Přehled článků autora

Juraj Nosál

Juraj Nosál

Počet článků: 7 Počet shlédnutí: 99.244
Úplný profil autora: Juraj Nosál

Americké pacifické století?

Ministryně zahraničí USA Hillary Clinton označila ve svém článku publikovaném tento měsíc ve Foreign Affairs tohle století a nadcházející dekády v americké zahraniční politice za pacifickou éru. Tento region se podle ní v nadcházejících letech stane klíčovým motorem globální politiky a zpráva celému světu (a primárně Pekingu) je jasná – Washington bude u toho.

🕔︎ 13.02.2012 👁︎ 11.987

Horké léto v Británii

Léto v Británii je tohoto roku (2011) skutečně nezvykle horké. Po odposlouchávacím skandálu bulvárních novin mediálního magnáta Roberta Murdocha News of the World , který svým rozsahem a hloubkou nemá v britských dějinách obdoby, přichází další šok pro britskou společnost. Největší, nejničivější a nejhorší nepokoje za posledních několik desítek let, které na pět nocí zachvátily nejvýznamnější britské metropole.

🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 11.712

Impérium (ne)vrací úder

Komentář k blížicímu se 30. výročí války o Falklandské ostrovy.

🕔︎ 07.08.2012 👁︎ 15.260

Jaderné zbraně ve strategickém vztahu Indie a Pákistánu

Vztahy a konflikty Indie a Pákistánu mají z mezinárodního hlediska nesmírně důležitou váhu. Jedná se totiž o region, kde v současnosti existuje nejreálnější riziko možnosti válečného konfliktu dvou jaderných mocností. Následující studie si klade za cíl prozkoumat jaderné zbraně Pákistánu a Indie a porovnání jejich vývoje, možností nasazení i jaderných doktrín v širším strategickém kontextu.

🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 21.247

Region Jihočínského moře jako bezpečnostní komplex

Jihočínské moře a rostoucí zájem velmocí o něj plní titulní stránky novin. Následující text si klade za cíl zevrubnou analýzu této oblasti hned z několika dimenzí doufajíce, že tak přispěje k lepšímu pochopení této vzdálené, avšak pro geopolitiku 21. století patrně klíčové oblasti.

🕔︎ 08.08.2012 👁︎ 17.851

Stín nad Bukureští

Zatímco se pozornost většiny evropských médií dlouhodobě upírá na dluhové problémy starého kontinentu a nekončící summity Evropské unie k záchraně eura, v Bukurešti se už téměř půl roku odehrává vážná politická krize. Mnozí komentátoři dokonce mluví o nejhorší krizi od dob Ceaušeska. Co přesně se ale vlastně v Rumunsku děje? Odpovědět se vám pokusí následující komentář.

🕔︎ 08.08.2012 👁︎ 8.408

Terorismus osamělých vlků – útoky v Oslu

Ačkoli teroristické útoky v Oslu šokovaly celý svět, terorismus páchaný jedinci, tzv. „osamělými vlky“, není zcela neznámý fenomén. Následující článek nastiňuje tuto problematiku na pozadí tragických událostí v Norsku.

🕔︎ 07.08.2012 👁︎ 13.856

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více