Longues-sur-Mer - Dělostřelecká baterie

Batterie de Longues-sur-Mer
     
Název:
Name:
Dělostřelecká baterie Longues-sur-Mer Longues-sur-Mer artillery battery
Originální název:
Original Name:
Batterie de Longues-sur-Mer
Druh:
Type:
- -
Obec:
Municipality:
Longues-sur-Mer Longues-sur-Mer
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
-
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°20'35.77"N 0°41'30.48"W
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
22.05.2011
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
vlastni navsteva
URL : https://www.valka.cz/Longues-sur-Mer-Delostrelecka-baterie-t41497#401681 Verze : 0
Uz nebudu psat ze jsme navstivili Normandii v srpnu 2005 .. to uz jiste vite z mych predchozich prispevku Smile
Delostrelecka baterie na pobrezi Normandie. Bunkry volne pristupne, vstupne se neplati. Jedno delo zniceno pravdepodobne zasahem dela nebo bombardovanim. Prakticky par bunkru a 2 nebo tri dela, uz nevim presne, ale kdyz se jede okolo rozhodne je dobre se tam zastavit.


www.normandiememoire.com
URL : https://www.valka.cz/Longues-sur-Mer-Delostrelecka-baterie-t41497#161477 Verze : 0
Podrobněji se o baterie píš v sekci pevnosti. Zmíněné dělo bylo zničeno v souboji s křižníkem, byla ostatně zničena všechna ale jen jedno je roztříštěno venku před postavením, děla byla 4 z nich tři jsou ve svých postech, jde o děla vyrobená ve Škodovce pro sérii německých torpédoborců a potom osazená na Atlantickém valu.
URL : https://www.valka.cz/Longues-sur-Mer-Delostrelecka-baterie-t41497#161574 Verze : 0
Baterie je umístěna u vesničky Longues sur Mer, jen několik kilometrů od Arromanches. Měla chránit úsek, který pokrýval západní část sektoru Gold. Její výzbrojí byla opravdu česká námořní děla vyrobená ve Škodovce. Jedná se o 150mm lodní děla TpbKC/36. Granát do těchto zbraní vážil 45,3kg. Dostřel děl byl cca 19,5km.
Celkem čtyři zbraně byly umístěny v kasematech typu M272. Pátým objektem baterie byla pozorovatelna - stanoviště řízení palby, umístěné na okraji útesu nad mořem. Tento objekt si zahrál ve známém filmu Nejdelší den.
Baterie se zapojila do obrany pobřeží ráno 6.6.1944. V průběhu souboje s křižníkem HMS AJAX (jeden ze tří křižníků, které uštvaly v r. 1939 Graf Spee u ústí řeky La Plata) byly zničeny 3 ze čtyř děl. Dvě z nich údajně dokonce přímým zásahem do střílen.
URL : https://www.valka.cz/Longues-sur-Mer-Delostrelecka-baterie-t41497#161843 Verze : 0
baterie Longues sur Mer:
Longues-sur-Mer - Dělostřelecká baterie - Muž v levé části snímku si prohlíží otvor proražený v štítu kanonu, kterým pravděpodobně pronikla střela dovnitř. V levé části snímu je možno vidět díry , které jsou zjevně vytrány směrem zevnitř ven. Domnívám se, že byly způsobeny výbuchem granátu  uvnit

Muž v levé části snímku si prohlíží otvor proražený v štítu kanonu, kterým pravděpodobně pronikla střela dovnitř. V levé části snímu je možno vidět díry , které jsou zjevně vytrány směrem zevnitř ven. Domnívám se, že byly způsobeny výbuchem granátu uvnit
Longues-sur-Mer - Dělostřelecká baterie - pohled zevnitř. v pravé části je patrný průstřel

pohled zevnitř. v pravé části je patrný průstřel
Longues-sur-Mer - Dělostřelecká baterie - pozorovatelna

pozorovatelna
URL : https://www.valka.cz/Longues-sur-Mer-Delostrelecka-baterie-t41497#161847 Verze : 0
Tak takhle viděli kanál La Manche němečtí vojáci z velícího bunkru baterie Longues-sur-Mer. (snímek LsM3.JPG "pozorovatelna").


zdroj: vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Longues-sur-Mer-Delostrelecka-baterie-t41497#224223 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více