21.09.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt

21.09.2022 - Russia-Ukraine conflict
Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Rádi by povolali cca 300 000 rezervistů.
URL : https://www.valka.cz/21-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257278#705417 Verze : 1
Pár postřehů ohledně mobilizace


Rusko se rozhodlo provést částečnou mobilizaci, mělo by jít o záložníky. Byl to krok, po kterém dlouho volali jestřábové a administrativa se dlouho zdráhala ho udělat. Rusko tím přiznává, že ztratilo na bojišti strategickou iniciativu, že prohrává a že má velké ztráty, ač uvádí směšně nízká čísla. Současně okupační režimu v Donecké, Luhanské, Záporižské a Chersonské oblasti dostali povel, aby provedly tzv. referenda, která mají být základem pro anexi těchto oblastí k Rusku po vzoru anšlusu Krymu. Světové společenství to ve své většině neuzná, ale pro ruskou administrativu to bude právní základ pro to, aby ruští vojáci nemohli odmítat nasazení na frontě na ukrajinském válčišti s odůvodněním, že je to mimo hranice Ruské federace, protože z ruského pohledu to již bude ruské území. Tato referenda byla avizována již před delší dobou, ale čekalo se na dobytí zbytku Donecké oblasti. K němu nedošlo a naopak ruské okupační jednotky byly vytlačeny z některých částí Donecké a Luhanské oblasti. Nynější kvapná realizace referend je tedy dalším dokladem paniky.


Tyto dva kroky tedy mají tedy zabránit odlivu vojáků z fronty, respektive jejich počty v poli výrazně navýšit, a tak zvrátit situaci na frontě. Je ale dosti pochybné, zda se to podaří. Proč experti pochybují?


Sovětská armáda byla obrovským molochem. Nejenže měla velké počty mužů ve zbrani, ale též udržovala rozsáhlé v mírové době nadbytečné kapacity v oblasti evidence branců, školství a výcviku, důstojnického kádru, ubytování, výzbroje a výstroje. A to z toho důvodu, aby tato armáda mohla v případě vyhlášení mobilizace absorbovat povolané civilisty.


V případě mobilizace je nutno personálně, materiálně a kapacitně zajistit informování odvedenců, jejich zdravotní přezkoumání a zařazení k jednotlivým jednotkám, zajistit jim výcvik, zajistit jim výzbroj a výstroj, ubytovat je, krmit je. Na to je potřeba mít dostatek prostoru na základnách, dostatek důstojníků a poddůstojníků pro nově vzniklé jednotky a dostatečně robustní logistiku a administrativu. Udržování těchto schopností a kapacit v mírové době je ale hodně drahé.


V první polovině 90. let se ruská armáda snažila ignorovat ekonomickou realitu a chtěla tyto mobilizační kapacity udržet. Neměla na to ale peníze a tento systém rychle chátral a navíc byl rozkrádán. Ve druhé polovině si administrativa uvědomila, že je potřeba udělat změny. Ministr obrany Sergejev předtím sloužil u strategických raketových vojsk, a i proto se rozhodl, že do této součásti ozbrojených sil bude primárně investováno. Tato složka měla sloužit jako deterent a pozemní vojsko mělo mít spíše podobu menšího expedičního sboru pro případné nasazení mimo hranice Ruska. Peníze nakonec ale byly jen na ty rakety. Stav pozemního vojska se stále zhoršoval. Nicméně když začala stoupat cena ropy a plynu, začalo mít Rusko více peněz. Ministr Serďukov se pokusil zlepšit stav armády. Pozemní vojsko mělo být stále v zásadě jakýmsi expedičním sborem, ale lépe vybaveným, vyzbrojeným a vycvičeným. Inspirací byly profesionální západní armády. Na Západě chtěl nakupovat i část techniky, kterou nedokázal ruský průmysl dodávat v dostatečné kvalitě. Tehdy byla zrušena řada školských a výcvikových institucí, kasáren a taky kádrových jednotek. To byly jednotky, které měly přidělená kásárna, techniku, velkou část důstojníků a poddůstojníků, ale skoro žádné mužstvo. To se mělo skládat z mobilizovaných civilistů. Serďukov si těmito kroky znepřátelil mnoho důstojníků a šéfů zbrojních firem, takže byl relativně brzy odvolán z důvodu korupce. Ministr Šojgu pak některé jeho reformní kroky částečně zvrátil, ale ruská armáda již nemá ani zdaleka tak robustní infrastrukturu, jakou disponovala za sovětských dob.


Pokud se ruská armáda opravdu pokusí provést mobilizaci, bude mít velké problémy, aby ji realizovala. Nabytečné kapacity byly z velké části zlikvidovány a důstojníci a poddůstojníci mírové armády byly z velké části zabiti, zmrzačeni nebo zajati. Jednotky na frontě čelí akutnímu nedostatky mužstva, poddůstojníků i důstojníků. Není tedy moc kde brát zkušené vojáky, kteří by vycvičili odvedence.


Už teď čelí jednotky na frontě problémům z výzbrojí a výstrojí. Mají nedostatek plně funkčních moderních zbraní a techniky, neprůstřených vest, moderních helem, setů pro noční vidění, uniforem a proviantu. Ruská logistika kvůli svým inherentním problémů a velkým ztrátám má problém uzásobit stávající jednotky, takže bude problém, jak zajistit zásobování novým jednotkám. Pokud pošlou masy špatně vyzbrojených, vystrojených a nevycvičených odvedenců na frontu, budou spíše jen kannonefutter než faktor, který by mohl zvrátit vývoj války.


Je také velmi problematické, jaký bude stav těchto nových jednotek z hlediska morálky a motivace. Ti, co chtěli do války, protože to považovali za správnou věci, nebo je k tomu vedly ekonomick důvody, ti už to udělali. U odvedenců se očekává, že to nebude s morálkou nic moc slavného. A u jejich rodin to bude obdobné. Dostat tyto jednotky na frontu může být taky samo o sobě logisticky náročné. Může tedy nastat situace, že tyto jednotky s nízkou morálkou budou trčet v Moskvě a čekat na odsun na frontu. To už v historii vedlo k nestabilitě či dokonce revoluci.


Z výše uvedených důvodů většina analytiků znalých ruských vojenských a historických reálií očekávala, že se ruská administrativa bude zdráhat mobilizaci vyhlásit. A pokud to udělá, že to bude velmi riskantní krok, který může způsobit velké problémy armádě a vyvolat společenskou nestabilitu.


Mobilizace a pokračování v procesu anexe ukrajinských území může také akcelerovat západní vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině. Odvedenci budou také chybět v průmyslu, přičemž ruská ekonomika je citelně zasažena sankcemi a zřejmě přišla o řadu trhů pro své klíčové exportní produkty i v delším horiznotu. Již samotné spekulace o mobilizaci vyvolali prudký pokles hodnoty akcií řady ruských firem a lidi vykoupili letenky na některých letech z Ruska do zahraničí. Začaly se také objevovat výzvy k protestům.
URL : https://www.valka.cz/21-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257278#705421 Verze : 3
Ruské aerolínie nariadili zastavenie predaja leteniek ruským mužom vo veku 18 až 65 rokov.


Zdroj: www.airlive.net
URL : https://www.valka.cz/21-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257278#705440 Verze : 0
Ruská federace propustila 10 cizinců zajatých na Ukrajině, konkrétně: 1 Maročana, 1 Švéda, 1 Chorvata, 2 Američany a 5 Britů. K propuštění došlo díky úsilí saúdskoarabského korunního prince Mohammeda bin Salmana.
Zdroj:
www.reuters.com
www.ukrinform.ua
URL : https://www.valka.cz/21-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257278#705459 Verze : 2
Při rusko-ukrajinské výměně zajatců byla propuštěna i část obránců Azovstalu. Zpravodajský server UkrinInform, napsal, že nebyly oznámeny žádné podrobnosti, ale ví se pouze to, že k výměně zajatců došlo dnes. Přesné informace o počtu Ukrajinců propuštěných ze zajetí neexistují i když 20. září tr. turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdil, že Ukrajina a Rusko dosáhly dohody o výměně 200 zajatců.
Zdroj:
https://t.me/informnapalm/12543
https://t.me/informnapalm/12544
https://t.me/operativnoZSU/43194
www.ukrinform.ua
Poznámka:
Horní fotografie zobrazuje bojovníka z 36. námořní brigády, jednoho z obránců Azovstalu (zveřejněna 15.05.2022).
Zbývající fotografie zobrazují návrat ze zajetí.
Přiložen seznam ze zajetí propuštěných obránců Azovstalu.
21.09.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt - Seznam propuštěných ukrajinských zajatců - via liga.net

Seznam propuštěných ukrajinských zajatců - via liga.net
URL : https://www.valka.cz/21-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257278#705460 Verze : 5
k te Robotove analyze jen dodam, ze se rysuje jasna paralela s minulosti, kdy se Sovetsky svaz take snazil "uzbrojit" zapadni svet, a jak to dopadlo vime vsichni, nedavno jsme si to pripomneli se smrti Gorbacova. I vcerejsi vyzvy k zvysenemu zbrojeni vedou v zemi, kde papir do tiskaren ma vetsi hodnotu nez penize, ktere by se na nej daly vytisknout, k dalsim rozvratu ekonomiky, a byt se v Rusku (s vyjimkou Moskvy ci Petrohradu) nezije uplne "nad pomery", tezko se bude ruska spolecnost smirovat s tim, ze mobily nět, pocitace nět, cesty do zahranici k mori nět a tak dale. I to prida na celospolecenskem tlaku. Uvidime, jak si s tim putinova věrchuška poradi
URL : https://www.valka.cz/21-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257278#705469 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více