Řád slona

Order of Elefant / Elefantordenen
     
Název:
Name:
Řád slona Order of Elefant
Název v originále:
Original Name:
Elefantordenen
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1693
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Elephant
URL : https://www.valka.cz/Rad-slona-t29729#434284 Verze : 0
     
Název:
Name:
Řád slona Order of Elefant
Název v originále:
Original Name:
Elefantordenen
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1693
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
-
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
-
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Elephant
URL : https://www.valka.cz/Rad-slona-t29729#434286 Verze : 0
DNK - Rád slona /Elefantordenen/


Rád ktorý v roku 1462 založil dánsky kráľ Kristián I. /1448 – 1481/ ako rád o jednom stupni. Patrí k veľkým to jest dynastickým rádom ktoré boli udeľované hlavám štátov a vynikajúcim osobnostiam ak napríklad Tycho de Brahe, Niels Bohr, Winston Churchil, Dwight D. Eisenhower, Charles de Gaulle.


Rádovu dekoráciu tvorí zlatá do biela smaltovaná soška slona zdobená briliantmi s čiernou vežou a s černochom za hlavou slona. Dekorácia sa nosí na reťazi, alebo na bledomodrej veľkostuhe.


Hviezda je strieborná s ôsmimi cípmi a brilantujúcim krížom obklopeným strieborným vavrínovým vencom.
URL : https://www.valka.cz/Rad-slona-t29729#105825 Verze : 0
Řád Slona
Elefantordenen


Řád Slona je nejvyšším a nejvznešenějším starobylým řádem království Dánského. Své výjimečné postavení mezi starými rytířskými řády si udržel do dnešní doby .


Řád byl založen v roce 1462 králem Kristiánem I. ( Christian 1448 – 1481 ). První podoba řádu je vlastně medailon s portrétem Panny Marie, který byl nošený na řetězu, kde se již objevuje symbolika slona. Řád byl založen jako výlučný a dynastický řád a byl určen pro padesát nejvěrnějších a nejvznešenějších rytířů Dánských. Symbol Panny Marie a „Slona“ přetrvává až do roku 1508 .


Řád ještě existoval v době panování Kristiána II. ( 1513 – 1523 ), který však byl svržen z trůnu a zapuzen .


Řád Slona však v době panování krále Frederika II. v roce 1559 byl vyzdvižen a potvrzen jako výlučný panovnický řád a figurka „SLONA „ se stává klenotem řádu .


Statut řádu je znám sice až z roku 1693 ( Kristián V. ), ale s malými úpravami platí do dnešní doby. Řád byl určen pouze pro korunované hlavy Dánska případně pro cizí panovníky a vládce zemí .


Po roce 1850 bylo udělování řádu liberálnější, ale vždy šlo o panovníky zemí, případně o rytíře z nejvyšších šlechtických kruhů .


Teprve po 2. světové válce byl řád zcela výjimečně udělen i nejvyšším velitelům spojeneckých vojsk :


Sir Winston Churchill
Generál Dwight D. Eisenhowr
Generál Charles de Gaulle
Polní maršál Vikomt Montgomery


Popis řádového klenotu :


Řádový klenot je zlatá, bíle smaltovaná soška slona zdobená brilianty s červenou věží a sedícím černochem, který v rukou pevně svírá zlaté kopí. Na pravém boku slona je briliantový kříž na straně druhé, kterou nevidíme je monogram panovníka. Slon má zdobenou přikrývku modré barvy s písmenem „ D „ ( Dania ). Klenot se při slavnostních příležitostech nosí na řetězu, případně jako klasický „Velkokříž „, kdy je řádový klenot zavěšen na velkostuze. V obou případech je vždy doplněn řádovou hvězdou .


Řádová hvězda je stříbrná, osmicípá, ve středu hvězdy je stříbrný briliantující kříž, obklopený stříbrným vavřínovým věncem. I tyto hvězdy v mnoha případech nacházíme zdobené brilianty .


Velmistrem řádu je vždy král Dánský .


V roce 1710 obdržel řád Slona A. D. Menšikov udělení řádu následně přerostlo v diplomatickou bitvu, neb Menšikov nenosil řád předepsaný způsobem .


V roce 1713 obdržel řád ruský car Petr I. Zároveň řád obdržel A. I. Repnin a B. L. Dolgorukýj, tedy spolupracovníci cara Petra I. Osobní řád se po smrti knížete Dolgorukého přece jen v roce 1719 vrátil do Dánska, tak jak nařizoval statut řádu. V roce 1776 byl tento řád udělen ještě knížeti G. A. Potěmkinovi .


V našich podmínkách je, či by měla být uložena kovová hvězda řádu na zámku Náchod. Tímto řádem byl také dekorován velitel „České „ armády maršál Karel Schwarzenberg, jeho dracounová hvězda je uložena na zámku Orlík .




Literatura :
František Lobkowicz : Encyklopedie řádů a vyznamenání
Dr. Jiří Fidler : Krása evropské faleristiky ( katalog výstavy )
I.G. Spasskij : Cizí a ruské řády do roku 1917 ( Leningrad 1963 )
URL : https://www.valka.cz/Rad-slona-t29729#350434 Verze : 0

Diskuse

V případě úmrtí nositele, který není občanem Dánska je povinnost tento řád vrátit do Dánska.
URL : https://www.valka.cz/Rad-slona-t29729#385520 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více