Doss, Desmond Thomas

     
Příjmení:
Surname:
Doss Doss
Jméno:
Given Name:
Desmond Thomas Desmond Thomas
Jméno v originále:
Original Name:
Desmond Thomas "Preacher" Doss
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
desátník Corporal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
07.02.1919 Lynchburg /
07.02.1919 Lynchburg /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
23.03.2006 Piedmont, Okresy Calhoun a Cherokee /
23.03.2006 Piedmont, Calhoun and Cherokee Counties /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- americký zdravotník ve 2. světové válce v Pacifiku
- člen Adventistů sedmého dne, víra mu zakazovala nosit zbraň nebo se ji i jen dotknout, byl uznán jako odpírač vojenské služby, při bitvě o Hacksaw Ridge zachránil 75 mužů, za což byl vyznamenán Medailí cti
- je 1. ze 3 odpíračů plné vojenské služby, který byl vyznamenán Medailí cti a jediný, který ji obdržel za svého života (Thomas W. Bennett a Joseph G. LaPointe Jr., medici ve vietnamské válce byli vyznamenáni posmrtně)
- american medic in WW2 in Pacific
- member of Seventh-day Adventist, his faith prohibited him to wear a weapon or even touch it, was designated as conscientious objector, during battle of Hacksaw Ridge saved 75, for which was awarded Medal of Honor
- is 1st of 3 conscientious objectors, who received Medal of Honor and the only, who received it during his life (Thomas W. Bennett and Joseph G. LaPointe Jr., medics in Vietnam War were awarded posthumously)
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss
https://en.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss
https://www.desmonddoss.org/bio/index.php
https://valor.militarytimes.com/hero/650
URL : https://www.valka.cz/Doss-Desmond-Thomas-t235736#651742 Verze : 4
     
Příjmení:
Surname:
Doss Doss
Jméno:
Given Name:
Desmond Thomas Desmond Thomas
Jméno v originále:
Original Name:
Desmond Thomas "Preacher" Doss
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
01.04.1942 vojín
DD.MM.RRRR svobodník
DD.MM.RRRR desátník
01.04.1942 Private
DD.MM.RRRR Private First Class
DD.MM.RRRR Corporal
Průběh vojenské služby:
Military Career:
01.04.1942-DD.MM.RRRR armáda Spojených států (Leeův tábor)
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR pevnost Jackson
DD.MM.1944-21.05.1945 2. četa, rota B, 1. prapor, 307. pěší pluk, 77. pěší divize (zdravotník)
01.04.1942-DD.MM.RRRR United States Army (Camp Lee)
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Fort Jackson
DD.MM.1944-21.05.1945 2nd Platoon, Company B, 1st Battalion, 307th Infantry Regiment, 77th Infantry Division (combat medic)
Vyznamenání:
Awards:
přezidentem Trumanem):
Prezidentovi Spojených států Amerických, ve jménu Kongresu, je ctí předat Medaili cti svobodníkovi Desmodu Thomasi Dossovi, armády Spojených států, za zřetelnou statečnost a horlivost v akci nad rámec služebních povinností od 29. dubna do 21. května 1945, během služby u zdravotnického oddílu, 307. pěšího pluku, 77. pěší divize, v akci na Urasoe Mura, Okinawa, ostrovy Ryukyu. Svobodník Doss byl zdravotníkem roty, když 1. prapor zaútočil na zubatý sráz vysoký 400 stop, když naše jednotky obsadili vrchol, zasáhla je těžká koncentrace dělostřelectva, minometů a kulometné palby, bylo zraněno přibližně 75 mužů a zbytek se stáhl. Svobodník Doss odmítl vyhledat krytí a zůstal ostřelovaném úseku s mnoha zasaženými, jednoho po druhém je odnášel ke kraji srázu a zde je spouštěl po laně dolů do přátelských rukou. 2. května, se vystavil těžké střelecké a minometné palbě, kvůli záchraně zraněného muže vzdáleného 200 yardů k linii od toho samého srázu; o dva dny později ošetřil čtyři zraněné muže, kteří byli odříznuti během útoku na silně bráněnou jeskyni, postupoval skrz smršť granátů do osmi yardů od nepřítele u ústí jeskyně, kde ošetřil zranění spolubojovníků předtím, než podnikl 4 cesty pod palbou, během kterých je evakuoval do bezpečí. 5. května, neochvějně čelil palbě z ostřelování, malých zbraní, podporované dělostřeleckým důstojníkem. Použil obvazy, odtáhl svého pacienta k místu, které poskytovalo ochranu před palbou z malých zbraní a zatímco dělostřelecké a minometné náboje dopadaly v jeho blízkosti, pečlivě podal plasmu. Později toho dne, když američan utrpěl vážná zranění palbou z jeskyně, svobodník Doss se plazil k jeho místu, vzdáleného 25 stop od nepřátelských pozic, poskytl první pomoc a odtáhl ho 100 yardů do bezpečí, zatímco byl vystaven nepřátelské palbě. 21. května, během nočního útoku na vyvýšenině poblíž Šuri, zůstal v odkrytém území, zatímco zbytek jeho roty se kryl, nebojácně riskoval v šanci, že bude považován za útočícího japonce a poskytoval první pomoc raněným, dokud nebyl sám vážně zraněn do nohou explodujícím granátem. Radši, než aby volal dalšího zdravotníka z úkrytu, ovázal si vlastní zranění a čekal pět hodin, než pro něj přišli saniťáci a začínali ho odnášek do krytu. Trio se ocitlo v útoku nepřátelského tanku a svobodník Doss, který zpozoroval vážněji zraněného muže poblíž, se vyplazil z nosítek a nasměroval nosiče, aby dali přednost tomu druhému muži. Očekávajíc návrat nosičů, byl opět zasažen, tentokrát komplikovanou zlomeninu jedné ruky. S úžasnou odvahou si přivázal pažbu pušky ke své roztříštěné ruce jako dlahu a poté se plazil 300 yardů zpět terénem ke stanici první pomoci. Díky své mimořádné statečnosti a neochvějnému odhodlání tváří v tvář zoufale nebezpečným podmínkám zachránil svobodník Doss životy mnoha vojáků. Jeho jméno se stalo symbolem celé 77. pěší divize pro mimořádnou statečnost nad rámec služebních povinností.">
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss
https://en.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss
https://desmonddoss.com/bio/bio-real.php
https://valor.militarytimes.com/hero/650
URL : https://www.valka.cz/Doss-Desmond-Thomas-t235736#651758 Verze : 0
https://en.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss

Doss, Desmond Thomas - Desátník Doss přebírá Kongresovou Medaili cti od prezidenta Harryho Trumana v Bílém domě, 12. října 1945. Prezident Dossovi řekl: Jsem na vás hrdý, toto ocenění si skutečně zasloužíte. Myslím, že je to větší čest než být prezidentem.
V roce 1962, při příležitosti 100. výročí udílení Medaile cti byl Desmond Doss vybrán ostatními držiteli Medaile cti jako jejich reprezentant ku příležitosti oslav v Bílém domě, kde měl příjemný rozhovor s prezidentem Johnem F. Kennedym.

Desátník Doss přebírá Kongresovou Medaili cti od prezidenta Harryho Trumana v Bílém domě, 12. října 1945. Prezident Dossovi řekl: "Jsem na vás hrdý, toto ocenění si skutečně zasloužíte. Myslím, že je to větší čest než být prezidentem."
V roce 1962, při příležitosti 100. výročí udílení Medaile cti byl Desmond Doss vybrán ostatními držiteli Medaile cti jako jejich reprezentant ku příležitosti oslav v Bílém domě, kde měl příjemný rozhovor s prezidentem Johnem F. Kennedym.

URL : https://www.valka.cz/Doss-Desmond-Thomas-t235736#651759 Verze : 1
refresher.cz
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacksaw_Ridge

Doss, Desmond Thomas - V oscarovém snímku Mela Gibsona z 2016 Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (83% na ČSFD) je Desmond Doss ztvárněn britsko-americkým hercem Andrew Garfieldem (Amazing Spider-Man 1 a 2, Sociální síť). Garfield si Dosse velmi vážil a uctíval ho za jeho statečnost, popsal ho jako „úžasný symbol ztělesnění myšlenky žít a přežít bez ohledu na to, jaká je vaše ideologie, bez ohledu na to, jaký je váš hodnotový systém, jen aby umožnil ostatním lidem být tím, kým jsou, a umožnil jim být sami sebou.“

V oscarovém snímku Mela Gibsona z 2016 Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (83% na ČSFD) je Desmond Doss ztvárněn britsko-americkým hercem Andrew Garfieldem (Amazing Spider-Man 1 a 2, Sociální síť). Garfield si Dosse velmi vážil a uctíval ho za jeho statečnost, popsal ho jako „úžasný symbol ztělesnění myšlenky žít a přežít bez ohledu na to, jaká je vaše ideologie, bez ohledu na to, jaký je váš hodnotový systém, jen aby umožnil ostatním lidem být tím, kým jsou, a umožnil jim být sami sebou.“
URL : https://www.valka.cz/Doss-Desmond-Thomas-t235736#651763 Verze : 6

Po válce


Poválečná léta nebyla pro Desmonda Dosse příliš vřelá. Po válce chtěl pokračovat v tesařině, ale zranění levé ruky mu to neumožňovala. Další ranou bylo, když mu v roce 1946 doktor zjistil tuberkulózu, kterou se nejspíš nakazil na Leyte. Podstoupil 5 a půl roční léčení, které ho stálo jednu plíci a 5 žeber - v srpnu 1951 byl propuštěn z nemocnice s 90% invaliditou.


Následně byl v léčení armády, až do předávkování antibiotiky v roce 1976, po čemž úplně ohluchl a získal 100% invaliditu. Sluch se mu navrátil až po 12 letech, v roce 1988, kdy obdržel kochleární implantát.


Všem těmto zdravotním potížím navzdory, dokázal vychovat rodinu na malé farmě v Rising Fawn, v Georgii.


Rodinný život


17. srpna 1942 se oženil s Dorothy Pauline Schutteovou a v roce 1946 se jim narodil jediný syn, Desmond "Tommy" Doss mladší. Dorothy zemřela 17. listopadu 1991 při autonehodě (Desmond ztratil kontrolu nad řízením). Desmond se znovuoženil 1. července 1993, kdy si vzal Frances May Dumanovou.


Úmrtí


Po hospitalizaci s dýchacími potížemi, desátník Desmond Thomas Doss, držitel Medaile cti, který navzdory tlaku ze stran armády, spolubojovníků a útočících Japonců dokázal vydržet ve svém přesvědčení nevzít do ruky zbraň, zemřel 23. března 2006 ve věku 87 let, ve svém domě v Piedmontu, v Alabamě. Pohřeb se konal 3. dubna 2006, na národním hřbitově v Chattanooze se všemi vojenskými poctami, včetně 21ti ranné čestné salvy a přeletu armádních vrtulníků. Jeho žena Frances jej následovala o necelé 3 roky později. Zemřela 3. února 2009 v Piedmontském zdravotnickém centru.


https://en.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss
twitter.com
www.tracesofwar.com

Doss, Desmond Thomas - Pomník, věnovaný desátníku Dossovi.

Pomník, věnovaný desátníku Dossovi.
Doss, Desmond Thomas - Hrob Desmonda Dosse.

Hrob Desmonda Dosse.
URL : https://www.valka.cz/Doss-Desmond-Thomas-t235736#671241 Verze : 4
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více