Svatohelenská medaile

Saint Helena Medal
Médaille de Sainte-Hélène
     
Název:
Name:
Svatohelenská medaile Saint Helena Medal
Název v originále:
Original Name:
Médaille de Sainte-Hélène
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1857
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Roger Pierre: La médaille de Siante-Hélene
V.Měřička: Pamětní a zásklužné medaile z období 1789-1815.
Trost L.: Orden und Ehrenzeichen aller souverannen Staten.
Archiv francouzského faleristy Rolanda Gerdila
URL : https://www.valka.cz/Svatohelenska-medaile-t80034#411892 Verze : 0
     
Název:
Name:
Svatohelenská medaile Saint Helena Medal
Název v originále:
Original Name:
Médaille de Sainte-Hélène
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1857
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
Medaile se stuhou -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Roger Pierre: La médaille de Siante-Hélene
V.Měřička: Pamětní a zásklužné medaile z období 1789-1815.
Trost L.: Orden und Ehrenzeichen aller souverannen Staten.
Archiv francouzského faleristy Rolanda Gerdila



URL : https://www.valka.cz/Svatohelenska-medaile-t80034#411893 Verze : 0
Zriadená v roku 1857 Napoleonom III. a udeľovaná žijúcim veteránom vojen z rokov 1792 - 1815. Pravdepodobný počet udelení - 405.000
URL : https://www.valka.cz/Svatohelenska-medaile-t80034#293420 Verze : 0
Bourbonští panovníci Ludvík XVIII a Karel X neměli zájem na tom, aby byla epocha Napoleona vzpomínaná a již vůbec nebyl zájem na zřízení viditelného ocenění vojáků Velké armády. Přesto však mezi lidem a bojovníky kolovaly zprávy o pobytu císaře na ostrově Svatá Helena i o jeho smrti dne 5. května 1821.
Ani po roce 1830 za nové dynastie rodu Orleánského nebylo příliš chuti vpomínat na tuto dobu. Byl to první ministr a historik vlády Ludvíka Filipa, pozdější první prezident Francouzské republiky Adolf THIERS, který krále přiměl k tomu,že v roce 1840 dal souhlas k převozu ostatků do pařížské Invalidovny.
Únorová revoluce v roce 1848 smetla krále Ludvíka Filipa a pro prince Ludvíka Napoleona bylo snadné, aby využil euforie politického klimatu a stal se princem-prezidentem druhé republiky, která se za další čtyři roky mění v druhé císařství. Ale ještě dalších devět let trvalo, než se nový císař rozhodl založit pamětní medaili pro bojovníky z let 1792-1815. Tedy na období, kdy Konvent vyhlásil válku českému a uherskému králi Františku II.
Zakládací dekret říká doslovně: "Chtěje ocenit zvláštním vyznamenáním vojáky,kteří bojovali pod prapory Francie ve válkách z let 1792-1815". Proto je pověřen tehdejší oficiální a nejlepší medailer Francie M. BARRÉ, aby udělal výtvarný návrh. Na základě tohoto návrhu dostala pařížská mincovna příkaz k ražbě asi 300 000 ks medaile.
Medaile dostala oficielní název Medaile Svatohelenská (La médaille de Sante Hélena). Pro staré "bručouny" se medaile stává opravdu relikvii a výrazem poslední myšlenky císaře Napoleona. Medaile byla z rozhodnutí Ludvíka Napoleona udělena i cizincům, kteří se bojů zúčastnili (Belgičané, Holanďané, Němci, Švýcaři, Italové z Piemontu a Toskány ale také Chorvati a Polácí.).
V roce 1857 nežil již ani jediný z dvaceti pěti Napoleonových maršálů, ale řada vyšších důstojníku v hodnostech generálů ještě ano. Zde snad spomenu jméno bratra císaře Napoleona Jérome, bývalého Vestfálského krále a velitele Velké ermády z roku 1812. Císař Ludvík Napoleon rozhodl, že pro nositele medaile, kteří bojovali nejméně osm let bude zřízená penze, které rozdělil dle věku veteránů. Bylo uděleno 651 penzí osobám, které dosáhli věku osmdesáti let, 4022 penzí pro sedmdesátníky a 6300 pro bojovníky, kteří dosáhli věku šedesáti let.
Samotná medaile je ražena z bronzu a není možné tvrdit, že jde o dělovinu. Právě tmavá barva kovu odvodila její další název a to je "Čokoládová medaile". Varianty medaile prakticky neexistuji, ale objevuji se medaile silně zlacené či stříbřené v ohni. K medaili byla ražena i miniaturka, obrázek bude vložen. Medaile byla udělován s patřičným dekretem v jednoduché etujce bílé barvy. Posledním nositelem této krásné a slavné medaile byl Victor Baillot, bývalý voják 105.pluku de Ligne, který byl v bitvě u Waterloo zraněn. Zemřel ve věku 1O5 let.
Problematikou této krásné medaile se zabýval jednak Václav Měřička, známý falerista světového formátu,ale také pan Jan Vacek z Jaroměře,který je znám jako sběratel dekorací z roku 1866.
Literaura:
Andre Souyiris-Roland: Guide des Ordres, decorations et mnédailles 1814-1963
ĹHemicyle Bulltin 34 Relation historigue médaille Sainte Hélene, autora Jan Hass-Belcodéne, 2004
URL : https://www.valka.cz/Svatohelenska-medaile-t80034#293614 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více