Svobodné město Gdaňsk [1920-1939]

Free City of Danzig
Freie Stadt Danzig
Slobodné mesto Gdaňsk (Freie Stadt Danzig (nemecky), Free City of Danzig (anglicky), Wolne Miasto Gdańsk (poľsky)) - samostatný štát pod správou (ochranou) Spojených národov.


Štát vznikol na základe záverov Versailskej zmluvy 15.11.1920 na území prístavného mesta Gdaňsk a priľahlého okolia. Mestský štát mal vlastnú ústavu, hymnu, parlament (Volkstag) a vládu, vlastné policajné sily a menu. Úradným jazykom bola nemčina. Mesto malo uzatvorenú colnú úniu s Poľskou republikou a Poľsko tiež zabezopečovalo železničné spojenie s mestom. Poľsko malo v Gdaňsku aj ďalšie výhody - vlastný poštový úrad (paralelný s mestským), telefónnu a telegrafnú službu, možnosť exportu a importu tovaru cez Gdaňský prístav a od roku 1924 aj vojenskú základňu na Westerplatte.


01.09.1939 bol Gdaňsk obsadený nemeckou armádou a 02.09.1939 mestský parlament odhlasoval pripojenie štátu k ríši. Celá oblasť sa stala súčasťou provincie Gdansk-Západné Prusko (Reichsgau Danzig-Westpreußen).



Hlavní město: Gdaňsk

Státní zřízení: republika


Nejvyšší představitelé:

Správní členění:

Úřední jazyky: nemčina

Měna: nemecká marka (1920-1923)
gdaňsky gulden

Ozbrojené složky: Gdaňská domobrana (Heimwehr Danzig) (od 20.06.1939)

Rozloha: 1966 km2

Geografická poloha: južné pobrežie Baltického mora

Sousední státy: Nemecká republika, Poľská republika


Národnostní složení: Nemci (cca 90%)
Poliaci (cca 4-10%)


Státni vlajka:


Státni znak:

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Free_City_of_Danzig
URL : https://www.valka.cz/Svobodne-mesto-Gdansk-1920-1939-t88567#329145 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více