Přehled článků autora

Gita Zbavitelová

Gita Zbavitelová

Počet článků: 9 Počet shlédnutí: 75.854
Úplný profil autora: Gita Zbavitelová

BLÍZKÝ VÝCHOD: Izrael a Palestinci v roce 2013

Izraeli a Palestincům přinesl rok 2013 jednu významnou událost – obě strany obnovily mírová jednání. S výjimkou krátkých neúspěšných rozhovorů v roce 2010 spolu nejednaly pět let. K obnově přímých jednání koncem července došlo díky nadlidskému úsilí amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, jemuž izraelský premiér Binjamin Netanjahu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás slíbili, že u jednacího stolu vydrží devět měsíců.

🕔︎ 24.05.2013 👁︎ 7.089

EGYPT: Stupňování ofenzivy proti teroristům na Sinaji

Egypt většinou poutá pozornost západních médií jen kvůli pronásledování islamistů a údajným mocenským ambicím polního maršála Abdala Fataha Sisího. Málokterá si všímají, že Egypt od červencového svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího úporně bojuje proti terorismu, především na Sinajském poloostrově, odkud se násilí přelévá do celé země. V pátek zde podnikl zatím nejmohutnější ofenzivu, při které vypálil na 60 raket na cíle islamistů ve vesnici nedaleko Šajch Zuwajdí a zabil nejméně 13 teroristů. Za celý minulý týden jich zlikvidoval dvacet, dalších dvacet toto pondělí a od července stovky a sám také ztratil přes 200 vojáků. Ve srovnání se Sýrií možná tato čísla vypadají nízká, ale boj proti terorismu na Sinaji má obrovský význam pro celý region.

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 8.371

EGYPT: Zákaz činnosti palestinského Hamasu

Egypt systematicky stupňuje boj proti palestinskému hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. V úterý káhirský soud zakázal Hamasu veškerou činnost a působení v Egyptě, a dal tím jasně najevo, že úřady nehodlají slevit ze svého záměru hnutí zcela izolovat. Soud nařídil uzavření všech kanceláří Hamasu a zabavení jeho majetku a členové hnutí, kteří žijí v Káhiře, teď mohou být zatčeni. Zákaz činnosti Hamasu už nemá daleko k jeho prohlášení za teroristickou organizaci, kterou je v Egyptě od prosince i jeho mateřské Muslimské bratrstvo.

🕔︎ 08.03.2014 👁︎ 7.473

EU prohlásila Hizballáh za teroristickou organizaci

Pozdě, ale přece – tak by se dalo shrnout pondělní rozhodnutí Evropské unie, která po dlouhém váhání konečně zařadila libanonské šíitské hnutí Hizballáh na seznam teroristických organizací. Jen s jedním háčkem – nezapsala je tam celé, ale jen takzvané „ozbrojené křídlo“.

🕔︎ 12.08.2013 👁︎ 10.018

Masakr dětí v Nigérii

K otřesné události došlo o víkendu v Nigérii – neznámí ozbrojenci přepadli střední školu na severovýchodě země a zavraždili nejméně 22, ale možná až 42 dětí a jejich učitele angličtiny. Přinesli si kanystry s benzínem a výbušniny a školu v městě Mamudo podpálili.

🕔︎ 12.08.2013 👁︎ 11.405

Proměna Hamasu - Z přítele Egypta se stal jeho úhlavní nepřítel

Palestinské teroristické hnutí Hamas má stále větší potíže. Od loňského nástupu Muslimského bratrstva v Egyptě si coby jeho odnož slibovalo prudké zlepšení vzájemných vztahů i hospodářské situace v pásmu Gazy a očekávalo úplné otevření hranic, či dokonce vytvoření zóny volného obchodu s Egyptem.

🕔︎ 12.08.2013 👁︎ 7.296

Rakety z Libanonu na Izrael a izraelská odveta

Minulý týden byl plný dramatických událostí na Blízkém východě. Čtvrteční odpálení čtyř raket z Libanonu na západní Galilej v Izraeli se v záplavě těchto zpráv skoro ztratilo. Raketový útok na Izrael odsoudil i sám libanonský prezident Michel Sulajmán, který jej označil za porušení příměří, a dokonce i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Izrael v pátek podnikl odvetný nálet a oznámil, že armáda zasáhla „síť tunelů, které nepatří Hizballáhu“. Ten totiž rakety neodpálil – přihlásila se k nim sunnitská teroristická organizace napojená na al-Káidu, která si říká Brigády Abdulláha Azzáma.

🕔︎ 30.08.2013 👁︎ 8.015

Zabitý symbol palestinské intifády, který nebyl zabit

Řada lidí si možná vzpomene na začátek druhé palestinské intifády, kdy svět obletěly záběry palestinského chlapce údajně zastřeleného izraelskými vojáky. Muhammad Dura se stal symbolem palestinského „utrpení“, intifády a boje proti takzvané izraelské brutalitě a vzbudil propalestinské sympatie celého světa. O třináct let později se ale ukázalo, že vojáci chlapce nezabili a celý případ byl podvrh.

🕔︎ 24.05.2013 👁︎ 9.110

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více