds“ úspěšně aplikovaného během konfliktu v Malajsii v 50. letech.

Zdroje:
http://www.guardian.co.uk/global-development/interactive/2011/sep/06/famine-somalia-dadaab-refugee-interactive
http://www.aljazeera.com/video/africa/2011/10/20111018223333178650.html
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2011/11/2011111584756956993.html
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15135544
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14943300
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15499534
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15725632
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15446110

článek byl publikován na webu www.sekuritaci.cz

http://www.sekuritaci.cz/kena-vs-al-shabaab/

Autor: Alena Hrušková, studentka Bezpečnostních a strategických studií, FSS, MU.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více