Orientace na tomto webu

How to orient yourself on this website

Základní navigace



Úvodní stránka www.valka.cz nabízí přehled nových článků, tedy delších a souvislejších textů, které jsou zveřejňované 1x denně. Články lze procházet a stránkovat jak pomocí odkazů na konci úvodní stránky, tak přes odkazy Redakce v patičce stránky, Články v záhlaví stránky, odkazu na jménu autora a řadou dalších cest. Články není možné komentovat, neslouží k dotazům ani jakékoliv diskusi.

Kromě toho nabízí přechod na "fórum" (toto jméno povětšinou již nepoužíváme, neb evokuje místo pro povídaní, ale je to mnohem více než to, jak můžete sami vidět) pomocí odkazu SEKCE, případně pomocí rozbalovacího navigačního menu v levé části každé stránky.

URL : https://www.valka.cz/Orientace-na-tomto-webu-t180574#681590 Verze : 2

Kategorie / sekce



Fórum je členěno stromovitě na jednotlivé kategorie (sekce). Hlavní kategorie jsou přístupné z úvodní stránky fóra, spolu s první úrovní jejich podkategorií či pomocí rozbalovacího menu v levé části stránky. Kliknutím na kategorii či podkategorii se dostanete hlouběji (některé sekce obsahují zanoření až do 9. úrovně).

Například českou modifikaci tanku T-72, verzi T-72M4 CZ najdete v kategorii
Zbraně a vybavení > Obrněná technika > Tanky > Česká republika (CZE)

Každá kategorie může obsahovat
- další podkategorie
- témata
- články
(pokud některé prvky z těchto screenshotů na své stránce nevidíte, nesmutněte, náš web obsahuje řadu nastavení, která nejsou dostupná každému, ale třeba jen moderátorům)

Stránka vždy nabízí

1. přechod do nadřazené kategorie, resp. pokud jsme v nejvyšších sekcích, tak zpět na homepage / úvodní stránku www.valka.cz, a to formou drobečkové navigace s rozbalovacími menu. Zvýrazněná první položka je aktuální sekce, následují pak všechny sekce na stejné úrovni. Tedy například u výše uvedeného příkladu tanku T-72M4 CZ se nám po rozkliknutí drobečkové navigace "Česká republika (CZE)" nabídnou další státy v sekci "Tanky". A pokud rozklikneme tuto část navigace, máme možnost přejít do jiných sekcí pod "Obrněnou technikou". A analogicky takto dojdeme až ke kořenu všech kategorií.

2. Podkategorie - jsou dalším členěním jinak velké sekce (například sekce Osobnosti se dále člení podle kontinentů, států a často i podle počátečních písmen příjmení osobnosti).

3. Články - to jsou ty, které jsou k vidění na úvodní stránce www.valka.cz. Každý článek je přiřazen k jedné či více sekcím tohoto fóra, kam svým obsahem spadají či zasahují, aby bylo možné je vyhledat i dle obsahu, nejen dle data a pořadí publikace.

4. a 6. Témata - jsou hlavním obsahem sekce. Téma se obvykle vztahuje k jednomu subjektu, jedné jednotce, zbrani, konfliktu, dotazu, fotografii apod. Téma obsahuje většinou základní popisnou tabulku, technické údaje či jiné definující údaje, obrázek, text, a případnou diskusi. Téma se sestává z vícero příspěvků, které lze po registraci přidávat, dotazovat se, diskutovat, upravovat.

5. Přihlášený uživatel může v libovolné sekci fóra zakládat nová témata, nebo odpovídat v již existujících tématech.

Číselné označení na záložkách u Článků, Témat a Podkategorií označuje, kolik se v dané aktuální sekci těchto prvků nachází. Systém se snaží chytře přepínat, pokud nejsou dostupná témata, či články, automaticky přepne na záložku, kde nějaká data jsou.

Podobně jako příspěvky (viz dále), se i sekce fóra dělí na FAKTOGRAFICKÉ a DISKUSNÍ. Cílem faktografických sekcí je shromažďovat faktografická témata, ve kterých JE MOŽNO mít diskusní příspěvky, dotazy apod. Diskusní sekce jsou určeny pouze pro diskuse. Barevně jsou tyto sekce jasně odlišeny - v přehledu kategorií fóra jsou diskusní sekce ZELENÉ, zatímco faktografické jsou MODRÉ. Toto barevné schéma je aplikováno napříč celým fórem na sekce, témata i příspěvky.
URL : https://www.valka.cz/Orientace-na-tomto-webu-t180574#529565 Verze : 5

Témata



Témata jsou hlavním obsahem tohoto fóra.
V diskusní části jsou témata vedena obvykle dle předmětu diskuse, dotazu, postřehu a tak dále.
Ve faktografické části jsou témata obvykle věnována jednomu typu či verzi zbraně, osobnosti, jednotce, základně, vyznamenání atd. Dále se ve faktografii vyskytují tzv. přehledová témata, která shrnují vícero verzí a nabízejí rozcestník na jednotlivé verze - například Supermarine Spitfire.

Veškeré příspěvky vložené do diskusní / zelené části fóra budou považovány za diskusní.
Příspěvky vložené do faktografické / modré části fóra jsou posouzeny moderátorem, zdali splňují pravidla fóra (mimo jiné povinnost uvádět zdroje u všech faktografických příspěvků) a sekce (pojmenování tématu, vyplnění šablony apod), a pokud ano, je příspěvek označen za faktografický. Pokud pravidla nesplňuje, je přeznačen na diskusní. V návaznosti na další funkcionalitu fóra, například uživatelské hodnosti, se bere v potaz vždy jen počet faktografických příspěvků uživatele, na diskusní příspěvky není brán ohled.

Příspěvky v tématu se řadí podle typu - faktografické příspěvky se řadí primárně na začátku tématu, diskusní příspěvky se řadí až za nimi, dále pak podle data vložení, nebo je moderátor může přeskládat ručně (posunout nahoru či dolu). Obvyklé schéma plně vyplněného tématu je následující

- šablona / tabulka TTD
- text
- obrázkové přílohy
- diskuse

Doplňování informací se může zúčastnit každý, stačí přidat nový příspěvek s novou informací (znovu připomínám povinnost uvádět zdroj, informace bez zdroje je zcela k ničemu, nelze ověřit, vyhodnotit její relevanci vůči existujícím hodnotám a tak dále). Moderátor pak novou informaci posune na vhodnou pozici v rámci tématu, zapracuje nebo zedituje původní příspěvky.

Příspěvky do témat se vkládají pomocí editoru, který je na konci každého tématu (za předpokladu, že je uživatel přihlášen, nepřihlášený uživatel editor nevidí).



A protože je náš web multijazyčný, vkládáme názvy jak česky, tak slovensky, anglicky a v originále (např. u jednotek, jmen osobností, měst a obcí apod). Správná volba názvu umožňuje ostatním uživatelům webu reagovat na váš příspěvek! Příspěvky se pak vkládají česky / slovensky, ale i anglicky, zejména pokud se jedná o faktografické příspěvky s trvalou hodnotou.
URL : https://www.valka.cz/Orientace-na-tomto-webu-t180574#530729 Verze : 3
Pro navigaci naším webem můžete tedy použít řadu cest - jak "lineární", tedy procházení pomocí stránkování články, procházení dle autora apod., popřípadě procházení stromové struktury sekcí do oblasti, která vás specificky zajímá, nebo využít vyhledávání v horní liště každé naší stránky, popřípadě ve vašem oblíbeném vyhledávači za pomocí klíčových slov "valka.cz" následovaných požadovaným předmětem hledání.

Článků je zde už více jak 7 tisíc, témat stovky tisíc a příspěvků v nich ke konci roku 2023, tedy po 25 letech naší existence, téměř 750 tisíc.

Témata jako taková se dají přirovnat ke kostkám oblíbené stavebnice Lego - samotné téma má určitou informační hodnotu, může být plnohodnotným článkem a obsahem, ale plně vyniknou až v propojení s dalšími tématy. Jakmile se totiž téma zapojí do větší "skládačky" pomocí vazeb, vznikají nová, často automatizovaně tvořená data a informace. Velitel, který velel jednotce, která byla dislokovaná v obci, která patří ke státu, jehož prezidentem je... Jak doplňujeme další a další data, tato obrovská sněhová koule obsahu se dále a dále nabaluje.

Chcete se zapojit? Je to snadné a vítán je každý! Více zde https://www.valka.cz/12220-Hledame-nove-kolegy
URL : https://www.valka.cz/Orientace-na-tomto-webu-t180574#744064 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více