Přehled článků autora

Barbora Jelínková

Barbora Jelínková

Počet článků: 2 Počet shlédnutí: 691.625
Úplný profil autora: Barbora Jelínková

Role ropy v konfliktu v angolské provincii Cabinda

Na počátku roku 2010 se nezvyklého zájmu dostalo již několik dekád trvajícímu, leč světovou veřejností opomíjenému, konfliktu v angolské provincii Cabinda. 8. ledna zde totiž před zahájením fotbalového svátku Afrického poháru národů členové místního ozbrojeného secesionistického hnutí FLEC (Frente para a Libertaçao do Enclave de Cabinda – tedy Fronty za osvobození enklávy Cabinda) přepadli autobus vezoucí národní fotbalový tým Toga na zmiňovaný turnaj; při útoku zahynuli tři lidé. V tomto konfliktu, odehrávajícím se vždy ve stínu angolské občanské války a tudíž přezdívanému „zapomenutá válka Angoly“, je klíčovou proměnnou ropa, respektive její bohatá ložiska nacházející se právě na území sporné provincie Cabinda.

🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 14.733

Role Ruska v mediaci zamrzlého konfliktu v Podněstří

Konflikt se v Podněstří ze všech post-sovětských konfliktů nachází jednoznačně neblíže hranicím ČR. Ale současně patří také k nejvíce opomíjeným. Následující text si klade za cíl přispět ke studiu tohoto konfliktu zejména rozborem role Ruské federace, která v něm hraje nezastupitelnou roli.

🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 676.975

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více