10. samostatná horská úderná brigáda [2015- ]

10th Separate Mountain Assault Brigade
10-та окрема гірсько-штурмова бригада
     
Název:
Name:
10. samostatná horská úderná brigáda 10th Separate Mountain Assault Brigade
Originální název:
Original Name:
10-та окрема гірсько-штурмова бригада
Datum vzniku:
Raised/Formed:
01.10.2015
Předchůdce:
Predecessor:
10. samostatný horský pěší pluk 10th Separate Mountain Infantry Regiment
Datum zániku:
Disbanded:
DD.MM.RRRR
Nástupce:
Successor:
- -
Nadřízené velitelství:
Higher Command:
01.10.2015-DD.MM.RRRR Operační velitelství Západ
01.10.2015-DD.MM.RRRR Operational Command West
Dislokace:
Deployed:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Kolomyja, ?

Velitel:
Commander:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR ?, ? ( )
Náčelník štábu:
Chief of Staff:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR ?, ? ( )
Podřízené jednotky:
Subordinated Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Čestný název:
Honorary Name:
14.02.2023-DD.MM.RRRR 10. samostatná horská úderná brigáda Protěž
14.02.2023-DD.MM.RRRR 10th Separate Mountain Assault Brigade Edelweiss
Vyznamenání:
Decorations:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
uk.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-horska-uderna-brigada-2015-t253681#697466 Verze : 1
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj priznal vo svojej vyhláške №80/2023 zo dňa 14.02.2023 jednotke čestný názov Edeľvejs (Protěž).


Znenie rozkazu:
VYHLÁŠKA PREZIDENTA UKRAJINY č.80/2023


O udelení čestného názvu 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny


S prihliadnutím na vzorné plnenie zverených úloh pri ochrane územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny personálom 10. samostatnej horskej útočnej brigády Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, vyhlasujem:


1. Prideliť 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny čestný názov „Edeľvejs“ a v budúcnosti ju nazývať 10. samostatná horská útočná brigáda „Edeľvejs“ Pozemných síl OS SR. Ukrajiny.


2. Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.


Prezident Ukrajiny V. Zelenskyj
14. februára 2023


www.president.gov.ua
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-horska-uderna-brigada-2015-t253681#717420 Verze : 2

Diskuse

Neviem čo sledovali tí, čo čestný názov navrhovali, ale osobne ho nepovažujem za šťastný a skôr by som povedal, že je to buď účelová provokácia, alebo absolútna ignorancia historických súvislosti. Samozrejme sa toho hneď chytila ruská propaganda a dezolátske stránky sú plnené príspevkov, kde je tento rozkaz (ale s prepisom Edelweiss) ukazovaný ako dôkaz fašistického režimu na Ukrajine.


Takto (pre tých, ktorí to nevedia) - v citovanom rozkaze vyššie je použitý prepis Edeľvejs - v ukrajinštine едельвейс (v ruštine Эдельвейс). Je to rastlinka so slovenským označením plesnivec (česky protěž). Kvety tejto rastliny (konkrétne druhu plesnivec alpínsky) pokiaľ viem používali ako svoje označenie rakúsko-uhorské horské jednotky a od nich to prevzali obdobné jednotky nemeckej cisárskej armády. V Rakúsku a Nemecku sa kontinuálne u týchto jednotiek používajú dodnes, neviem ako je to v iných štátoch. Kvet plesnivca má vo svojom znaku aj táto ukrajinská brigáda minimálne 3 roky. Vzhľadom k tomu, že veľká časť ukrajinského územia bola do roku 1918 súčasťou R-U monarchie a najmä po roku 2014 sa Ukrajinské ozbrojené sily pokúšali odstrihnúť od sovietskych tradícii, tak je voľba tohto symbolu vysvetliteľná (neviem teda či je skutočná).


Nie som si istý, ale mám pocit že doteraz používané čestné názvy ukrajinských útvarov neboli dávané podľa kvetov a ani zvierat. Naopak - išlo o pripomenutie konkrétnych osobností, alebo významných udalostí (vrátane bojísk). Naviac plesnivec alpínsky má v ukrajinštine okrem názvu едельвейс альпійський aj ďalšíe pomenovanie Білотка альпійська (lat. Leontopodium alpinum). Takže ak chceli skutočne použiť názov podľa kvetu (aj keď nechápem dôvod), tak mohli dať meno "Білотка" - a pravdepdoobne nikto by v tom nevidel podobnosť s Edelweiß. Takto len úplne zbytočne nahrali smeč protiukrajinskej propagande.


Chcel by som vidieť dôvodovú správu v ktorej navrhovateľ zdôvodňuje tento názov. Musí to byť fakt zaujímavé čítanie.


Na druhej strane - zrovna Rusko by sa v súvislosti spomenovaním tejto brigády vôbec nemalo ozývať. Aj oni totiž pomenovali jednu špecialnu jednotku Edeľvajs - 17 отряд специального назначения Войск национальной гвардии России - ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-horska-uderna-brigada-2015-t253681#717663 Verze : 3
Dezoláti vztekáním ohledně protěže jen prokazují vlastní neznalost a omezenost.


Protěž je prostě relativně obecně rozšířený symbol používaný nejen u vojenských jednotek z horských oblastí. Možná pro nás nejznámější byly rakousko-uherské horské jednotky. Používají a používali to i např. turistické spolky. Používá se i u aerolinek a spousty dalších věcí. Edelweiss používali i němečtí antinacisté. Jak bylo uvedeno, i jedna ruská jednotka ten název používala. To, že to používala i jedna jednotka německých hrdlořezů, neznamená, že protěž je symbolem nacistů. Ostatně tako jednotka měla protěž ve znaku dávno předtím. A je to horská jednotka dislokovaná v horské oblasti, tedy nic divného a neočekávatelného. Ta rostlina má v němčině více názvů. V češtině máme také dva názvy - plesnivec a protěž. A v ukrajinštině mají také minimálně dva - Білотка a едельвейс. To, že použili ten převzatý z němčiny, bude nejspíše tím, že je v té oblasti asi rozšířenější (?), protože to tam od roku 1772 spadalo pod Rakousko-Uhersko.


Takže na tom není nic divného, zavrženíhodného ani senzačního.


To, že to jako klacek použila ruská propaganda, na tom nic nemění. Oni k historii přistupují dlouhodobě velmi selektivním a deformačním způsobem. Ostatně kritizovat Ukrajinu za neonacismus je od Ruska vrchol licoměrnosti.


Smutné je, že na idnesu vyšel článek, ve kterém autor taky spojoval znak protěže jen s touto ukrajinskou a tou nacistickou jednotkou, přičemž ignoroval tu všeobecnost využití. Pozitivní je, že v diskusi pod článkem ho čtenáři upozorňovali na to, že tensymbol se používal dávno před náckama, že je to obecně používaný symbol, že v Rusku byla taky taková jednotka a že v Moskvě stojí od roku 2003 mrakodrap s názvem Эдельвейс. Článek byl následně přepracován. Dezoláti v tom tedy beztak vidí cenzuru, ale očekávat hlubší znalost a logické myšlení je u této skupiny asi zcela bezpředmětné.
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-horska-uderna-brigada-2015-t253681#717676 Verze : 5
lidska hloupost je jako jedina v celem vesmiru opravdu nekonecna ...
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-horska-uderna-brigada-2015-t253681#717680 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více