Tyler, John

     
Příjmení:
Surname:
Tyler Tyler
Jméno:
Given Name:
John John
Jméno v originále:
Original Name:
John Tyler
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
Kapitán Captain
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
29.03.1790 Charles City County, Virginia
29.03.1790 Charles City County, Virginia
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
18.01.1862 Richmond /
18.01.1862 Richmond /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
10. prezident USA
10. viceprezident USA
Senátor za Virginii
10th President of the United States
10th Vice President of the United States
United States Senator from Virginia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Tyler
URL : https://www.valka.cz/Tyler-John-t22811#580398 Verze : 0
John Tyler ( * 29. 3. 1790 + 18. 1. 1862 )
10 prezident USA 1841 – 1845


Narodil se na rodinném statku v Greenway na James River, 29. března 1790, v rodině bohatého jižanského plantážníka. Rodina vlastnila přes 40 otroků. Otec John Tyler byl v letech 1808 – 1811 guvernérem Virgínie.
Ve dvanácti letech začal studovat na College of William and Mary, kde o pět let později složil zkoušky a poté začal studovat práva.
V devatenácti letech byl přijat do advokátní komory a začal pracovat jako právní zástuce.


Jako přívrženec republikánů-demokratů byl v roce 1811 ve státu Virginia zvolen poslancem Sněmovny. Za další dva roky uzavřel sňatek s Letitií Christianovou ( * 1790 + 1842 ) , původem také z bohaté plantážnické rodiny. Měli sedm dětí.
Roku 1817 se stal poslancem Kongresu ve Washingtonu. Tyler nebyl zastáncem „missourského kompromisu“ z roku 1820, který dával Kongresu právo omezovat otrokářství. Také vystupoval proti Bance Spojených států. Ze zdravotních důvodů roku 1821 odstoupil z funkce a stáhl se z politiky. Po dvou letech se do politiky vrátil . Opět zasedl do Sněmovny státu Virginia. V roce 1825 se Tyler na dva roky stal Virginskýn guvernérem. Od roku 1827 byl senátorem ve Washingtonu za stát Virginia a stál v opozici proti prezidentovi J. Q. Adamsovi. V letech 1828 a 1832 podporoval zvolení A. Jacksona, proti kterému však roku 1833 jako jediný v Senátu vystoupil, pro neshodu ohledně prosazování celnímu tarifu v Jižní Karolíně vojenskou cestou. Posílil tak novou stranu H. Claye, stranu whigů, odpůrců prezidenta Jacksona. Roku 1836 se pro neshody s virginskou sněmovnou vzdal senátorské funkce ve Vashingtonu a pokusil se nominovat za kandidáta do úřadu viceprezidenta za stranu whigů. Neúspěšně. V roce 1838 zasedl opět ve Sněmovně státu Virgínia. V dalším roce jej whigové nominovali za kandidáta na viceprezidenta USA, po boku prezidentského kandidáta W. H. Harrisona.Tentokrát již úspěšně. Roku 1840 se Tyler stal viceprezidentem po boku prezidenta Harrisona.
Poté, co Harrison nečekaně 4. dubna 1841 podlehl zápalu plic, složil John Tyler 6. dubna 1841 prezidentskou přísahu. Bylo to poprvé, kdy viceprezident po smrti prezidenta nastoupil do nejvyššího úřadu USA.


V prezidentském úřadu.
Vnitropolitická činnost Tylera se vyznačovala řadou rozporů se stranou whigů, za kterou kandidoval na viceprezidenta. Tyler byl na rozdíl od whigů zastánce plných práv a mocí jednotlivých států federace. Z prezidenta a předsedy strany whigů H. Claye se stali nepřátelé. Clay předložil na zasedání Kongresu různé zákony, které Tyler vetoval. Na protest proti počínání prezidenta prakticky celá vláda podala demisi. Tyler sestavil vládu novou a vybral do ní demokraty. Whigové se nevzdali a roku 1843 navrhli v Kongresu vůči prezidentovi „impeachment“. Nezískali však potřebný počet hlasů a Kongres tak obžalobu nepřipustil. Přes tyto vnitropolitické rozpory Tyler podepsal několik významných zákonů. Již roku 1841 například „Preemption Act“. V roce následujícím ukončil 2. seminolskou válku.
Roku 1844 se Tyler podruhé oženil. Novou First Lady se stala mladá Newyorčanka Julie Gardinerová ( * 1820 + 1889 ). Manželé spolu měli dalších sedm dětí.


V mezinárodní politice se za úřadu Tylera podařilo vyřešit spor o hranici mezi státem Maine a kanadskou provincií New Brunswick i územní nároky u Hořejšího jezera. Roku 1842 dal Tyler najevo zájem USA o Havajské ostrovy a varoval ostatní mocnosti před snahou o jejich získání. Roku 1844 byla podepsána smlouva mezi USA a Čínou, která Spojeným státům otevřela čínské přístavy.
Na sklonku svého funkčního období, před volbami v roce 1844 podpořil i přes varování ze strany Mexika, připojení Texasu k Unii. Zřejmě šlo o předvolební tah, který však nevyšel. Tyler cítil, že nemá potřebnou podporu a svou kandidaturu v nadcházejících prezidentských volbách stáhl.
V prezidentských volbách 7. prosince 1844 tak proti sobě stanuli whig Clay a demokrat Polk. Z voleb vyšel vítězně jednoznačný zastánce anexe Texasu, James Knox Polk.
V prvních dvou měsících roku 1845 Sněmovna reprezentantů a Senát vydaly rezoluci o anexi Texasu. Tyler ji 1. března 1845 podepsal. Byla tak nastartována expanzní politika USA v následujících letech. 3. března 1845 ještě Tyler podepsal přijetí teritoria Florida jako 27. státu USA. Následující den proběhla inaugurace nového prezidenta J. K. Polka.



Tyler se s rodinou odebral na svou novou plantáž v Sherwood Forest ve Virgínii, kde pro něj pracovalo několik desítek otroků.
Pár týdnů před vypuknutím občanské války vedl ve Washingtonu mírovou konferenci, kde se hledal kompromis mezi otrokářskými a svobodnými státy. Konference nepřinesla pro strany uspokojivý výsledek. Začátek občanské války zastihl Tylera ve funkci v Prozatímním kongresu Konfederovaných států.


18. ledna 1862 John Tyler zemřel v hlavním městě Virginie v Richmondu, kde je také pochován.



čerpáno: Peter Schafer, Prezidenti USA, Mladá Fronta 1995, ISBN 80-204-0499-6
wikipedia.infostar.cz
URL : https://www.valka.cz/Tyler-John-t22811#129438 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více