Lovosice 1945

Autor: Jan Vladař / jan vladar 🕔︎︎ 👁︎ 32.083

V těchto dnech si připomínáme 63. výročí ukončení 2. světové války. Pro nás o to významnější, že právě na území Čech se v dubnu a počátkem května 1945 odehrály poslední válečné události. Pokusme se poodhalit tajemství smutného příběhu amerického letce, který těsně před ukončením bojů smrtelně havaroval se svým strojem blízko Lovosic, a vraťme se v čase zpět o 63 let.

Ve dnech na přelomu dubna a května 1945 byly letecké útoky pro značnou část Čech, dosud nedotknutou přímými boji, první a velmi dramatickou připomínkou okolo běsnících válečných hrůz. Smutné následky bombardování poznal v regionu zejména Most, Chomutov a Ústí nad Labem. Nálety amerických těžkých bombardérů doplňovaly akce stíhacích letců pronásledující jedoucí vlaky nebo útočící na železniční stanice. Podle jejich nejčastější oběti – kotle parní lokomotivy, si brzy u obyvatelstva vysloužili přezdívku „kotláři“.

Reklama

Několika menším leteckým útokům se nevyhnula ani železniční stanice Lovosice, ale protože po dobu války ležela na hranici tzv. Protektorátu Čechy a Morava a k Německu připojenou Sudetskou župou, nezachovaly se přesné historické údaje. Přesto lovosický badatel Zdeněk Najman shromáždil několik zajímavých indicií dokumentujících poslední válečné události. Jak sám vzpomíná, dlouho po válce byla na nádraží budova se stopami po střelách a v okolí bylo možné nalézt fragmenty vybuchlých bomb. Samotný případ havárie amerického pilota zrekonstruoval: „ v dubnu 1945 napadli kotláři lovosické nádraží, kde se zrovna nacházel cisternový vlak, a poté odlétli východním směrem, přičemž jeden z letounů zachytil o elektrické dráty a havaroval v poli.“ K havárii mělo dojít v trojúhelníku obcí Mlékojedy, Lukavec a Prosmyky, po levé straně dnes zaniklé cesty z Mlékojed na Lovosice. Dokonce jeden z vězňů terezínského tábora vzpomíná, že byli nasazeni na odklízení trosek. Americký letec, který při havárii zahynul, byl údajně pohřben v Mlékojedech. Poslední údaj potvrzují archivní dokumenty, podle zprávy Americké vojenské komise bylo 8. srpna 1946 na hřbitově v Mlékojedech pod číslem X-7286 exhumováno tělo neznámého amerického vojáka. Ve stejný den exhumovali Američané další dva vojáky v Litoměřicích a všechny převezli na centrální vojenský hřbitov u St. Avold ve Francii. Neznámé tělo z Mlékojed bylo provizorně pohřbeno do hrobu 4K-5-110 a zde další stopy končí.


Jak asi vypadalalo místo havárie u Mlékojed ilustruje unikátní snímek jiného havarovaného Thunderboltu kdesi na severozápadě Čech.

Blízko objasnění byl historik Martin Veselý, podařilo se mu najít zprávu o náletu na Lovosice dne 26. 4. 1945 a ztrátě jednoho útočícího stroje. Dalším pátráním ale zjistil, že k této havárii došlo až u obce Hrobce nedaleko Roudnice n/L. a padlý americký letec 2./Lt. Joseph R. Holcomb byl exhumován již 13. 7. 1945.

Kdo zahynul u Lovosic? V úvahu přichází ještě neobjasněný případ ze dne 17. dubna 1945, tehdy vyrazilo na rutinní misi k podpoře 3. armády generála George S. Pattona, chystající se právě překročit západní hranice Československa, mimo jiné také 12 stíhacích bombardérů P-47 Thunderbolt 397. perutě, ale zpět na základnu se vrátilo pouze 10 strojů. První nezvěstný letec 2./Lt. John H. Bank havaroval blízko Lomu u Mostu. Přestože se mu podařilo havárii přežít, byl zavražděn místními obyvateli. Smutnou událost připomíná od r. 1993 drobný památník. Místo havárie druhého Thunderboltu pilotovaného jeho kolegou 2./Lt. Herbertem F. Koenigem je dosud neznámé. Úřady vedou u jeho případu poznámku: „nezvěstný po nárazu do telefonního sloupu v okolí Pirny“, můžeme ale s jistou pravděpodobností předpokládat, že právě jeho osud se naplnil blízko Lovosic.


2./Lt. Herbert F. Koenig, nezvěstný v akci dne 17. dubna 1945 (archiv K.Novák).

Podaří se po 63 letech najít doklad, který by s jistotou spojil nezvěstného 2./Lt. Herberta F. Koeniga s neznámým americkým letcem pohřbeným v Mlékojedech?


Odhalení památníku amerického letce r. 1993 v Lomu u Mostu.

Reklama

Vznikne podobný také u Lovosic?

Podrobnější informace o letecké válce nad jihozápadem Čech naleznete v knihách
Foud, K. – Krátký, V. – Vladař, J.: Poslední akce : Operace amerického a britského letectva nad územím Čech v dubnu a květnu 1945, Plzeň 1997
Foud, K. a kol.: Operace Argument : historie sestřelení amerických bombardérů u Horšovského Týna, Nepomuku a Lhenic 22. února 1944, Plzeň 2004
Foto: archiv autora
Mgr. Jan Vladař
jan-vladar@volny.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více