Monroe, James

     
Příjmení:
Surname:
James James
Jméno:
Given Name:
Monroe Monroe
Jméno v originále:
Original Name:
James Monroe
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
major (Army) / plukovník (Militia) Major (Army) / Colonel (Militia)
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
28.04.1758 Monroe Hall, Colony of Virginia /
28.04.1758 Monroe Hall, Colony of Virginia /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
04.07.1831 New York
04.07.1831 New York
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
5. prezident USA
8. ministr války USA
7. ministr zahraničí USA
5th President of the United States
8th United States Secretary of War
7th United States Secretary of State
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Monroe
URL : https://www.valka.cz/Monroe-James-t22806#580393 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
James James
Jméno:
Given Name:
Monroe Monroe
Jméno v originále:
Original Name:
James Monroe
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR Major (US Army)
DD.MM.RRRR plukovník (Militia)
DD.MM.RRRR Major (US Army)
DD.MM.RRRR Colonel (Militia)
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Monroe
URL : https://www.valka.cz/Monroe-James-t22806#580916 Verze : 0
Narodil se 28. dubna 1758 ve Westmorelandu ve Virginii. Rodiče byli bohatí plantážníci a poslali syna studovat na univerzitu ve Williamburgu. Zde Jamese zastihla válka za nezávislost, neváhal a vstoupil do Kontinentální armády George Washingtona. Zúčastnil se bojů v letech 1776 - 78, v bitvě u Trentonu byl raněn a dotáhl to až na majora. Od roku 1780 pak byl vojenským pověřencem guvernéra Thomase Jeffersona. V letech 1786 - 90 dokončil studia práv, aby pak pracoval jako advokát ve Fredericksburgu. Během té doby byl zvolen do virginské sněmovny a stal se delegátem Kontinentálního kongresu. Roku 1786 se oženil s dcerou bývalého britského důstojníka Elizabeth Kortighovou z New Yorku, která mu dala dvě dcery.


Do vysoké politiky pronikl James Monroe roku 1790, kdy se stal senátorem. V letech 1794 - 96 byl americkým vyslancem ve Francii, ale jeho nadšení pro francouzskou revoluci, navzdory oficiální neutralitě Spojených států, vedlo nakonec k jeho odvolání. Znovu se do Francie vrátil v roce 1803, kdy byl členem delegace, jednající o koupi Louisiany. Při této příležitosti jednal osobně i s Napoleonem. V následujících letech až do roku 1807 pak působil jako vyslanec v Londýně.


Po svém návratu do Spojených států se ucházel o prezidentský úřad, ale nakonec byl poražen nominací Jamese Madisona. Toho pak podporoval a v letech 1811 - 17 byl členem jeho administrativy jako státní tajemník. Podpořil prezidentovo rozhodnutí vyhlásit válku Anglii v roce 1812 a Madison na oplátku podpořil jeho nominaci na prezidentského kandidáta v roce 1816.



Volby vyhrál jednoznačně a 4. března 1817 se stal 5. prezidentem Spojených států. Za náplň svého úřadu si Monroe vytkl posílení národní jednoty a ukončení stranických sporů. Federalisté, jeho jediní oponenti, prošli těžkou krizí a prakticky zmizeli z politické scény, takže sen Monroa o politické jednotě země se stal realitou. To se projevilo hned v následujících volbách v roce 1820, kdy Monroe proti sobě neměl ani spolukandidáta, ani protivníka. Nic na tom nezměnila ani hospodářská a finanční krize, jež otřásla Spojenými státy v letech 1819 - 21.


Zahraniční politika prezidenta Jamese Monroa se orientovala na pomoc osvobozeneckému hnutí latinskoamerických národů proti španělské nadvládě. Poté co americký generál Andrew Jackson v roce 1818 zvítězil nad Seminoly, odkoupily Spojené státy od Španělska Floridu, kde měli tito Indiáni svoji základnu. V roce 1822 došlo k uznání nezávislosti Argentiny, Kolumbie, Chile, Peru a Mexika. O rok později pak Monroeova vláda oficiálně deklarovala zásady své zahraniční politiky, namířené proti principům Svaté aliance. Tato tzv. "monroeova doktrína" obsahovala následující body:


1. Politický systém v Evropě se zásadně liší od amerického systému. USA budou proto považovat každý pokus evropských mocností o rozšíření svého systému na kteroukoliv část západní polokoule za ohrožení míru a národní bezpečnosti.


2. Toto se nevztahuje na stávající kolonie evropských mocností. Avšak snaha o utlačování či kontrolu zemí nedávno osvobozených, se kterými USA uzavřely diplomatické styky, bude chápáno jako nepřátelský postoj vůči samotným Spojeným státům.


3. USA se zavazují nevměšovat se do evropských záležitostí a uznávat legitimitu tamních vlád a s nimi též udržovat dobré styky.


Tato doktrína, ve své době prakticky bezvýznamná, se stala základem imperialistické politiky USA na počátku 20. století ve vztahu k zemím Střední a Jižní Ameriky. Tehdejší rozdílnost zájmů USA a Velké Británie znemožnila společný postup obou zemí proti mezinárodnímu obchodu s otroky. Anglo-americká konvence z roku 1824 sice hovořila o tomto obchodu jako o pirátství a zločinu, ale v Senátu se ho nepodařilo ratifikovat pro odpor plantážníků. Na postoji k otroctví nakonec skončilo i období politické a národní jednoty.


Po skončení svého funkčního období odešel Monroe s manželkou na statek ve Virginii a po smrti své ženy roku 1830 odešel ke své dceři do New Yorku, kde 4. července 1831 zemřel. V roce 1858 byly ostatky posledního amerického prezidenta, který se osobně zúčastnil války za nezávislost, převezeny do Richmondu, hlavního města Virginie.
URL : https://www.valka.cz/Monroe-James-t22806#101311 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více