Přehled článků autora

Jirka Cooper

Jirka Cooper

Počet článků: 9 Počet shlédnutí: 36.838
Úplný profil autora: Jirka Cooper

Erich Löwenhardt - třetí nejúspěšnější stíhací pilot německého císařského letectva

Třetí nejúspěšnější pilot císařského letectva, ale na rozdíl od ostatních velkých pilotů je toho o něm málo známo. Nedochovaly se žádné vzpomínky, dopisy či deníky. Neposkytl rozhovor žádnému novináři a nebyla o něm napsána žádná životopisná kniha. V porovnání s Richthofenem nebo Udetem existuje pramálo jeho fotek a fotek jeho letadel ještě míň.

🕔︎ 09.03.2021 👁︎ 3.478

Hlavní seržant Llewellyn Morris Chilson - druhoválečný Rambo

6. prosince 1946 se v Bílém domě konalo slavnostní udílení. Hlavní osobností byl poddůstojník americké armády, jehož skutky byly mnohdy tak neuvěřitelné, že by i sám Rambo záviděl. Byl jím 26letý mladík z Ohia, štábní seržant Llewellyn Morris "Al" Chilson. Tento muž obdržel tento den od prezidenta Harry S. Trumana sedm medailí, z nichž šest bylo za statečnost, mezi těmito vyznamenáními ale chybělo to nejvyšší. To, na které byl dvakrát nominován, ale nikdy jej nezískal. Medaile cti. Při udělování prezident nahlas pronesl: "Toto je nejpozoruhodnější seznam citací, jaký jsem kdy viděl. Za každou z nich má tento mladý muž nárok na vše, co země může nabídnout. Ty stojí i za Medaili cti, to si o tom myslím."

🕔︎ 16.05.2022 👁︎ 3.258

Jean Casale - Markýz z Montferatu

Na události bohatý, ale krátký život francouzského leteckého esa a ničitele balónů 1. světové války s nádhernou bilancí. 13 potvrzených a 11 pravděpodobných sestřelů.

🕔︎ 05.11.2020 👁︎ 4.174

Major Erich Rudorffer

Životopis německého stíhacího esa s 224 sestřely
🕔︎ 25.08.2018 👁︎ 3.637

René Dorme - stíhací eso

Životopis pilota, jenž byl v době své smrti třetím nejúspěšnějším francouzským stíhacím esem.

🕔︎ 21.02.2021 👁︎ 4.430

Šedá eminence Leonida Brežněva - maršál Sovětského svazu Dmitrij Fjodorovič Ustinov

Dmitrij Fjodorovič Ustinov (Дми́трий Фёдорович Усти́нов) byl sovětský politik, maršál Sovětského svazu a od roku 1976 do své smrti ministr obrany Sovětského svazu. V této pozici patřil k nejbližším Brežněvovým spolupracovníkům a nejmocnějším osobnostem SSSR. Dále byl Hrdinou ČSSR a nositelem řady vysokých sovětských i zahraničních vyznamenání.

🕔︎ 03.08.2021 👁︎ 6.430

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více