FRANCIE - Výsadkáři

Autor: Jana Krechlerová / jana 🕔︎︎ 👁︎ 20.007

Výběr mužstva a výcvik :

Všichni francouzští výsadkáři jsou dobrovolníci a procházejí stejným způsobem výběru a základního výcviku jako výsadkáři všude ve světě. Úroveň výcviku je vysoká a někteří dobrovolníci pak mohou vstoupit do elitních jednotek komandos, jakou představuje výsadkový prapor v přímé podřízenosti velitele divize.

Zbraně a výstroj :

Po mnoho let používala francouzská armáda pušku typu MAS 49/56 ráže 7,5mm. Později byla nahrazena revolučně převratnou, krátkou, lehkou, ale účinnou puškou FA MAS ráže 5,56mm. Přednost při jejím zaváděním dostaly výsadkářské jednotky.

Reklama

Uniformy :

Francouzští výsadkáři standartní stejnokroje francouzské armády. Je výsadkářský status vyjadřuje červený baret. Výsadkářský odznak s velkými stříbrnými perutěmi je umístěn na pravé straně hrudi.

Organizace :

Asi 14 000 příslušníků 11. výsadkové divize je umístěno v Tarbesu. Přinejmenším jedna třetina se nachází v zahraničí na cvičení nebo při udržování viditelné přítomnosti v Africe či v oblasti Indického oceánu. Divize je společně s 9. motorizovanou pěší divizí námořní pěchoty, 27. horskou divizí, 6. lehkou obrněnou divizí 4. výsadkovou vzdušnou divizí součástí francouzských sil rychlého nasazení.

Lehká protitanková zbraň LAW80
původ : Velká Británie
typ : přenosná protitanková zbraň
rozměry : délka ( složená ) 1,5m, ráže 94 mm
hmotnost : s nosičem 9,6 kg, na rameni 8,8 kg
průbojnost : více než 60 mm silný pancíř
účinný dostřel : 20 až 500 m

Používá se jen pro jeden výstřel. Je konstruována tak, aby umožnila střelci zasáhnout tank na krátkou i delší vzdálenost s vysokou pravděpodobností zásahu. Skladuje se a převažuje se v balení po 24 kusech, které jsou přímo předány střelci. Zbraň s výstrojí nosí jen jeden muž. Mířidla LAW80 mají vlastní posuvný kryt, koncové kryty zabezpečují tubus před průnikem vlhka, a to navzdory tomu, že je střela dobře utěsněna.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více