Identifikace

Diskuse

Zdravím,


mám zde tyto dva kousky, mohl by někdo identifikovat, co je to zač? Díky moc Smile)
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380234 Verze : 0
Náboj zo strelou ťažko určiť bez presnejších rozmerov, podľa všetkého pochádza z prvej svetovej vojny a ak je menších rozmerov, mohla by patriť k nejakému pechotnému či zákopovému delu.


Druhý predmet je pozostatok časového zapalovaču. Používali sa pre šrapnelové strely už za prvej svetovej vojny a v šrapnelových strelách a protilietadlových kanónoch počas druhej svetovej vojny.
Sú na nom nejaké ďalšie nápisy alebo značky?
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380243 Verze : 0
Přirozeně, omlouvám se. Smile Ráže prvního náboje je přibližně 40mm a délka necelých 13cm.


Na tom druhém "zbytku časovače" jsou dva vyražené nápisy...
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380253 Verze : 0
Pozostatok zapalovaču patrí najskôr k škodováckej 10cm húfnici vz. 14 alebo vz. 14/19 - pôvodne bola vyrábaná pre R/U armádu a používaná v československej armáde v medzivojnovom období, z ktorého pochádza aj váš predmet (zbraň je R/U pôvodu, ale text je už jasne z medzivojnového obdobia). Ďalšie upresnenie bude treba hľadať týmto smerom.


S nábojom žiaľ neporadím.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380255 Verze : 0
Určení náboje je velmi jednoduché (i bez rozměrů Smile ) už jsme ho určovali několikrát. Jde o náboj do zákopového kanonu M.15 z výzbroje RU monarchie forum.valka.cz
Náboj je docela typický a celkem nezaměnitelný Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380258 Verze : 0
Potom ale náboje, zobrazené v uvedenom článku asi nebudú nábojmi pre tento kanón
Nábojnica náboja od Concorde vyzerá byť valcová, kým nábojnice na fotke z článku sú evidentne mierne "lahvovité"
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380260 Verze : 0
Otázkou spíše je, co je na fotce z muzea v maďarsku. Označení náboje je na 12 hodině písmena GR, tedy označení výrobce firmy Georg Roth, na 6 hodině označení zbraně pro kterou byl daný náboj určen (v jedné ráži se označení neopakovalo, tedy byla jen jedna zbraň s označením 1915 dané ráže) na 3 hodině je poslední dvojčíslí roku výroby (tedy rok 1919) a na deváté je písmeno S, zde nevím co dané písmeno znamená, ale pokud použijeme analogii s jinými R-U náboji, může jít o označení upraveného náboje. Je možné že náboje byly více typů, stejně jako i to že fotka "z muzea" je cosi zcela jiného, ono ji malinko zpochybňuje označení že je z tvrze Bouda, ale popis je že jde o fotku z Maďarska.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380262 Verze : 0
Tiež je celkom dobre možné, ako píšeš, že náboje na fotke v maďarskom múzeu patria k inej zbrani - to je síce trochu v rozpore s fotkami od "Kubator" z Heeresgeschichtliches Museum, Viedeň, kde je na fotkách 3 a 4 zachytený rovnaký náboj a jeho nábojnica je zreteľne "lahvičkovitá", hoci strela je viditeľne kratšia ako na fotkách z maďarského múzea.
Je možné, aby v oboch múzeách bola k zbrani priradená nesprávna munícia?
IMHO možné to je, tu predvedený náboj by sa dal považovať za správne identifikovaný na základe dnového razidla, čo u nábojov na fotkách z múzeí neplatí.


Domnievam sa, že zbraní s podobnou muníciou by sa našlo aj viac. Len v britskej armáde existovali počas 1.sv.v. najmenej dva typy zbraní s podobnými nábojmi:
- náboj pre Vickers 1pdr Mk.III - 37x69R s "lahvičkovitou" nábojnicou
- náboj pre Vickers Crayford 1.59" Q.F. Gun, Mk II - 40x79R s "valcovou" nábojnicou


V tejto oblasti zbraní a munície však nemám prehľad, zaujíma ma len okrajovo - a aj internetové zdroje sú chudobné a nespoľahlivé (alebo som zatiaľ nenarazil na tie správne).
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380270 Verze : 0
Možnost je ještě minimálně jedna, používat se mohly oby typy, celková délka se zdá pro oba stejná, oč je kratší nábojnice o to je zde delší střela. Otázkou ovšem je, zda střela do dané nábojnice patří. Co je rozhodně jednoznačné a jisté je RU původ (firma Georg Roth nedělala pro brity Smile ) v RU námořnictvu byl zaveden (starší) kanon stejné ráže, takže jedna nebo druhá munice může pocházet i z něj
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380325 Verze : 0
Taká možnosť tu je, samozrejme.


neviem, či je to len môj dojem, ale obdobie R/U, prvej svetovej vojny a prvej československej republiky je z hľadiska munície na českých a slovenských stránkach len málo zmapované. Pritom české a československé firmy patrili k významným výrobcom nielen zbraní, ale i munície a v medzivojnovom období v používala československá armáda pomerne pestrú zmes delostreleckých zbraní. Samotné zbrane sú zmapované celkom slušne knižne i na webe, o dosť horšie je to už s ich muníciou.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380385 Verze : 0
Ono to asi až tak nezmapované nebude, spíš je komunita zabývající se touto problematikou mimo to co známe a my. V Střeleckém magazínu i dalších časopisech se objevovaly docela zajímavé články s odkazy na obvykle německy psané zdroje, takže jde možná jen o jazykovou dostupnost. Upřímně pokud je to v němčině, je to třeba pro mne prakticky nedostupné a v angličtině nebo ruštině se tím celkem logicky zabývají spíš okrajově. Je jasné že náboje asi nemají takové množství příznivců jako zbraně, obdobně není pokud vím ani moc studií o vybavení vojáků (tedy polní lahve, nádobí a podobně) zřejmě ani zde není tolik sběratelů aby to vydalo na nějakou studii Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#380478 Verze : 0
Zdravím, našiel som podobný zapaľovač z 2.sv. vojny. Nevedel by mi niekto pomôcť s identifikáciou? Je tam označenie 84K14 ako je vidno na fotke. Vopred ďakujem.
Identifikace -


URL : https://www.valka.cz/Identifikace-t106507#465706 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více