Přehled článků autora

Cesky Cestovatel

Cesky Cestovatel

Počet článků: 3 Počet shlédnutí: 66.229
Úplný profil autora: Cesky Cestovatel

Besarábie 1940-1941

Většina dějin trochu znalých lidí si zpravidla spojuje ruskou (stalinskou, sovětskou) agresi se společným přepadením Polska v roce 1939 v úzké součinnosti s německým wehrmachtem a následně přepadením neutrálního Finska. Násilné odtržení severního území Rumunska v červnu 1940, známého jako Besarábie a severní Bukovina, však v našich končinách už podle všeho zavál prach zapomnění. Nikoli však v zemi, která  podobně jako Poláci, Finové, Litevci, Lotyši nebo Estonci zakoušela, co obnáší dupot okovaných bot stalinského impéria.

🕔︎ 09.12.2016 👁︎ 32.321

Nejkratší válka

Z historie známe spoustu různě dlouhých válek. Sedmidenní, sedmiletou, třicetiletou a dokonce i stoletou. Napadlo vás však někdy, jak dlouho trvala nejkratší válka? Věřte nebo ne, ale bylo to půl hodiny. Přesně půl hodiny a osm minut. Nejednalo se přitom o nějakou potyčku nějakých mafiánských rodin nebo domorodých kmenů, ale o regulérní konflikt dvou suverénních států. Došlo k němu před více než sto lety na východním pobřeží Afriky, kde se v srpnu 1896 dostali takříkajíc „do křížku“ (nebo možná půlměsíce – jednalo se totiž o konflikt křesťanské a muslimské země…) Velká Británie a Zanzibar.

🕔︎ 09.12.2016 👁︎ 19.501

Válka o Samou

Poučeni více či méně romantickými příběhy vzbouřenců z Bounty, Jacka Londona a Roberta Louise Stevensona, nebo populárně naučnými cestopisy českého etnografa Miloslava Satingla, máme povětšinou Tichomoří a jeho malebné ostrovy spojeny s pohodovou atmosférou plnou slunce a nekonečným oceánem omývaných palmových pláží, kde vládne věčný mír a klid. Pomineme-li hořkou zkušenost 2. světové války, kterou do Tichomoří zavlekli Japonci, bylo by naivní se domnívat, že zdejší obyvatelé předtím nikdy nepoznali krvavou řež. Už ve 13. století, dávno před objevením ostrovů Samoa Evropany, se zdejší obyvatelé bránili útokům králů z ostrovů Tonga. O šest století později se pak o Samou chystaly utkat dokonce tři velmoci najednou – Velká Británie, Spojené státy a Německo!

🕔︎ 09.12.2016 👁︎ 15.478

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více