Letečtí stíhači v boji - Blízký východ

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 24.545

Dějiny státu Izrael jsou dějinami plnými válek za uhájení vlastní nezávislosti. Malý stát byl od svého vzniku trnem v oku okolním arabským státům, které neustávaly v úsilí smazat ho jednou pro vždy z mapy světa. Proto musel mnohokrát vybojovat boj, který byl bojem o přežití. A situace se dodnes nezměnila.

Vzhledem ke své geografické poloze, počtu obyvatel a mezinárodní politické situaci byl Izrael v pozici, kdy si nemohl dovolit zahájit válku preventivním úderem, který by toto potenciální nebezpečí odstranil. Izraelci měli v dobé paměti suezskou krizi, ve které byli označeni za agresora. Podobného nařčení se chtěli vyvarovat.

Reklama

Proto museli izraelští občané snášet neustálé provokace militantního hnutí Fatath a dělostřelecké ostřelování svého území syrským dělostřelectvem, které probíhalo od dubna 1967.

Izrael měl nastavenou tvář a nechal se fackovat tak dlouho, až i země sdružené v OSN uznaly, že pohár přetekl. Po tom co Egypt obsadil Tiranskou nížinu a odřízl Izrael od vnějších zdrojů zablokováním přístavu Ejlat, což bylo z hlediska mezinárodního práva považované za agresi, měl Izrael právo na odvetná opatření.

Z vojenského hlediska měli arabové Izrael jako na talíři. Z golandských výšin mohlo syrské dalekonosné dělostřelectvo libovolně ostřelovat izraelské území, hranice byla obklíčená a prakticky neuhájitelná proti přesile koalice Syrie, Egypt a Jordánsko. Převaha arabů jak v živé síle, tak v technice, včetně letecké byla drtivá. Izrael byl sevřen ze všech stran.

Začátkem června se ke koalici připojil i Irák. Nebylo možné déle čekat.

Reklama

Izraelská výzvědná služby Mosad již dlouho sbírala informace o sousedech a jejich přípravách na válku. Nyní přišel čas je zužitkovat. Egypt byl cíl, který směl Izrael napadnout. Ale podle koaličních dohod měly Egyptu v případě napadení přijít na pomoc Sýrie a Jordánsko.

Byla to hra vabank. 5. června 1967 vzlétlo prakticky celé izraelské letectvo. Pro obranu země zůstalo k dispozici jen 12 letadel. Za rádiového klidu v přízemní výšce přeletěly útočné letouny Středozemní moře a v 7:45 ráno dosáhly svých cílů. Byly jimi letecké základny egyptského letectva. Překvapení bylo dokonalé. Během pár minuty bylo zničeno jádro egyptského letectva. Piloti museli rychle zpět, aby mohli čelit očekávanému úderu ze strany Sýrie a Jordánska.

Protože z Egypta přicházely zprávy o velkém vítězství a Izrael mlčel, Sýrie a Jordánsko se ukvapeně rozhodly angažovat v konfliktu na straně svého "vítězného" spojence. Neprotestoval ani Sovětský svaz na půdě OSN, protože nechtěl spřátelené arabské státy připravit o veliké vítězství a sebe o rozšíření sféry vlivu.

Ale Izraelští piloti však byli připraveni. Útok odrazili. Odvetný úder proti agresorům zastihl letecké síly Sýrie a Jordánska na zemi. Potkal je téměř stejný osud jako letectvo Egypta. Izraelští piloti vybojovali vzdušnou nadvládu prakticky během jednoho dne.

Ale celkové vítězství není otázka jednoho dne. Letecké souboje pokračovaly. Průběhu jednoho z nich, ve kterém bojuje páteřní stíhací letoun IAF Mirage III proti egyptskému MiGu-17F, je věnovaný úvod desáté části seriálu České televize Stíhači v boji.

Zuřivé letecké boje s početně silnějším protivníkem stály izraelské piloty obrovské úsilí, ale na druhou stranu některým z nich přinesly možnost dosáhnout statutu esa. Esa na proudových stíhacích letounech. Tím byla zahájena nová era izraelského stíhacího letectva. Arabové utrpěli těžké ztráty a z konfliktu, který měl být jejich jednoznačným vítězstvím odešli za necelý týden jako zpráskaní psi, žebrající o mír.

Reklama

Izraelci se na konflikt dlouho a pečlivě připravovali. Když arabské země začaly ve velkém nakupovat sovětskou techniku, podařil se izraelské výzvědné službě husarský kousek. Jeden z iráckých pilotů se nechal přesvědčit ke spolupráci a Izraelcům se podařilo získat jeden z nejmodernějších strojů z výzbroje arabských států nepoškozený. Informace, které získali při jeho testech pomohly izraelským pilotům vítězit v soubojích při obraně své vlasti. Také detaily této akce se zabývá desátá část seriálu stíhači v boji.

Přes porážku, kterou arabové v šestidenní válce utrpěli, se neustále snažili a nadále snaží Izrael napadat. Přímo nebo nepřímo. Neustálé provokace jsou na denním pořádku. V roce 1979 posílil Izrael svoje letectvo nákupem letounů F-15 Eagle.

Do leteckých bojů vstoupily letouny nové generace. O jejich smrtících  schopnostech se měli arabové možnost přesvědčit nad Libanonem již v červnu téhož 1979. A poté ještě mnohokrát. Na kontě F-15 je již pět desítek arabských letounů. A další jistě přibudou, protože nic, obzvláště události posledních dnů, nenasvědčuje tomu, že by arabské útoky proti Izraeli měly v dohledné době přestat.  

Více o celém seriálu na stránkách ČT

Více o tomto dílu na stránkách ČT

Moderovaná diskuse k této části seriálu ČT na stránkách www.valka.cz

Hesla zmíněná v desáté části seriálu:

Letadla

F-15 Eagle

F-16 Fighting Falcon

F-4 Phantom II

MiG-17

MiG-19

MiG-21

MiG-29

Mirage III

AIM-9 Sidewinder

AIM-7 Sparrow

M-61 Vulcan

Python 3

Python 4

Python 5

Osobnosti:

Moti Hod

Eitan Ben Eliyahu

Joel Felsho

Moshe Melnik 

Giora Romm

Ran Ronen

Danny Shapira

Benny Zinker

Ostatní:

Šestidenní válka

Operace Moked

119. tajeset

133. tajeset

Související články:

F-15A Baz versus MiG-25 - Past jako z učebnice

Operace Opera – nálet IAF na irácký jaderný reaktor

Sea Harrier FRS.1 versus Mirage IIIEA (1)

Sea Harrier FRS.1 versus Mirage IIIEA (2)

Sea Harrier FRS.1 versus Mirage IIIEA (3)

MiG-29 - Nové a nejnovější varianty 

v úterý 10. 03. 2009 ve 20:00 na programu   

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více