Ben Bella, Ahmed

أحمد بن بلّة
     
Příjmení:
Surname:
Ben Bella Ben Bella
Jméno:
Given Name:
Mohamed Ahmed Mohamed Ahmed
Jméno v originále:
Original Name:
أحمد بن بلّة
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
? ?
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
25.12.1916 Maghnia /
25.12.1916 Maghnia /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
11.04.2012 Alžír
11.04.2012 Algiers
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
1. prezident Alžírska (15.09.1963-19.06.1965) 1st President of Algeria (15.09.1963-19.06.1965)
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Ben-Bella-Ahmed-t42041#325291 Verze : 0
Président Mohamed Ahmed Ben Bella*, také znám jako Hemmimed, Abdelkader Mebtouche nebo Messaoud Mezziani
حمد بن بلّة



Ahmed Ben Bella se narodil na Boží hod vánoční, patrně roku 1916, ve vesnici Maghnia v provincii Tlemcen v nejseverozápadnějším koutu Alžírska do rodiny súfijských muslimů. Střední vzdělání získal ve městě Tlemcen a posléze narukoval do francouzské armády. V té dosáhl během 2.světové války hodnosti adjudant-chef a byl vyznamenán za hrdinství. Když v roce 1945 zmasakrovala francouská armáda tisíce alžírských protestujících v Setifu, odešel Ben Bella z armády a začal pracovat v alžírském hnutí za svobodu.


V roce 1948, po volbách, které zfalšoval guvernér Alžírska Naegelen, ztratil Ben Bella iluze, že by se nezávislosti Alžírska dalo dosáhnout demokratickou cestou. Proto společně s přáteli z alžírského osvobozeneckého hnutí vytvořil Operation Spéciale, jejímž úkolem bylo co nejrychleji vyzbrojit alžírské národní hnutí. K tomuto účelu vyloupil Ben Bella v roce 1950 poštu v Oranu, za což byl odsouzen do vězení. Tam ale zůstal jen do roku 1952, kdy se mu povedlo uprchnout a vrátit se zpět do ilegality. Odtud pak prchl do Egypta, aby přesvědčil prezidenta Násira o nutnosti podporovat alžírský osvobozenecký boj. V Egyptě se Ben Bella také naučil arabsky (do té doby uměl jen francouzsky). Uvádí se, že když jej Násir nechal poprvé mluvit k egyptskému publiku, Ben Bella propukl v pláč, protože neuměl arabsky. Od návštěvy v Egyptě se Ben Bella začal označovat za násiristu a začal orientovat Alžírsko zahraničněpoliticky na Egypt.


V roce 1954 založil Ben Bella společně s dalšími protikoloniálními vůdci Front de Libération Nationale (FLN), která sdružovala většinu protikoloniálních aktivistických organizací s výjimkou Mouvement National Algérien (MNA) Messali Hadje. FLN začala klást francouzským vojskům aktivní odpor, za což byl Ben Bella v roce 1956 (poté co bylo jeho letadlo uneseno do Paříže) uvězněn. V době svého věznění byl zvolen vicepremiérem alžírské národní vlády. Když byl v roce 1962 propuštěn, zjistil,že zatímco kongres FLN zvolil socialistickou vládu, vůdcové strany jmenovali vládu konzervativní. Ben Bella však už za sebou měl velmi silnou armádu svých přívrženců, která mu dopomohla ke zvolení premiérem 20.9.1962 a roku 1963 byl při absenci protikandidátů zvolen prezidentem Alžírska. Během svého mandátu sice vyhlásil, že bude v zahraniční politice následovat neutrální kurz, ale už v roce 1962 podpořil požadavek Fidela Castra na stažení Američanů ze základny Guantanamo.


Po svém zvolení prezidentem si Ben Bella připsal úspěch v "písečné válce" s Marokem, který byl ale tvrdě vykoupený finančně i ztrátami na životech. Poté, co byl vyřešen tento problém, začal Ben Bella řešit agrární reformu, dlužno dodat, že ne příliš úspěšně. Značně chaotická reforma přerůstající místy v anarchii měla populistický cíl, pomoci malým rolníkům. Ben Bella postupem času stále více přecházel k socialistické rétorice a budoval kult své osobnosti. To a také arogance, s níž se choval ke svým kolegům mu nakonec zlomila vaz.


19.6.1965 proti němu vedl státní převrat jeho dlouholetý přítel a voják Huárí Bumedien. Ben Bella byl svržen a po celou dobu Bumedienovy vlády držen v domácím vězení. Z toho byl propuštěn až v roce 1980, kdy mu bylo umožněno odcestovat do švýcarského exilu. V roce 1984 založil v Paříži opoziční hnutí a v roce 1990 mu bylo umožněno vrátit se do Alžírska. Od té doby neměl na politiku žádný výraznější vliv.


*často uváděna i varianta Bin Baala
**uváděn i rok 1916, patrně je správně rok 1918. Ben Bellův otec zfalšoval datum synova narození, aby tento mohl dříve ukončit studia a pomáhat na rodinném statku.
Ben Bella, Ahmed - Ahmed Ben Bella dnes

Ahmed Ben Bella dnes
Ben Bella, Ahmed - Ahmed Ben Bella, portrét z roku 1965

Ahmed Ben Bella, portrét z roku 1965
URL : https://www.valka.cz/Ben-Bella-Ahmed-t42041#165680 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více