2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava)

Toto raritní vozidlo se v květnu 1945 nacházelo v rukou povstaleckých jednotek. Bohužel jsem si nezapamatoval kde konkrétně. Fotografii naleznete v odkaze. Je přefocena z přednášky. Jde s největší pravděpodobností o polní úpravu. Z původního samohybného raketometu 8 cm Raketen Vielfachwerfer auf Fahrgestell Maultier je sejmut raketomet a nahrazen flakdrillingem, ten je u tohoto vozu komplet bez štítu. Něco jako ochranný štít by snad mohl sloužit plech na noze flaku. Na plechu je pravděpodobně bílý nápis "ETA" REVOLUČNÍ GARDA.

Na boku vozidla je pěticípá hvězda. Pokud vyjdeme z dobových zvyklostí nejspíše tedy červená. Stejně tak identifikační (?) číslo 3. Na bocích vozidla je jakási sklopná lavička. Možná sloužící k nastupování (?). Po jejím sklopení (jak je na snímku) není umožněn přístup ke schránkám 2 a 3. Podobně neurčitá konstrukce je na stropě/střeše kabiny a nad čelními průzory posádky. Standardně tam byl pouze držák kulometu. Kamufláž je pravděpodobně vícebarevná. Z fotky takové "kvality" dosti těžko určitelná

modelforum.upce.cz
Přednáška T. Jakla v Pardubicích 2007

2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


URL : https://www.valka.cz/2-cm-MG151-20-Flakdrilling-auf-Panzerwerfew-Maultier-polna-uprava-t59419#213995 Verze : 2

Diskuse

Do dnešního dne se mě podařilo získat tři fotografie tohoto bojového prostředku. Dvě jsou podobné této zde uveřejněné (je to jedna z nich) a třetí se pěkný detail na střelce (p. Hojka) u drillingu v póze střelby pro kameramana. Z kvalitnějšího skenu je poznat že kolem bočního průzoru je namalovaná červeno-modro-bílá trikolora s písmeny ČSR.
URL : https://www.valka.cz/2-cm-MG151-20-Flakdrilling-auf-Panzerwerfew-Maultier-polna-uprava-t59419#235054 Verze : 0
Ta sklopná lavička asi k nastupování neslouží, vzadu jsou dveře a sápat se přes bok by asi nebylo moc normální, spíš mi přijde že je to prkno uchyceno nahoře a vyklápí se taky nahoru, tím by mohlo dělat rozšíření korby aby střelec mohl střílet i do boků (korba je jinak myslím úzká a neměl by na čem stát) ale i při zavěšení nahoře bude stát níž než na korbě. Myslím že ty tři "boule" na boku právě u toho co jde napříč tím prknem, by mohly bát právě jeden díl pantu na kterém se to otáčí.
URL : https://www.valka.cz/2-cm-MG151-20-Flakdrilling-auf-Panzerwerfew-Maultier-polna-uprava-t59419#235060 Verze : 0
Ako upozorňuje Laszlo Gaal v diskusii na linku, viď nižšie, jedná sa o raritnú modifikáciu 8 cm Raketen Vielfachwerfer auf Fahrgestell Maultier. Identifikuje ju sklopná oporná konštrukcia raketometu uchytená na strope kabíny a krabica za predným kolesom. Opora mala pravdepodobne slúžiť na odľahčenie záťaže na lafetu počas presunu vozidla.

www.network54.com
www.modelforum.cz
https://www.canfora.se/
www.dolin.estranky.cz

2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) - Vozidlo nieslo poznávaciu značku SS-1559472

Vozidlo nieslo poznávaciu značku SS-1559472
2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) -


2 cm MG151/20 Flakdrilling auf Panzerwerfew Maultier (poľná úprava) - V pozadí je identické vozidlo ?

V pozadí je identické vozidlo ?
URL : https://www.valka.cz/2-cm-MG151-20-Flakdrilling-auf-Panzerwerfew-Maultier-polna-uprava-t59419#331860 Verze : 4
Podle indicií bylo vyrobeno několik vozidel tohoto typu (na podvozku Maultier) a k nim další improvozovaný obrněnec vyzbrojený drillingem na podvozku nákladního automobilu (typ uvedu později, jak to zjistím). Podle dalších fotografií mělo jedno z takto upravených děl (na podvozku Maultier) jen dvě hlavně ze tří.

(dohad) - Ovšem je možné, že bylo méně hlavní jako lafet a jen se rozdělily....
URL : https://www.valka.cz/2-cm-MG151-20-Flakdrilling-auf-Panzerwerfew-Maultier-polna-uprava-t59419#360092 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více