Přehled článků autora

Četnický pes Alto

Významným pomocníkem četnictva při výkonu pátrací služby byli služební psi. Z tohoto důvodu patřil vůdce služebního psa se svým svěřencem do systemizovaného stavu četnické pátrací stanice. Kniha „Četnický pes Alto“ popisuje více než pětileté soužití četníka Rudolfa Votruby s jeho vlastním služebním psem německým ovčákem „Alto“, úspěchy i nezdary této dvojice v boji proti rušitelům zákonů a je životopisem jednoho z řady čtyřnohých hrdinů.

🕔︎ 18.01.2010 👁︎ 22.079

Četník Josef Bojas - Hrdinové z Kobylis

Bylo to 8. července 1943, kdy na střelnici v Kobylisích se musely dostavit deputace četníků z celého tzv. protektorátu – a to beze zbraně, aby se staly svědky bezpříkladného hrdinství a lásky k vlasti. Na rozkaz gestapa byli zastřeleni čtyři četníci pro odbojovou činnost proti říši. Zločin  Němců měl být odstrašujícícm příkladem pro ostatní.

🕔︎ 04.02.2010 👁︎ 38.829

Humoresky vážně - anonnce knihy

Kniha duchovního otce úspěšného televizního seriálu Michala Dlouhého s názvem Humoresky vážně čtenářům přibližuje, jak se vyvíjel námět vlastního seriálu, seznamuje s reáliemi ze života četnictva, z nichž autor při přípravě seriálu vycházel, se skutečnými případy, které se staly předlohou pro filmové zpracování, ale také se skutečnými osudy osob, které se staly předobrazem některých seriálových postav. Záměrem autora je společensky rehabilitovat neprávem zapomenutý československý četnický sbor.
Pro přiblížení uvádíme pět ze třiceti povídek z uvedené knihy.

🕔︎ 20.05.2010 👁︎ 20.418

Medailonek - Michal Dlouhý

Četník“ Michal Dlouhý. Je autorem několika knih zabývajících se problematikou prvorepublikového četnictva. Spolupracuje s režiséry Dušanem Kleinem, Jiřím Svobodou, ale i s dalšími televizními režiséry jako odborný poradce při natáčení detektivních a kriminálních filmů. Je autorem námětů deseti dílů z první série „Cetnické humoresky“ a odborný poradcem při přípravě a natáčení seriálu.

🕔︎ 03.02.2010 👁︎ 24.389

Páté přikázání

Páté přikázání zní „nezabiješ“. Porušení desatera je o to trestuhodnější, když se obětí zločinu stávají strážci zákona. Dovolím si seznámit čtenáře se třemi ze třiceti povídek uvedených ve stejnojmenné knize popisující třicet případů vražd, které řešili v meziválečném období na našem území četníci. Obětmi se ve všech třech případech stali právě jejich kolegové…

🕔︎ 15.03.2010 👁︎ 24.526

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více