Bitva nad oceánem

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 18.516

V době studené války se nad oceánem setkávali piloti sovětských dálkových letounů a amerických stíhaček. Oba protivníci nesli ostrou munici – nezřídka jadernou. Přestože mezinárodní předpisy oběma stranám zakazovaly předstírat útoky – nad oceánem nebyli svědci. A kde nejsou svědci, nejsou ani žalobci

Od konce druhé světové války měly Spojené státy monopol na jaderné zbraně a prakticky i na prostředky pro jejich přepravu na mezikontinentální vzdálenosti. Díky tomu mohli udržovat pozemní armádu na malých počtech a demobilizovat statisíce mužů. Ale Sovětský svaz vytěžil technologie získané od svého někdejšího válečného spojence a postupně se dopracoval jak k jaderným zbraním, tak ke strategickým bombardérům. Kde nestačilo kopírování, pomohla špionáž.

Reklama

V roce 1955 byl na přehlídce v Tušinu poprvé předveden dálkový bombardér Tu-95. Teď mohli Sověti ohrožovat území USA jadernými zbraněmi. Ale velení sovětského námořnictva teď dělala starosti jiná věc – americké letadlové lodě s palubními bombardéry schopnými nést jaderné zbraně. Jak je najít?

Jediným řešením bylo nasazení dálkových průzkumných letounů. Sovětské letouny se nad letadlovými loděmi objevily poprvé v polovině šedesátých let. Vzápětí proti nim vzlétly hotovostní Phantomy. Od té doby byla podobná setkání pravidelným jevem. Sovětští piloti se snažili dostat co nejblíž k letadlové lodi a američtí se jim v tom snažili zabránit. Bylo to dráždění chřestýše bosou nohou.

Podobná setkání se samozřejmě neobešla bez incidentů. Někdy to skončilo jen poškozením letounu. Jindy byly i oběti na životech. Naštěstí provokace nikdy nepřerostly v otevřený boj. Následky podobného konfliktu mohly být nedozírné – obě strany držely prst na spoušti jaderných arzenálů.

Reklama

Situace se vyhrotila po vpádu Sovětských vojsk do Afghánistánu. Vztahy obou velmocí se ochladily a u amerických břehů se začaly oběvovat sovětské dálkové bombardéry. Na palubě nesly řízené střely s plochou dráhou letu s jedrnými hlavicemi. V bezpečné vzdálenosti je drželi piloti F-15 Eagle z Aljašky.

Politici vedli své byrokratické války a piloti obou stran se pomalu seznamovali. Létali těsně vedle sebe a dávali bedlivý pozor na to, co dělá druhá strana. Obě strany věděly, že nesmí zaútočit, ale stačilo, aby někomu povolily nervy. Zatím je odtajněná jen malá část archívů, ale i tak se na světlo světa dostala řada unikátních záběrů.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více