Přehled článků autora

Iveta Hlouchová

Iveta Hlouchová

Počet článků: 2 Počet shlédnutí: 23.745
Úplný profil autora: Iveta Hlouchová

Potlačování extremismu v Pákistánu

Problematika extremismu v Pákistánu je jedním z nejpalčivějších problémů současnosti zejména kvůli konfliktu v sousedním Afghánistánu. Pákistán podle posledních zpráv hraje v Afghánistánu stále kličovou roli a jeho kroky proti radikálnímu hnutí Taliban jsou spíše „naoko“. Následující studie se zabývá právě povahou režimu v Islámabádu a jeho kroky na poli potlačování extremismu.

🕔︎ 08.08.2012 👁︎ 7.792

Role zpravodajství (intelligence) v protipovstalecké strategii (counterinsurgency)

Efektivní, přesné a včasné zpravodajství je základní a neodmyslitelnou součástí jakékoli podoby válečnictví a způsobu vedení války. Tato zásada platí i pro protipovstalecké operace. Jejich historický přehled odhaluje jednu podstatnou konstantu toho typu válčení – tj. žádná protipovstalecká operace nebyla úspěšná bez využití jak řádného sběru, tak i šíření včasných a přesných zpravodajských dat. Požadavek na zpravodajskou činnost je zásadní pro povstalce i aktéry, jež se je pokouší porazit. Historické důkazy svědčí o tom, že povstání je těžké porazit, není to však „nemožné“. Obratně vedené protipovstalecké operace mohou skončit úspěchem. Faktem je, že při provádění operací k potlačení povstání je zpravodajská činnost, i přes využití rozličných moderních prostředků a schopností pro sběr informací a jejich následnou analýzu, značně obtížná.

🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 16.160

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více