Zakládání témat, editor a šablony

Topic creation, editor and templates
Prošli jsme si registraci a první přihlášení, řekli jsme si o orientaci na těchto stránkách, pojďme si tedy říct něco víc o tom jak vkládat příspěvky a zakládat nová témata.

Pro celý zbytek textu předpokládám, že jste přihlášeni, bez toho není možné nic vkládat!

V prvním kroku je třeba si říct, zdali budeme odpovídat v již existujícím tématu, nebo chceme založit téma nové.

Založení nového tématu


Pro založení nového tématu je třeba nejprve přejít do sekce, která obsahově odpovídá. Opět, pro ulehčení, pokud se jen potřebujete zeptat, máme tu sekci Války - diskuse, případně sekci Otázky a odpovědi. Pokud chcete zakládat techniku, osobnosti apod., je dobré projít si stromovou strukturou do odpovídající sekce dle národnosti, země původu atd. Každá sekce má svá pravidla, doporučujeme se nejprve podívat, jakým systémem jsou založená okolní témata, jak jsou pojmenovaná atd. Samozřejmě vám rádi pomůžeme a témata i příspěvky moderujeme a hlídáme, ale je dobré se seznámit s tím, jak to tu děláme. Systém je návykový a štábní kultura pro nás důležitá.

Jakmile jsme v sekci, ve které chceme téma založit, stačí se přepnout na záložku Témata a tam použít tlačítko Nové téma.

Následně je třeba vyplnit nadpis, a to alespoň českou verzi, ideálně i anglickou verzi. Zbylá pole pro originál a slovenský název se využívají v tématech věnovaných zbraním, jednotkám, osobnostem, kde existuje jednak ne-český a ne-anglický název, abychom měli vždy k dispozici i třeba ten německý, ruský, japonský atd, pro účely vyhledávání a pro účely linkování (k tomu slouží i podnadpis slovenský, protože to usnadňuje práci se slovenskými texty a jejich linkování).

Odtud dále je postup stejný jako v případě odpovídání v již existujícím tématu.


Odpověď v již existujícím tématu


Najdeme si téma, do kterého chceme odpovědět. Zeptat se, doplnit upřesňující informace, opravit chybu, přidat tabulku, obrázky, text ...

Na konci existujících příspěvků je editor, velká editační oblast sloužící k vkládání příspěvku. Tato oblast je buď pouze editor, nebo má ještě záložky šablon. Šablony jsou samostatné formuláře, které slouží k vkládání strukturovaných dat, vytváření tabulek technických detailů techniky, karet osobností, přehledu jednotek a dalších. Viz níže.

Zvolíme tedy způsob, jakým chceme příspěvek vložit.

Editor


Editor je podobný aplikaci textového editoru, který znáte ze svého počítače, tabletu či telefonu. Ať už je to Word či podobné nástroje. I v našem editoru tedy máte možnost psát, vkládat základní formátování (bold, italic apod.), vkládat obrázky, odkazy, tabulky, smajlíky a řadu dalších objektů, které jsou rozšířením vytvořeným specificky pro tento web a které doporučuji používat až po hlubším seznámení se s fungováním tohoto webu a jeho logiky.

Editor je omezen pouze na určitou sadu formátování, nepovolujeme různé barvy, velikosti písma ani druhy písma a podobné věci. Cílem je maximální uniformita a garance fungování napříč všemi zařízeními (PC, tablet, telefon a další formy prohlížení), operačními systémy, světlým a tmavým režimem a tak dále. Nelze tedy vložit úplně cokoliv, editor při vložení "zakázaného" obsahu tento prostě automaticky odmaže či změní na akceptovatelný formát.

Editor pracuje s formátem HTML, tedy formátovacím jazyce, ve kterém jsou napsány všechny stránky na internetu. Základem tohoto formátu je sada značek, které označují, zjednodušeně, že text uvnitř těchto značek má být jednak nějak naformátován (jako písmo tučné, prokládané, nadpisy, bodové seznamy apod), ale i napozicován v rámci svého nadřízeného objektu (tabulky, centrování na střed či vpravo, pozice zamknuta na určitém místě stránky apod.) A většinu těchto značek neuvidíte, protože jsou na pozadí stránky. Uvádím to proto, že pokud na jiné stránce zkopírujete jakýkoliv text, a vložíte sem do editoru (případně zkopírujete si data v excelu či wordu a podobných programech a vložíte do editoru), přenese se z velké části i jeho formátování. Tento postup nedoporučuji, protože se s ním může do editoru zbytečně nakopírovat balast, případně zanést pro začátečníky těžko opravitelné chyby ve formátování / vzhledu. Někde vám bude text odskakovat na další řádek, bude jinak zvýrazněný, v tabulce budou zlobit jednotlivé buňky apod. Dá se to řešit snadno, stačí si text před vložením do našeho editoru nejprve vložit do Notepadu / Poznámkového bloku (ve Windows), tam jej opět celý označit, zkopírovat a následně pak vložit do našeho editoru. Tím dojde k odmazání veškerého formátování, které by v textu neviditelně na pozadí bylo.

Jinak v editoru se pracuje jako ve wordu s tím, že pokud chceme aplikovat formát na již napsaný text, stačí ho označit a nahoře v menu editoru kliknout na patřičné tlačítko formátu (B pro bold / tučné apod). Každé tlačítko má na sobě drobnou vysvětlivku, která se zobrazí po najetí myši a vyčkání cca půl vteřiny. Je také možné si formát zapnout a pak teprve začít psát, vypnutí formátu pak docílíme prostým opětovným kliknutím na toto tlačítko. Takže stisknu bold, píšu tučně, stisknu opět bold, a píšu normálním fontem.

Pokud do editoru vložíme aktivní prvek, jako je třeba tweet, youtube video, obrázek či odkaz, při označení tohoto prvku kliknutím myši na něj se v menu editoru objeví tlačítko EDIT, které umožňuje změnu parametrů daného objektu, změna odkazu, adresy, velikosti, centrování a všech možných dalších. To samé platí pro specifické prvky našeho webu, jako jsou přehledy hodností, vyznamenání, fotogalerie apod, tedy prvky vkládané pomocí menu VLOŽIT.

Prvky lze i kombinovat, tedy například lze nejprve vložit obrázek, ten pak kliknutím označit a vložit odkaz, na které uživatel přejde v okamžiku, kdy klikne na daný obrázek.

Pokud chcete vytvářet odkazy na jiný obsah na našem webu, doporučuji použít nástroj, kterému říkám Linkátor. Stačí označit text, který má sloužit jako odkaz, vyvolat Linkátor (tlačítkem Pause na klávesnici nebo pomocí tlačítka v editoru, iconka "kostky s řetězem", první iconka v druhé řade menu editoru. Objeví se okno s odkazy odpovídající označenému textu, a kliknutím na vybraný odkaz se tento přenese do editoru na vámi označený text. Linkátor pak lze zavřít nebo si jej jen posunout mimo zorné pole, protože stačí označit další text a pomocí již načtených dat opět olinkovat, nebo Linkátor vyvolat znovu. Výhod to má mnoho, nevýhody skoro žádné.

Jednak odkaz bude mít vždy správnou podobu - uživatel nemusí nikde odkaz kopírovat, nemusí řešit jestli vede na českou či anglickou verzi stránek, má správný formát, který je strojově čitelný a umožňuje další funkcionalitu, která je pro naše stránky specifická. A zároveň, pokud vám Linkátor nic nenajde, tak je samozřejmě možné, že takový obsah či takové téma tu zatím není založené, ale mnohdy je to také indikátor toho, že máte špatně napsaný název. Například překlady názvu jednotek, zápisy "lidových" názvu zbraní vs. jejích správné výrobní označení atd. Jsme opravdu pedanti, máme vypracovaný systém překladů a metodik pro jednotlivé státy a snažíme se neakceptovat amatérismus v překladech i odborné terminologii. Linkátor je v tomto případě opravdu nezbytný nástroj, který zároveň ulehčí spoustu práce. A také se zde vysvětluje, k čemu potřebujeme ty české, anglické, originální a slovenské nadpisy témat - to je právě to místo, kde Linkátor hledá shodu s označeným textem!

Pod editorem se nachází oblast, kde můžete přikládat přílohy (většinou obrázky) spolu s krátkým popisem, o co se jedná. Příloh může být v příspěvku až 50 (ale pokud vkládáte větší fotogalerie, doporučuji využít k tomu přímo funkci Založení nové fotogalerie). Obrázky se při vkládání zmenšují na velikost vhodnou k zobrazení v rámci tématu a zároveň z nich vede odkaz na plnou / původní velikost přílohy. Je možné vkládat i některé neobrázkové přílohy. Videa je vhodné vkládat přes youtube nebo další systémy, naše platforma není postavena k zpracovávání a streamování videa.

Pakliže se vkládá text, který není jen dotazem či diskusí, ale jedná se o životopis, technický popis a tak dále, tedy má trvalou hodnotu, prosíme vložit i anglickou verzi, je to jednoduché a "na jedno kliknutí". Více v popisu dvojjazyčnosti našich stránek

Jakmile jsem se svým příspěvkem spokojen, stačí kliknout na tlačítko Uložit nad či pod editorem, obě mají stejnou funkci.

Šablony


Pokud je v dané sekci nastavena šablona, objeví se jako další záložka v oblasti editoru. V sekci bývá obvykle jedna šablona, v některých případech jich ale může být víc, v takovém případě je to třeba hlavní šablona (osobnosti, vyznamenání) a pak detailní, nebo přehled systému (zbraně, raketomety a pod) a pak detailní šablony jednotlivých komponent (nosič, raketa, logistická podpora, radar apod).

Šablony jsou dvojjazyčné, tedy obsahují česky psaný sloupec a anglicky psaný sloupec.

I slovenské kolegy prosíme o vyplňování hlavních polí (samozřejmě kromě poznámek, zdrojů apod) česky, aby bylo možné provádět automatické kontroly na shody s názvy témat a prolinkování témat mezi sebou.

Český sloupec hodnot, pokud obsahuje míry a váhy, tak se udávají v metrickém systému, kilogramech atd. Zatímco anglický sloupec slouží k zápisu měr a vah systému imperiálního, tedy stopy, palce, libry, uzly apod. Snažme se vyplňovat OBA sloupce, protože v české verzi webu převažuje zobrazování českého sloupce, v anglické verzi pak zase anglického, takže byť jsou hodnoty v obou polích stejné (například v názvu zbraně či osobnosti), je potřeba vyplnit to v obou polích, českém i anglickém. Pro snadný převod mezi českým a anglickými hodnotami slouží šipky, které umožňují bud zkopírovat text z jedné kolonky do druhé, či opačně, nebo tam, kde se jedná o měrné jednotky, automaticky provede přepočet z metrické do imperiální soustavy a naopak. Případně jsou k dispozici šipky doplněné o písmeno D, v takovém případě se zkopírují jen datumy, nikoliv však další hodnoty (obvykle proto, ze se jedná o názvy, které jsou v českém a anglickém sloupci odlišné).
Šablony umožňují řadu specifických úloh, lze přidávat další pole (například u výčtu velitelů dané jednotky lze snadno kliknutím na bílo-zelené tlačítko "+" přidat nový řádek), a to jak na konec seznamu, tak na pozici předcházející v již existujícím seznamu). Lze vkládat specifické obrázky, funguje zde našeptávač hodností a názvu měst. Šablona uživatele vede vyplňováním, určuje formát zápisu a jasně vysvětluje, kde je jaká hodnota potřeba. Tam, kde hodnota není známa, stačí nevyplnit nic, při uložení se tam automaticky vyplní otazník nebo pomlčka jako indikátor neznámého.

Jakmile je celá šablona vyplněna, je třeba buď použít tlačítko Přenést do editoru, čímž se z šablony vytvoří finální příspěvek, a následně kliknout na Uložit, nebo rovnou na tlačítko Uložit (čímž se na pozadí udělá stejný postup, jen bez nutnosti klikat dvakrát)
URL : https://www.valka.cz/Zakladani-temat-editor-a-sablony-t274838#746011 Verze : 11
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více