4. Stormo CT

Pravděpodobně jedna z nejznámějších jednotek Italských vzdušných sil. 4. Stormo bylo zformováno na základně Campoformido 1.června 1931. V červnu 1940 kontrolovalo 9. Gruppo (73., 96. a 97. Squadriglie) a 10. Gruppo ( 84., 90. a 91. Squadriglie), obě vyzbrojené dvouplošníky CR.42. Po krátkém nasazení proti Maltě, bylo stormo přesunuto do severní Afriky v polovině července.
Doprovody bombardérů, poplachy, stíhací výpady a obranné mise se bez odechu střídali jedna za druhou v následujících šesti měsících a tvrdě prověřili jak stroje tak i muže co je pilotovali. Původně umístěni v Berka (Benghasi) a El Adem, se stormo přesunolo do Derny a poté do El Gazy v září 1940. Do konce roku bylo stormo znovu přezbrojeno na MC.200. 9. a 10. Gruppi byla prvními jednotkami v Regia Aeronautica které byly vyzbrojeny těmito jednoplošníky počátkem roku, ale piloti obou gruppi raději preferovali své opotřebované CR.42 a tak byly Macchi předány 1. Stormu.
Po ukončení přezbrojení v Gorizii se 4. Stormo podílelo na jarní invazi do Jugoslávie a Řecka. 9. Gruppo bylo přezbrojeno na MC.202 (opět v Gorizii) v červenci a poté se zapojilo do akcí proti Maltě z Comisa na jižním Sicilském pobřeží koncem září. 10. Gruppo mezitím podporovalo bombardovací kampaň proti Maltě od poloviny června jednotka ztratila deset pilotů (včetně velitele tenente colenello Romagnoli) do konce srpna. V prosinci bylo 10. Gruppo staženo z frontové linie a po návratu do Gorizie strávilo další čtyři měsíce výcvikem na nových MC.202. Po krátkých dvou týdnech zpět v boji nad Maltou v dubnu 1942, bylo celé 4. Stormo posláno do Tripolisu na svou druhou túru v severní Africe. Vedl je tenente colonello Francois a zapojilo se do mnoha akcí nad Lybií a západním egyptským pobřežím z letišť Martuba, Sidi Barrani, Fuka sever a jih, Abu Smeit a Benghasi.
Postupně staženo k obraně Tripoli se zbývajícími MC.202 v prosinci 1942 se 4. Stormo vrátilo během následujícího měsíce do Itálie. Obě gruppi obdržely několik MC.205V aby zvýšily bojeschopnost stávajících MC.202 na jaře 1943, poté bylo Stormo přemístěno na Sicílii aby se zapojilo do odrážení spojenecké invaze v červnu. V polovině července se přemístilo zpět do Crotone (jižní pobřeží Itálie) a nakonec se přesunulo koncem srpna – 9.Gruppo na letiště Gioia del Colle a 10. Gruppo na Castrovillari.
V tomto čase už bylo 4. Stormo kompletně přezbrojeno na MC.205V. 4. stormo bylo pravděpodobně sloučeno s Raggruppamento Caccia a společna s 5. a 51. Stormem sloužilo v Aeronautice Co-Belligerante (na spojenecké straně) do konce WWII.
URL : https://www.valka.cz/4-Stormo-CT-t30940#140695 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více