Air Chief Marshal Sir Frederick Bowhill

Autor: Radek Seiner / vorel 🕔︎︎ 👁︎ 16.562

Celým jménem se jmenoval Frederick William Bowhill. Narodil se 1. září 1880. V mládí se stal příslušníkem obchodního loďstva, kde získal roku 1904 svůj „výuční list“ (Master Certificate ). Tehdy ještě sloužil na plachetních lodí. Dne 17. srpna 1912 byl přijat do Central Flying School a 21. ledna 1913 zde získal svůj pilotní průkaz (RAeC Certificate ) číslo 397. Poté se 1. dubna 1913 stal důstojníkem Royal Navy a 17. dubna 1913 byl přijat do Naval Flying School v Eastchurch. V srpnu 1914 se stal kapitánem nosiče hydroplánů HMS Empress, na jehož palubě se zúčastnil útoku na základnu zepelínů v Cuxhavenu na Štědrý den roku 1914 a později i vylodění na polostrově Gallipoli.

Reklama

V říjnu 1915 byl odvelen jako štábní důstojník do Air Department of the Admiralty. 

Dne 1. ledna 1916 byl odvelen jako velitel squadrony námořního letectva do Mezopotámie a následně 8. srpna 1916 se stal velitelem námořního letectva ( RNAS ) v oblasti východní Afriky. Roku 1918 byl velitelem několika britských leteckých základen a později se i účastnil jako člen RAF Detachementu v jižním Rusku britské intervence proti Sovětskému svazu.

Dne 1. srpna 1919 byl oceněn stálou hodností podplukovníka a 30. října 1919 byl určen velitelem jednotek „Z-force“, které působily v Somálsku. Zde velmi propagoval použití letectva proti vzbouřeným kmenům. Také zde dosáhl velkého úspěchu, když přinutil místního vůdce - "The Mad Mullah" k emigraci po několika týdnech leteckého bombardování. Byl to velmi významný úspěch, jelikož se tohoto vůdce britská armáda snažila porazit v pozemních bojích již několik let. Dne 22. ledna 1920 byl vyřazen z řad Royal Navy a byl zařazen do RAF.
Zde sloužil jako štábní důstojník u několika squadron. Od 15. srpna 1924 do 19. května 1929 sloužil jako štábní důstojník a velitel v Iráku a v Egyptě. Poté sloužil ve Velké Británii jako Director of Organisation and Staff Duties a 31. července 1933 byl pověřen funkcí Air Member for Personnel. V této funkci podporoval vytvoření jednotek Women's Auxiliary Air Force ( ženských pomocných sborů, WAAF. ), které se velmi osvědčily v průběhu druhé světové války.

Dne 16. srpna 1937 byl pověřen velením Coastal Command ( pobřežního velitelství ). V této funkci se také proslavil. Když německá bitevní loď Bismarck unikala před britským loďstvem po potopení bitevního křižníku Hoodpodařilo se jí po útoku letounů Swordfish z letadlové lodi HMS Victorious zmizet svým pronásledovatelů, využívajíce špatného počasí. Bowhill, využívajíce svých dokonalých znalostí plavby na moři, si sedl nad mapy a odhadl, jakým směrem Bismarck popluje. Do tohoto prostoru následně vyslal průzkumné letouny typu Catalina pobřežního velitelství. Ty Bismarck brzy nalezly a následně na něj navedly lodě Royal Navy, které Bismarck krátce poté potopily. 

Od 13. června 1941 byl velitelem Ferry Command a následně i Transport Command.

Dne 29. březen 1945 odešel do výslužby jako Air Chief Marshal. V letech 1946 až 1947 sloužil ve funkci Director of Public Relations. Poté byl několik let zástupce Velké Británie v Council of the Provisional International Civil Aviation Organisation, následně byl hlavním technickým poradcem na Ministry of Civil Aviation a později byl členem Air Safety Board a až roku 1957 byl propuštěn z Ministry of Civil Aviation. 

Zemřel 12. března 1960.

Roku 1918 byl oceněn vyznamenáním DSO s touto citací: 

„Wing Cdr. Frederick William Bowhill, příslušník Royal Navy, byl vyznamenán za své neocenitelné služby ve funkci velícího důstojníka R.N.A.S., které projevil v souvislosti s bojovými operacemi ve Východní Africe. Je to odměna za jeho zkušenosti a neutuchající práci při poskytování podpory letectva RNAS vojenským operacím. Vštěpoval také smysl pro disciplínu všem svým podřízeným."

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více