Patoličev, Nikolaj Semjonovič

Patolichev, Nikolai Semyonovich
Николай Семёнович Патоличев
     
Příjmení:
Surname:
Patoličev Patolichev
Jméno:
Given Name:
Nikolaj Semjonovič Nikolai Semyonovich
Jméno v originále:
Original Name:
Николай Семёнович Патоличев
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.09.1908 vesnice Zolino, okres Gorochovec /
10.09.1908 Zolino village, Gorokhovets district /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.12.1989 Moskva /
01.12.1989 Moscow /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- ministr zahraničního obchodu SSSR
- první tajemník komunistické strany Běloruska
- kandidát-člen prezídia ÚV KSSS
- Minister of Foreign Trade of USSR
- First Secretary of the Communist Party of Byelorussia
- Candidate member of the Presidium of the Central Committee of the CPSU
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- 1 ze 2 držitelů (Dmitrij Ustinov) nejvíce leninových řádů (11)
- první nositel 10 a 11 Leninových řádů
- 1 of 2 recepients (Dmitriy Ustinov) of most Orders of Lenin (11)
- first recipient of 10 and 11 Lenin Orders
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Patolichev
ru.wikipedia.org
https://warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=10904
URL : https://www.valka.cz/Patolicev-Nikolaj-Semjonovic-t243524#672928 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Patoličev Patolichev
Jméno:
Given Name:
Nikolaj Semjonovič Nikolai Semyonovich
Jméno v originále:
Original Name:
Николай Семёнович Патоличев
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.1937 vojenská akademie protichemické obrany
DD.MM.RRRR-DD.MM.1937 Military Academy of Chemical Defense
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.1937-DD.MM.RRRR 1. moskevská proletářská střelecká divize (šéf chemické služby)
DD.MM.1943-DD.MM.1943 Uralský dobrovolnický tankový sbor
DD.MM.1937-DD.MM.RRRR 1st Moscow Proletarian Rifle Division (head of the chemical service)
DD.MM.1943-DD.MM.1943 Ural Volunteer Tank Corps
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Patolichev
ru.wikipedia.org
ru.wikipedia.org
https://warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=10904
URL : https://www.valka.cz/Patolicev-Nikolaj-Semjonovic-t243524#672929 Verze : 0
Narodil se 23. září 1908 (dle gregoriánského kalendáře) ve vesnici Zolino v regiónu Nižního Novgorodu. Byl synem hrdiny občanské války, brigádního velitele Semjona Michajloviče Patoličeva, který se za 1. světové války obdržel všechny stupně Kříže sv. Jiří a během občanské války obdržel z rukou Michaila Kalinina na návrh Buďonného a Vorošilova Řád rudého praporu. Osiřel ve 12 letech, když otec padl v bojích u Dubna a následně žil s rodinou svého strýce.


Od 13 pracoval 4 roky jako příležitostná pomocná síla, než v roce 1925 nastoupil do továrny Jakova Michajloviče Sverdlova ve městě Rastjapino. Rok nato vstoupil do tovární školy, kterou ukončil po dvou letech studiu. Mezi roky 1928 a 1932 pracoval v Komsomolu, byl tajemníkem továrního výboru a následně tajemníkem Džerživského okresního výboru Komsomolu Gorského regionu. V roce 1937 vystudoval Vojenskou akademii chemické obrany v Moskvě, poté se stal asistentem ředitele chemické služby 1. Moskevské proletářské střelecké divize.


Od roku 1938 se věnoval stranické činnosti, byl zodpovědný za zorganizování oddělení Ústředního výboru. V srpnu 1938, byl jmenován stranickým organizátorem Ústředního výboru v Jaroslavlovké gumárně, zároveň předsedal jejímu stranickému výboru. Při plnění zadání významně zvýšit produktivitu práce u kombajnu, který neplnil svůj plán sedm let, se obrátil k pracovníkům fabriky skrz firemní noviny, kde vyzýval hlásit všechna fakta, která by ohrožovala výrobu. Tento krok se setkal s masivním ohlasem, množství hlášení prudce vzrostlo, z nichž podstatná část byla motivována a vedena k organizačním závěrům. Toto zavedlo podezřívání a strach v týmech, ale zároveň vytvořilo atmosféru intolerance vůči podvodníkům. Během několika měsíců, se Patoličevovi podařilo zvýšit produktivitu 2,2-násobně a továrna dosáhla své předepsané kapacity.


V roce 1940, po proslovu na mimořádném plénu Ústředního výboru, svolaného ve spojistosti s neúspěšnými vojenskými operacemi SSSR ve Finské válce, generálporučík Andrej Vasilijevič Chrulev představil Nikolaje Semjonoviče Patoličeva Stalinovi, který se dobře znal s jeho otcem. Toto setkání sehrálo významnou roli v jeho kariéře a Patoličev vstoupil do Stalinova úzkého okruhu. Ačkoliv se Patoličev vyhýbal Stalinovu návrhu, aby vedl Komsomol při tomto setkání, známost se Stalinem ho chránila při střetech s Georgijem Maximilianovičem Malenkovem v následujících letech. Ta samá schůze znamenala rychlý vzestup v kariéře i pro mladého Jurije Vladimiroviče Andropova, který se na Patoličevovo doporučení stal prvním tajemníkem Komsomolu v Karelsko-Finské SSR.


Od ledna 1939 do prosince 1941 byl prvním tajemníkem Jaroslavského krajského výboru a městkého stranického výboru. Pod jeho vedením, z počátku 2. světové války, sériová produkce důležitých leteckých motorů M-105 pro vojenské letectvo byla zahájena v Rybinské továrně. Se začátkem války, pod vedením Patoličeva, byla ekonomika regionu přesměrována pro válečný průmysl, byla zavedena konstrukce obranných struktur, evakuace nejdůležitějších společností, příprava obyvatelstva na leteckou a protichemickou obranu, atd. Od roku 1939 byl též kandidátem na členství v ÚV KSSS a v roce 1941 se členem nakonec stal a byl jím po zbytek kariéry (neuvěřitelných 44 let).


Od ledna 1941 do března 1946 byl prvním tajemníkem Čeljabinského krajského výboru a městkého stranického výboru. Byl jedním z organizátorů a bezprostředních vůdců při tvorbě Uralského dobrovolnického tankového sboru (1943).


Od března do květnu 1946 byl ředitelem oddělení ÚV KSSS a letech 1946 až 1947 byl tajemníkem ÚV KSSS (jmenován 4. května 1946 namísto Georgije Malenkova), člen organizačního úřadu UV KSSS, ředitel oddělení pro inspekci stranických orgánů ÚV KSSS a též místopředseda rady pro otázky kolektivního zemědělství, spadající pod Radu ministrů SSSR.


V tomto čase, Alexandr Nikolajevič Jakovlev a Nikolaj Semjonovič Patoličev zachránili Brežněva:
I za vlády Stalina, Pravda uveřejnila ostře kritický článek o Brežněvovi, který v té době působil jako tajemník Dnětropetrovského krajského stranického výboru. A Patoličev, který v té době působil jako tajemní ÚV pro personál. Je otázkou, jestli Brežněv stál za úpadkem práce v kraji, ale Patoličev ho dokázal zachránit. Od té doby se spřátelili.


Od května do prosince 1947 byl tajemníkem ÚV KSSS na Ukrajině. od 16. srpna 1947 do července 1950 byl prvním tajemníkem Rostovského krajského výboru a městkého stranického výboru. Poté byl do 28. července 1956 prvním tajemníkem ÚV KSSS pro Bělorusko.


V letech 1956 až 1958 byl prvním náměstkem ministra zahraničí SSSR a od 26. srpna 1958 do 18. října 1985, kdy odešel do důchodu, byl ministrem zahraničního obchodu SSSR.


Zemřel 1. prosince 1989 v Moskvě ve věku 81 let a pohřben byl na Novoděvičijském hřbitově.


ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Patolicev-Nikolaj-Semjonovic-t243524#691772 Verze : 6
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více