Přehled článků autora

Jiří Fencl

Jiří Fencl

Počet článků: 48 Počet shlédnutí: 1.750.324
Úplný profil autora: Jiří Fencl

9cm minomet Škoda „U Cihelny“

Samostatný pěchotní srub K-S 14 „U Cihelny“, součást opevnění králické pevnostní oblasti, je oboustranný dvoukřídlý dvouzvonový armádní pevnostní objekt v nejsilnějším a nejodolnějším provedení (3. třídě odolnosti), situovaný severně od města Králíky.

🕔︎ 03.02.2017 👁︎ 26.711

Bratři Jan a Jaroslav Kratochvílové

Jak už to tak bývá, jsou také někteří čs. konstruktéři zbraní známější, zatímco jiní jsou známí méně a o některých se neví téměř vůbec nic. O Václavu a Emanuelu Holkových se toho napsalo už mnoho, o jejich třetím bratu Františkovi zase skoro nic. Poměrně často se psalo také o bratrech Kouckých, prakticky nic bližšího se ale neví o strakonických bratrech Kratochvílech, Janu a Jaroslavovi. Je pravda, že – ve srovnání s výše jmenovanými – pracovali ve zbrojním oboru poměrně krátce, jen do přesunutí vývoje a výroby zbraní do Brna v roce 1954. Přesto ale zavedly čs. ozbrojené složky do výzbroje hned tři jejich zbraně: samonabíjecí pistole vz. 50 a vz. 52 a samonabíjecí pušku vz. 52 (pozdější vz. 52/57). Snad je nyní na čase tato bílá místa v historii čs. zbrojního průmyslu alespoň trochu zaplnit. Jako děti bydleli Jan a Jaroslav s rodiči v jižních Čechách, v obci Budislav u Soběslavi. Otec Lambert tam pracoval jako vedoucí družstevního lihovaru, matka Ka - teřina měla plno práce v domácnosti. Měli spolu pět dětí. Nejstarší, po otci Lambert, zemřel sice jako malý, pak ale následovali bratři „zbraňaři“ Jan a Jaroslav, sestra Marie (provdaná Závodná, úřednice, která pak bydlela v Deštné u Jindřichova Hradce), a Bohumil (který se posléze stal zástupcem ředitele Pedagogického institutu v Českých Budějovicích). Po smrti otce se přestěhovala matka Kateřina do obce Sedlečko kousek východně od Karlových Varů, kam za ní děti s vnoučaty pravidelně jezdily na prázdniny.

🕔︎ 04.06.2011 👁︎ 25.642

Bubnový zásobník MAXROUNDS

Zvýšení bojeschopnosti pro speciální jednotky nebo nejnutnější příslušenství pro střelce IPSC?“ ptá se v úvodu svého článku v SWM č. 9/2009 autor László Tolvaj. A my odpovídáme: Asi obojí.

🕔︎ 23.05.2011 👁︎ 47.909

Civilní „útočná“ puška HK MR 308 (a spol.)

Tradice výroby civilních, původně vojenských zbraní je už dnes velmi dlouhá. První vlaštovkou na tomto poli neoraném byla asi civilní sportovní verze pušky AR-15, AR-15 Sporter z roku 1963. A tu pak následovala celá řada dalších modelů různých výrobců. Důvod je celkem zřejmý: ozbrojené složky odeberou od výrobce určitý počet exemplářů vojenské verze, zatímco poloautomatická verze civilní může oslovit vlastně neomezený segment civilního trhu, což pochopitelně vede k podstatnému oživení výroby zbraně.

🕔︎ 03.10.2012 👁︎ 45.803

Dvoják Bohemia Express 45-70 Gov. Petra Soukupa

Puškař Petr Soukup (*1976) z Podlesí pod Landštejnem 1 se vyučil – kvůli obavám rodičů z takové životní dráhy, i když chtěl být už od dětství puškařem – mechanikem obráběcích strojů. Pak absolvoval pomaturitní studium oboru umělecký kovář a zámečník v Brně a pět let pracoval v Náměšti nad Oslavou u uměleckého kováře pana Pavla Tasovského. Ke svému snu o puškařství se chtěl přiblížit studiem oboru ruční palné zbraně na VA v Brně, pak ale bakalářské studium opustil ab v letech 2000–2001 absolvoval rekvalifikační kurs na obor puškař při SŠ-COPT v Uherském Brodu. Samostatně podniká v uměleckém kovářství zhruba od roku 2000, o rok později se konečně dostal ke zbraním. První provozovnu měl ve svém rodišti Strmilově, následně zakoupil usedlost v Podlesí a zde se zabydlel. Postupně se učil, zkoušel a pak začínal vyrábět nože z damascenské oceli. V roce 2010 dokončil svůj zajímavý dvoják Bohemia Express v neméně zajímavé ráži 45-70 Government.

🕔︎ 05.11.2012 👁︎ 33.840

FN SCAR a ty druhé - Podobnost (ne)čistě náhodná?

Na letošní výstavě IDET jsem u stánku České zbrojovky a.s. Uherský Brod zaslechl zajímavý rozhovor. Jeden z návštěvníků se ptal pracovníka ČZUB, proč je jejich nová útočná puška CZ S 805 tak podobná pušce FN SCAR. A zmíněný odborník odpověděl asi v tomto smyslu: výrobce je při zadání podobné zbraně do vývoje vázán hned celou širokou škálou omezujících technických požadavků vojáků. Sami konstruktéři také samozřejmě sledují moderní vývojové trendy ve světě a znají podobné zahraniční (konkurenční) vývojové práce, opět diktované (obdobnými) požadavky velení cizích armád. Proto se prý také většina ze zainteresovaných konstruktérů (řekl doslova 15 z 20) dobere k velmi podobným konečným výsledkům.

🕔︎ 16.11.2011 👁︎ 42.913

Hybridní systém automatiky

V posledních zhruba 60 letech pevně zakotvily na výsluní zájmu konstruktérů dlouhých automatických zbraní dva systémy pohonu automatiky, oba využívající tlaku plynů odváděných za střelou z vývrtu hlavně, jeden s plynovým pístem a pístnicí a druhý bez pístu i pístnice, jen s plynovou trubicí. Jsou dnes určitě nejrozšířenější a jiná řešení se vyskytují jen velmi sporadicky. Nedávno ale rozčeřila klidnou hladinu tohoto tradičního rybníka informace o novém systému, který je vlastně hybridem obou předchozích. Obšírnou informaci o něm přinesl německý časopis DWJ 10/2011 v článku Zweigleisig od A. Seremeka, jenž všechny systémy zhodnotil. Zde jsou volně podány a jen tu a tam lehce doplněny jeho názory.

🕔︎ 12.02.2015 👁︎ 23.151

Ing. Bohuslav NOVOTNÝ - pravá ruka Jiřího Čermáka

Ing. Bohuslav Novotný se narodil 5. srpna 1931 v malé dědince Mouřínov u Bučovic, dnes okres Vyškov (dříve Bučovice), jako nejstarší ze tří dětí (sestra je o rok mladší, bratr byl mladší o pět let). Mládí prožil v obci Dambořice (téměř 2000 obyvatel), kde jeho otec učil...

🕔︎ 19.02.2015 👁︎ 23.007

Ing. Jaroslav Holeček a jeho samopaly vz. 23/25 a 24/26

Směrnice hlavního štábu ČSLA z 1. dubna 1946, které vytyčovaly koncepci vývoje ručních palných zbraní, stanovily jako jeden ze stěžejních úkolů také vývoj samopalu jako zbraně jednotlivce. 

🕔︎ 28.10.2012 👁︎ 34.014

Ing. Jaroslav Holeček a jeho samopaly vz. 23/25 a 24/26 (dokončení)

Další Holečkovou revoluční myšlenkou byl automatický minomet ráže 55 mm s předsuvnou hlavní, který měl se dvěma plnými zásobníky po šesti minách vážit pouhých 36 kg a disponovat kadencí 160 ran za min. Nic takového tehdy ve světě nebylo. Když ovšem předložil své návrhy vedení, bylo mu řečeno, že si má hledět munice a neplést se do jiných věcí. Zabýval se také myšlenkou unifikované stavebnice hydra - ulického závěru pro různé pěchotní zbraně, konstruovaného s maximálním počtem vyměnitelných součástí tak, aby po jejich jednoduché výměně vyhověl pro samopal, pušku a lehký i těžký kulomet. Obdobnou stavebnici chtěl aplikovat i v automatických minometech s kadencí, dosahující až kadence raketometu, ale s podstatně levnějším střelivem.

🕔︎ 03.11.2012 👁︎ 23.301

Ing. Jeronym Kynčl - Neznámý známý (1.díl)

„Za okupace se v Janečkově zbrojovce interně pracovalo na protitankových (PT) puškách, samočinné pušce a kulometu bez pístu. Po válce Ing. Kynčl připravil kulomet s dynamickým závěrem, zkoušený pod značkou ZJ 483 či později KP 5. […] připravil [prototyp opakovačky] ZJ 480 (jejíž další vývoj vedl až ke K 5), celou řadu verzí samonabíjecích pušek AK s pístem i bez pístu, načež začátkem roku 1948 prověřoval svůj prototyp ZJ 481. Rovněž pokusy s PT puškami 9/7 a 15/11 mm pokračovaly i po válce. Pro druhou střelu zkonstruovala Janečkova zbrojovka dvě PT pušky – opakovačku a samočinnou. Na zbraních pracoval Ing. J. Kynčl.“

Šáda, M.: Čs. ruční palné zbraně a kulomety. Praha 1971

🕔︎ 21.02.2015 👁︎ 20.283

Ing. Jeronym Kynčl - Neznámý známý (2.díl)

V únoru 1947 uvědomil VTÚ strakonickou i brněnskou zbrojovku, že se chystá objednat na zkoušku prototypy samočinných pušek, a sdělil jim i „předběžné všeobecné podmínky“. ČZ předložila dva návrhy, brněnská Zbrojovka v závodě Janeček v Nuslích také dvě – AK s pístem a AK bez pístu, pražská konstrukční kancelář Zbrojovky, vedená Josefem Kouckým, svůj návrh s pístem. Od všech řešení byly objednány prototypy...

🕔︎ 25.02.2015 👁︎ 22.266

INNOGUN Hybrid

Bez kompromisů pro perfektní lov- Perfektní pro každou situaci - Rychlý sled ran - Lovecká zbraň s novými měřítky - Modulární stavba - Nekompromisní spolehlivost"
To jsou hesla, jimiž charakterizuje výrobce svoji novou zbraň INNOGUN HYBRID, která se objevila jako žhavá novinka  na obou největších letošních světových výstavách zbraní. Píše se o ní mj. také jako o „Double Rifle & a Pump Action

🕔︎ 08.03.2013 👁︎ 24.992

KAPESNÍ DĚLOSTŘELECTVO - Colt Model 1911

Od legendárního modelu armádní samonabíjecí pistole Colt Model 1911 A1 byla v průběhu let odvozena dlouhá řada více či méně podobných pistolí (především v původní ráži 45 ACP), využívajících geniálního Browningova systému uzamčení závěru při výstřelu. Kromě „dospělých“ armádních velikostí se pochopitelně objevily i verze menší – kompaktní, typu Commander – a pak ještě menší, už téměř „kapesní“, typu Officer’s, obě určené především k sebeobraně. 

🕔︎ 10.02.2015 👁︎ 28.199

Krav Maga Global ve sladovně Mýto

Už nějaký čas jsem se chystal navštívil paintballové hřiště zřízené celkem nedávno v Mýtě (okres Rokycany). K návštěvě jsem proto rád využil pozvání u příležitosti střeleckého kurzu cvičitelů sebeobranného a taktického systému Krav Maga Global (KMG). Při té příležitosti se mi také poštěstilo položit pár otázek řediteli KMG v ČR Jakubu Otipkovi.

🕔︎ 11.02.2015 👁︎ 19.453

Kulovnice ZG 47 galaška

Tovární sériová výroba civilních zbraní začala v Československu prakticky až po 2. světové válce (před válkou se prodávala jen lovecká verze opakovačky vz. 24 - vzor Mauser), kdy největší zbrojní závody hledaly nové výrobní programy aby využily kapacity dříve zaměřené výhradně na vojenskou výrobu. Zbrojovka Brno zahájila už po roce 1945 výrobu svých kulovnic Z, určených pro domácí a středoevropský trh (a zřejmé i brokovnic ZP), v roce 1946 pak malorážky ZKM451 a kulovničky Hornet ZKW 465.

🕔︎ 08.03.2013 👁︎ 96.153

LM vz. 58 Sa - vz. 58 bez zbrojního průkazu

Samopal vz. 58 představuje zbraň, se kterou odsloužila vojnu převážná většina současné české mužské populace středního věku. Řada vysloužilých vojáků na ni také vzpomíná s nostalgií; zajímají se o ni ale i ti, kteří ji nikdy v ruce nedrželi. A co víc, těchto zbraní je na našem území stále dost; lze si je poměrně levně pořídit, a to dokonce tak, že k tomu ani není třeba zbrojní průkaz.

🕔︎ 10.02.2015 👁︎ 60.038

Maďarská odstřelovačka GEPARD GM6 Lynx

Na výstavě IDET 2009 jsem měl příležitost poprvé vidět in natura novou maďarskou odstřelovačku Gepard GM6 Lynx. Je zatím posledním, nejmladším (ale také nejmenším a nejlehčím) členem rodiny odstřelovaček Gepard, které uvádí ve svém sortimentu jedna z divizí maďarské firmy SERO – SERO Special Division.

🕔︎ 01.02.2015 👁︎ 35.960

Malý samopal KRISS po třech letech

V roce 2007 představila na výstavě Shot Show americká firma TDI (Transformational Defense Industry, Inc.) nový malý samopal KrissVector SMG. Tato revoluční zbraň využívá hned několik převratných konstrukčních řešení, díky kterým získala mimořádné vlastnosti. Shrňme si v krátkosti – jen pro osvěžení – tato řešení a jejich účinky.

🕔︎ 22.11.2011 👁︎ 78.643

Minomety a minometné náboje ze Slavičína

Minomety jsou velmi lehké a účinné dělostřelecké zbraně, lišící se od klasických děl především lafetací. Lze je snadno přemisťovat a nepotřebují dlouhou dobu k přípravě palby. Jsou určeny především jako doprovodná zbraň pěchoty k ničení živé síly, některých nekrytých cílů, ale i cílů odolných. Střílejí výhradně vrchní skupinou úhlů. Hladká hlaveň při výstřelu nezakluzuje a tlak plynů na její dno se přenáší ložištěm na terén.

🕔︎ 11.02.2015 👁︎ 37.620

Moderní kulomety Heckler a Koch – MG4 a HK 121 MG43/MG4

Kulomet MG43/MG4 je lehký kulomet pro náboj 5,56 x 45 NATO, vyvinutý známou německou firmou Heckler a Koch jako protějšek útočné pušky G36 a přímý konkurent známého belgického rivala FN Minimi/M249 SAW Ernsta Verviera (kterému se ostatně velmi podobá). Oberndorfská firma jej sice začala vyvíjet už před rokem 2000, poprvé ho ale představila veřejnosti až na veletrhu v Londýně v roce 2001.

🕔︎ 26.09.2012 👁︎ 39.593

Není přebíjení jako přebíjení

O přebíjení nábojů už určitě slyšel každý, kdo se - třeba jen okrajově - zajímá o problematiku zbraní a nábojů do nich. Většinou je účelem přebíjení nábojů na střelivu ušetřit, a to zejména v případech, kdy střelec vystřílí během tréninku řádově stovky až tisíce nábojů (recyklací nábojnice lze totiž snížit náklady na střelivo až o 60 %). Přebíjením je však také možno vyrobit třeba náboje tzv. „střelci na míru", náboje výběhových ráží nebo střelivo jinak obtížně dostupné.

🕔︎ 04.03.2013 👁︎ 35.435

Nová velkorážová odstřelovačka DSR 50

Zájemci o tento druh techniky mají jistě ještě v čerstvé paměti futuristickou odstřelovačku DSR No. 1 v puškových rážích 308 Win, 300 WinMag a 338 LapuaMag, vyvinutou v roce 1999 malou firmou DSR-precision GmbH z Alspirsbachu, připisovanou především designéru Ingolfu Renterovi a uvedenou na trh v roce 2000. Prodej zbraně, která svou koncepcí i konstrukcí předběhla svou dobu o celou řadu let, zanechala odstřelovačský svět v úžasu, zajišťovala až do roku 2004 firma AMP Technical Services GmbH z německého Puchheimu. Od roku 2004 už prodává svoji zbraň sama firma DSR.

🕔︎ 25.09.2012 👁︎ 43.393

Nové zbraně pro českou armádu I. část

Dne 18. března 2010 byly podepsány dvě smlouvy na dodávku nových útočných pušek CZ 805 BREN A1, karabin CZ 805 BREN A2, granátometů CZ 805 G1, samopalů CZ SCORPION EVO 3 A1 a pistolí CZ 75 SP-01 PHANTOM mezi Českou zbrojovkou, a.s., Uherský Brod (CZUB) a Ministerstvem obrany ČR (MO ČR).

🕔︎ 05.11.2012 👁︎ 34.888

Nové zbraně pro českou armádu III. část

Podle druhé smlouvy z března 2010 má CZUB dodat v letech 2010-2011 MO ČR také 572 plně automatických zbraní CZ SCORPION EVO 3 AI pro náboj 9 x 19 mm - samopalů (které ale CZUB označuje za zbraně PDW) určených pro Hradní stráž, užívající dosud 7,65mm samopal vz. 61 Škorpion, a to samo­zřejmě s příslušenstvím a munici.
Zakázka byla rozhodnutím vlády z podzimu 2008 - překvapivě bez uveřejnění - zadána přímo CZUB.

🕔︎ 04.03.2013 👁︎ 30.927

Odstřelovačky Desert Tactical Arms (DTA)

Odstřelovačky americké firmy Desert Tactical Arms, založené pro využití systému SRS, jsou podle materiálů firmy „nejmnohostrannějším odstřelovačským systémem na světě".

🕔︎ 20.02.2015 👁︎ 29.283

Odstřelovačky – letošní novinky

Jako obvykle se i letos zajímám, kromě jiného, také o novinky v odstřelovačkách, nebo obecněji a méně pejorativně řečeno přesných puškách. Tady je stručný výčet jen některých z těchto novinek, řazených abecedně podle názvu výrobní firmy.

🕔︎ 07.09.2011 👁︎ 41.891

Otec samopalů Škorpion Miroslav Rybář

Po zavedení automatické pušky (podle současné terminologie útočné pušky) Sa vz.58 do výzbroje armády vznikla potřeba vyzbrojit velitele, ale také průzkumníky, osádky vozidel apod. malou zbraní střílející s opřením o rameno dávkami, ze které by se ale dalo střílet také jen jednou rukou, jako pistolí.
Na vývoji Škorpionů pro speciální složky pracoval Ing. Rybář s dvouletou přestávkou od roku 1959 až do roku 1968.

🕔︎ 30.09.2012 👁︎ 22.389

Pečeněg

7,62mm ruský víceúčelový kulomet 6P41

🕔︎ 03.05.2016 👁︎ 25.848

Pěchotní srub K-S5 U potoka

Srub K-S 5 (kde K = králický úsek opev­nění, S = srub a 5 = pořadové číslo objektu v linii opevnění) s krycím názvem ,,U potoka" je typickým představite­lem těžkého opevnění (TO), které mělo zajistit severní hranici ČSR před náhlým vpádem německé armády, umožnit nerušenou mobilizaci polní armády a eventuálně také chránit její bok během případného ústupu (pod tla­kem silnějšího protivníka) směrem na Sloven­sko. 

🕔︎ 21.02.2013 👁︎ 21.659

PT PUŠKA ZB 41

Protitanková  puška „Panzerbüchse M. SS 41 / M. Pz. 41(t)

🕔︎ 10.09.2011 👁︎ 40.000

Seznamte se: CZ 75 TS Czechmate

Pistole CZ 75 TS Czechmate v ráži 9 mm Luger je nejnovějším přírůstkem do rodiny pistolí Tactical Sports.

🕔︎ 30.09.2012 👁︎ 29.170

Škoda Škody

Při návštěvě plzeňské Techmánie (kde je mj. i výstavka historie Škodovky) jsem si uvědomil, že je Škodovka zafixována v obecném povědomí lidí především jako výrobce děl a že se naopak jen velmi málo ví o jejím zbývajícím zbrojním programu za války a zejména pak po válce. Obrátil jsem se proto na odborníka, doktora Vladislava Krátkého, abych mu položil několik otázek k této problematice.

🕔︎ 13.02.2015 👁︎ 24.315

Slovenská pistole GRAND POWER K100

S uzamykáním výkonných pistolí rotací hlavně se zájemce o zbraně dříve setkával jen velmi ojediněle. První vlaštovkou na tomto poli asi byla americká pistole Savage M. 1907, zatímco pevné uzamčení rotací bylo specialitou firmy Waffenfabrik Steyr. Nám nejbližší zřejmě byly čs. armádní pistole vz. 22 a vz. 24 systému Mauser/Nickel. Pak, po dlouhém období opomíjení tohoto systému, přišel ale nedávno princip rotace hlavně zase do módy: na trhu se objevily moderní pistole Beretta Cougar, Colt All American, Beretta Px4 Storm – a také slovenská Grand Power K 100, o které bude dále řeč.

🕔︎ 12.11.2011 👁︎ 134.302

Walther P88- poslední mohykán

Poslední celkovová pistole Walther, Walther P88, byla představena veřejnosti v roce 1988 (odtud také číslo v jejím označení). 

🕔︎ 22.02.2015 👁︎ 35.940

Zbraňaři par excellence - Bratři Josef a František Koučtí (1. díl)

Světově proslulou bratrskou dvojicí československých konstruktérů-zbraňařů jsou Josef a František Koučtí. O soukromém životě Josefa bohužel neexistuje mnoho informací, protože jeho syn Josef žil dlouhá léta v Německu a tam také před několika roky zemřel. Pokud se tedy nějaká pozůstalost po jeho slavném otci zachovala, je už nenávratně ztracena. Poněkud lepší situace je ale kolem Františka: jeho syn Vojtěch, žijící v rodném domě v Krnsku, sice už převážnou část písemností po něm postoupil k publikování (mj. pro dva televizní pořady o otci), něco mu ale – včetně vzpomínek – ještě zbylo. Proto jsou také informace o Františkovi a jeho životě podstatně podrobnější než o Josefovi.

🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 30.154

Zbraňaři par excellence - Bratři Josef a František Koučtí (2. díl)

Kulomet ZK 483 byl původně konstruován jako zkušební pro vývoj zbraně ráže 20 mm. Pokyny k práci na této zbrani dostal Vojenský technický ústav (VTÚ) v polovině roku 1948, od roku 1949 figuruje tento kulomet v Konstruktě jako ZK 492. Vývoj se ale postupně potlačoval, až se na něm v roce 1951 přestalo pracovat úplně.

🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 33.125

Zbraňaři par excellence - Bratři Josef a František Koučtí (3.díl)

Už v letech 1950–1960 se postupně staly typickým uherskobrodským výrobkem zejména krátké zbraně (samonabíjecí pistole vz. 50 a vz. 70, 6,35mm pistole „Z“ a DUO, vzduchová pistole ZVP, už zmíněná terčová ZKP 493, automatická plynová APP, signální vz. 67, revolver Grand či startovací pistole UB 70 a UB 71). A tak tu byla velmi úrodná půda i pro novou pistoli v ráži 9 mm Para, vystavenou poprvé v Madridu a označenou odborným tiskem jako „bomba z Madridu“ – pistoli CZ 75 Františka Kouckého. Tehdy bohužel nikdo netušil, o jak převratnou konstrukci se jedná, ani že se zbraň stane na dlouhá léta vlajkovou lodí České zbrojovky. A výsledek? – Naprosto nedostatečná patentová ochrana konstrukce měla za následek, že varianty této zbraně dnes vyrábí ve světě doslova kdekdo...

🕔︎ 01.02.2015 👁︎ 24.713

Zbraňový komplet HK pro náboj 4,6 x 30 mm

Analýzy vojenských konfliktů posledních desetiletí potvrdily, že zhruba 70 % vojenského personálu není během válečného nasazení v přímém bojovém kontaktu s nepřítelem, a nepotřebuje proto útočnou pušku. To platí především pro piloty, řidiče, obsluhy dělostřelecké a raketové techniky, personál logistických útvarů, zdravotníky atd. Pro ně se zdá být ideální nový zbraňový systém PDW (Personal Defence Weapon).

🕔︎ 15.05.2011 👁︎ 47.053

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více