Bojové stroje - F-22 Raptor

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 13.625

Tento letoun je nemodernějším strojem ve své kategorii. Byl postaven podle zásady: kdo protivníka první vidí, první střílí a první ho sestřelí. To všechno musí umět stíhačka určená pro vybojování vzdušné nadvlády ve 21. století. F-22 Raptor dělá čest svému jménu. Je to zabiják.

Sovětský svaz zahájil velmi rozsáhlý program, vývoje nových letadel, kterého se účastnily obě hlavní konstrukční kanceláře – Mikojan a Suchoj. Cílem bylo vyvinout protiváhu americkým stíhačkám a bylo zřejmé, že se bude jednat o moderně konstruované letouny. Výsledné MiG-29 a Su-27 byly důkazem.

Reklama

V říjnu 1982 se zástupci leteckého průmyslu sešli s veliteli letectva, aby si navzájem ujasnili, které parametry jsou pro novou stíhačku naprosto klíčové. V té době bylo ve Spojených státech 8 výrobců letadel. Sedm z nich na požadavek na návrh řešení odpovědělo. Nový letoun měl mít schopnost sjůprkruiz a bojový dolet 1200 až 1500 kilometrů.

Měl mít, pokud možno, vlastnosti stels, schopnost provozu na vzletových drahách dlouhých 600 metrů a jednodušší obsluhu než stíhačka F-15.Program vývoje pokročilého stíhacího letounu ATF byl zahájen – začal se rodit stíhací letoun páté generace – Raptor.

Reklama

Ve fázi předkládání koncepčních řešení velení letectva rozhodlo, že pro fázi předvádění a posuzování letounu je nutné postavit dva zkušební předsériové letouny, které projdou porovnávacími testy.Nemusely mít plnou výzbroj, nemusely mít kompletní avioniku a nemusely mít absorpční nátěr.Ale stavba prototypů je velmi nákladná.

Žádný z výrobců si ji nemohl dovolit financovat ze svého.Všichni výrobci, kteří se účastnili fáze předvádění a posuzování letounu nakonec souhlasili, že vítězná firma bude hlavním dodavatelem a ostatní budou subdodavateli hlavních konstrukčních celků.

Všech sedm výrobců předložilo projekty, které byly realizovatelné, a letouny bylo možné postavit. Otázkou bylo, který z návrhů je nejlepší. Do čela se dostali dva výrobci, kteří měli největší zkušenosti se stels technologiemi.

Northrop se zkušenostmi z programu B-2

a Lockheed se zkušenostmi z programu F-117.

31. října 1986 byly návrhy firem Lockheed a Northrop vyhlášeny vítězi soutěže programu ATF. Oba týmy měly postavit dva zkušební letouny pro porovnávací zkoušky. Firma Lockhee, všechny šokovala, když pouhých 9 měsíců po tom, co dostala souhlas ke stavbě zkušebních letounů pro vojskové porovnávací testy, svůj první návrh zahodila do koše.

1. dubna 1991 vyhlásilo letectvo vítězem tým firem Lockheed, Bouing a General Dynamics, které předložily návrh letounu F-22 a přidělilo jim kontrakt za 9,5 miliardy dolarů. Letoun překonává všechny protivníky. Při porovnávacích testech dokázal jeden F-22 sestřelil 8 F-15.

Reklama

Více zde: F-22 Raptor

F-22A Raptor

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více