2021 - Operace Strážce zdí - ostřelování Izraele teroristy a odvetné akce IDF

2021 - Operation Guardian of the Walls
Od poloviny dubna docházelo k násilným střetům mezi Araby a Izraelci na pozadí soudních sporů ohledně vlastnictví pozemků a nemovitostí ve východojeruzalémské čtvrti Šejch Džarach. V rámci těchto násilností došlo i k tomu, že arabští teroristé odpálili několik desítek raket z pásma Gazy na jižní Izrael. Izraelské letectvo podniklo několik odvetných úderů na pozice teroristické skupiny Hamás.

Čvrtek, 6. květen
Ve čtvrtek došlo k dalším střetům kvůli očekávanému soudnímu verdiktu ohledně sporů v Šejch Džarach. Odtud se potyčky přenesly i do dalších oblastí, včetně Chrámové hory a zdejší mešity al-Aksá.

Pátek, 7. květen
Z preventivních důvodů izraelská policie výrazně posílila hlídky v oblasti Chrámové hory. Palestinští Arabové začali po modlitbách útočit na hlídkující policisty, kteří odpověděli střelbou gumových projektilů, slzného plynu a zábleskových granátů. Vzhledem k rozsahu násilností si situace vyžádala vstup izraelských sil na pozemky Chrámové hory kolem mešity al-Aksá.

Sobota, 8. květen
Střety pokračovaly i v tomto dni.

Neděle, 9. květen
V odpoledních hodinách začaly teroristé z Hamásu a dalších organizací odpalovat rakety na jižní Izrael, hlavně město Aškelon a jeho okolí. Část zneškodnil systém Železná kopule (Iron Dome), část dopadla na Izrael, část dopadla na území samotného pásma Gazy. Ve večerních hodnách docházelo k dalším násilným útokům Arabů na Židy, kteří to v některých případech opětovali.

Pondělí, 10. květen
Z důvodu pokračování potyček zakázala Izraelská policie Židům preventivně vstup na Chrámovou horu. Teroristé z Hamásu a Islámského džihádu odpalovali další rakety na jižní Izrael (vedle Aškolonu byl cílem např. Sderot), nově též i balony se zápalnou či výbušnou náloží. Izraelské ozbrojené síly (IDF) provedly několik úderů na postavení teoristů pomocí letadel a tankových hlavní. Některá území v jižním Izraeli musela být uzavřena pro civilisty. Náčelník generálního štábu IDF generálporučík Aviv Kochavi zrušil štábní cvičení "Chariots of Fire", jež bylo naplánováno na úterý, a nařídil, aby byly všechny síly nasměrovány na přípravu na případné eskalační scénáře. Hamás požadoval stažení izraelských sil z oblasti Chrámové hory do 18. hodiny a pohrozil další eskalací odpalu raket. A rakety teroristů skutečně rozezvučovaly sirény i ve vzdálenějších oblastech jako je například Bejt Šemeš či Jeruzalém. Hamás začal i s odpalováním protitankových střel na vozidla izraelských civilistů. Počet raket vypálených na Izrael se pohyboval kolem 150. Izraelské letectvo podniklo údery na stanoviště odpalování raket, na tunely Hamásu a další infrastrukturu sloužící k odpalování raket. Neutralizováno bylo několik teroristů. Izraelský ministr obrany Benjamin Ganc vyhlásil pohotovost na území ve vzdálenosti do 70 kilometrů od Pásma Gazy. V jižním Izraeli byly uzavřeny školy a ve středním Izraeli omezen provoz některých pracovišť a škol.

Úterý, 11. květen
Situace se rychle zhoršovala ve městě Lod, kde Arabové útočili na různé cíle od obydlí přes synagogy až po nemocnice. K útokům pak následně docházelo i v opačném směru. Starosta města Lod proto požádal izraelskou vlády o nasazení pohraniční policie ve městě, neboť městská správa ztratila kontrolu nad situací ve městě. Předseda vlády Benjamin Netanjahu mu vyhověl a ve městě navíc vyhlásil nouzový stav. Počet raket odpálených na Izrael se počítal na několik stovek. Část zachytil systém Železná kopule, část dopadla na území Gazy, část napáchala škody v Izraeli a vyžádala si ztráty na lidských životech a nemalé materiální škody. Jednou z reakcí izrealského letectva byl úder na třináctipatrovou budovu v Gaze, v níž mimo jiné bylo jedno ze sídel Hamásu. Úderu předcházelo varování civilnímu obyvatelstvu, aby budovu opustilo.

Středa, 12. květen
Během dne docházelo k dalším střetům, například i ve městech Akko či Bat Jam. Střety vyprovokovali jak arabští, tak židovští extremisté. IDF během úterý a středy zlikvidovaly další důležité teroristy z Hamásu (velitelé, zpravodajci, konstruktéři zbraní atp.). jedním z nich byl i bratr zástupce velitele Hamásu a několik členů jejich tzv. generálního štábu. Zlikvidovány byly domy několika velitelů brigád Hamásu. Hamás začal odpalovat i bezpilotní letouny. Železná kopule včas a úspěšně zasáhla. Izraelský štábní seržant Omer Tabíb z 931. praporu brigády Nachal zemřel a další dva vojáci byli zraněni následkem útoku protitankovou střelou odpálenou z pásma Gazy. K půlnoci napočítaly IDF zhruba 1500 raket odpálených směrem na Izrael od počátku eskalace.
2021 - Operace Strážce zdí - ostřelování Izraele teroristy a odvetné akce IDF - Policie ve městě Lod

Policie ve městě Lod
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669329 Verze : 17
Čtvrtek, 13. květen
Sirény zněly mimo jiné ve městech Aškelon, Ašdod, Tel Aviv, Kirjat Gat, Sderot, Modi'in a dalších. Izraelskému letectvu se podařilo zneutralizovat další operativce Hamásu a zlikvidovat jejich hlavní banku. Zasažena byla bydliště vyšších velitelů Hamásu i jejich pracovníků v rámci struktur vnitřní bezpečnosti. Vojáci izraelské Pátrací a záchranné brigády byli vysláni do města Petach Tikva, do něhož dopadla jedna z raket. IDF ohlásily, že dosud podnikly 600 úderů na teroristické cíle Hamásu a Islámského džihádu. Zneškodněno bylo několik skupin, které se chystaly odpálit na izraelské území protitankové střely, a další UAV vyslané z pásma Gazy. Izraelské letectvo na to zareagovalo vybombardováním bydliště teoristy Hamásu, který velí jednotce, jež tyto drony vyrábí. Úspěchem je úspěšný letecký úder na hlavní výrobní závod, v němž Hamás produkuje rakety. Cílem bylo i stanoviště námořní jednotky této teroristické organizace, jejíž prostory byly též využívány k výrově raket. Těch již teroristé odpálily na Izrael cca 1750. 300 z nich dopadlo ještě v Gaze, stovky dalších zničil systém Iron Dome. Zaznamenána byla i raketa odpálené z území Libanonu, jež dopadla do moře u Galileje.

Izraelské ozbrojené síly povolaly 16 000 záložníků. Část z nich nahradí vojáky v aktivní službě na pracovištích po celé zemi, aby tito mohli být přesunuty na jiné aktuální úkoly. Část putuje přímo k bojovým jednotkám. IDF měly zájem hlavně o obsluhy systému Iron Dome a další dělostřelce, lékaře a zdravotníky, zpravodajce a příslušníky letectva. Hlášeny jsou též přesuny některých jednotek k jižní hranici (pěší brigáda Golani, obrněná 7. brigáda a jedna paradesantní brigáda). Během dneška měl generální štáb vypracovat plán případné invaze a seznámit s ním politické vedení země.
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669389 Verze : 2
Pátek, 14. květen
IDF uvedly, že se jim podařilo elektronickými a zpravodajskými prostředky identifikovat sídlo kybernetické jednotky Hamásu v Gaze a následně ho leteckým úřadem zlikvidovat. Úder byl proveden také na několik skladů zbraní Hamásu a Islámského džihádu. Celkem 160 letounů z 12. perutí provedlo údery na podzemní sklady a tunely. Pozemní jednotky vypálily stovky dělostřeleckých granátů na postavení teroristů v pásmu Gazy. Dělostřelectvo v menší míře doplnila palba vedená tankovými kanony. Neutralizována byla další skupina s protitankovými střelami, jichž bylo za 24 hodin zlikvidováno celkem sedm. Celou noc i dopoledne zněly každou chvíli varovné sirény nad jižním Izraelem, především v oblastech nad a kolem města Aškelon, které je tak vystaveno v podstatě kontinuální raketové hrozbě, jejíž dopad drasticky zmenšuje efektivita systému Iron Dome (hlášena je úspěšnost více jak 90 procent). Ten zlikvidoval během dopoledne i další dva dron. Letectvo se zaměřilo na údery na pozorovací stanoviště Hamásu.

Na severu Izraele překonala skupina osob pohraniční plot, založila požár a následně se stála poté, co izraelské tanky vypálily varovnou salvu. Jeden útočník se pokusil zaútočit na vojáka na vstupu do vesnice Ofra a byl neutralizován. Zničit se podařilo také další skupiny, které se chystaly odpálit protitankové granáty a neřízené rakety a již to nestihly, protože příslušníci divize Gaza byli rychlejší. Odpoledne a v podvečer izraelské letectvo vyřadilo či poškodilo sklad IT techniky kybernetické sekce Hamásu, dílnu na výrobu raket, základnu námořní sekce Hamásu, patrovou budovy s pobočkou banky a podzemní stanoviště, které sloužilo jako sklad výpočetní techniky i zbraní a bylo umístěno mezi školkou a mešitou.

URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669390 Verze : 3
Sobota, 15. květen
Kolem půlnoci izraelské letectvo zaútočilo na sídlo šéfa bezpečnostních sil Hamásu. V časných ranních hodinách následovaly nálety na odpaliště raket. V poledne IDF ohlásily sestřelní dalšího dronu a aktualizovaly počet odpálených raket na Izrael na 2300. Zhruba 1000 jich zničil systém Iron Dome, zhruba 380 dopadlo ještě v Gaze. Večer izraelské letectvo zaútočilo na bydliště jednoho velitele brigády, dvou velitelů praporů Hamásu a náčelníka štábu zvláštních operací.
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669384 Verze : 3
Něděle, 16. květen
Izraelské letectvo zaútočilo na sídlo velitele jednoho z velitelů praporu Hamásu, na sídlo zpravodajské sekce Hamásu v severní části pásma Gazy, sklad zbraní v centrální části a sklad námořní sekce Hamásu v jižní části pásma. Následovaly úderu na tunelový komplex u Chán Júnisu a jednu z budov kontrarozvědky Hamásu. Večer Izrael ohlásil, že na něj bylo od začátku konfliktu vypáleno 3 100 raket, z čehož 1 210 zneškodnil systém Iron Dome a 450 dopadlo ještě v pásmu Gazy.
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669553 Verze : 1
Pondělí, 17. květen
Přes noc odpálili teroristé dalších zhruba 50 raket. Izraelské letectvo zaútočilo na základě zpráv kontrarozvědky zaútočil na velitele Severní divize Islámského džihádu. Námořnictvo ve spolupráci s letectvem odrazilo pokus o výsadek skupiny teoristů z ponorky na území Izraele. Vpodvečer IDF oznámilo provedení úderu na sídlo operačnícho střediska sil vnitří bezpečnosti Hamásu ve čtvrti Rimál ve městě Gaza.
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669562 Verze : 1


URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669331 Verze : 1

URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669341 Verze : 1
Prohlášení Meziparlamentní skupiny přátel ČR-Izrael v Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky k útokům na Izrael
12. 5. 2021
Meziparlamentní skupina přátel Česká republika - Izrael
- odsuzuje raketové útoky hnutí Hamás a Islámský džihád na izraelské území a izraelské civilní obyvatelstvo
- považuje tyto útoky za teroristické činy, které vedou k nevinným obětem, škodám na majetku a neomluvitelné eskalaci napětí mezi Palestinci a Izraelci
- vyslovuje plnou podporu Státu Izrael v jeho snaze o obranu proti těmto útokům a považuje ji za legitimní
- vyzývá palestinskou stranu k okamžitému ukončení veškerých násilných akcí směřovaných vůči svrchovanému Státu Izrael
- důrazně požaduje, aby podpora Evropské unie a jiných mezinárodních organizací poskytovaná Palestincům nebyla zneužívána hnutím Hamás k vytváření paramilitární infrastruktury a k vyzbrojování za účelem útoků proti Státu Izrael
- vyzývá všechny strany konfliktu k dodržování mezinárodního práva nejen v oblasti lidských práv
- vyzývá OSN k aktivní účasti na deeskalaci násilí
Odkaz: https://www.psp.cz/sqw/cms.sqw?z=14845
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669367 Verze : 1
Úterý, 18. květen
Ráno se pokusil jeden terorista zaútočit na vojenskou hlídku v Hebronu. Při pokusu byl neutralizován. Mezitím se pdoařilo sestřelit další dron vyslaný nad Izrael. Odpoledne bylo zlikvidováno několik stanovišť, ze kterých byly odpalovány teroristy z Hamásu a Islámského džihádu rakety. Zlikvidovány bylo i několik teroristů, kteří se zrovna chystaly rakety odpálit. V momentě, kdy vjížděla do pásma Gazy přes přechod Erec kolona s humanitární pomocí, zaaútočili teroristé minomety na vojáky IDF a jednoho zranili. Vpodvečer provedly letouny IAF úder na bydliště tří velitelů rot v praporech Hamásu. Krátce poté byl ohlášena další vlna úderů na velitelské články Hamásu. Zasaženo bylo dvanáct sídel. IAF se pdoařilo zneutralizovat např. zástupce velitele brigády a dva velitele rot.
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669671 Verze : 2
Středa, 19. květen
Izraelská armáda ohlásila, že k dnešnímu ránu odpálili teroristé na Izrael zhruba 3 750 raket. Z nich 550 dopadlo ještě v Gaze. Většinu ostatních zničil systém Iron Dome, který vykazuje účinnost zhruba 90 procent. Před polednem letectvo provedlo úder na sídlo technologické sekce Hamásu. Opět došlo k útoku na vojáky poblíž Hebronu. U osady Kirjat Arba vojáci neutralizovali jednu teroristku, která zaútočila pomocí útočné pušky. Odpoledne izraelské síly oznámili, že se jim podařilo zlikvidovat tři teroristy z kybernetické sekce Hamásu.

Čtvrtek, 20. květen
Izraelské síly v noci podnikly údery na sídlo bývalého ministra spravedlnosti a sídla několika dalších činitelů Hamásu. Sídla sloužila zároveň jako úkryty zbraní. Další údery směřovaly proti sítí podzemních tunelů a bunkrů. Dopoledne zamířily rakety na vojenské operační středisko Hamásu. Odpoledne následovaly údery na několik míst, kde probíhala stavba nových tunelů. Vpodvečer zaútočily na letecké i pozemní jednotky na teroristy odpalující protitankové střely na izraelské území. Letouny pokračovaly v útocích na podzemní systém. Počet raket odpálených teroristy na Izrael vystoupal na 4 340.
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669875 Verze : 1

Diskuse

Fotografie, která řekne vše, co byste měli vědět o současném konfliktu mezi Izraelem a Gazou.
2021 - Operace Strážce zdí - ostřelování Izraele teroristy a odvetné akce IDF - Vpravo útočné rakety Hamásu a vlevo izraelské obranné rakety sytému Iron Dome

Vpravo útočné rakety Hamásu a vlevo izraelské obranné rakety sytému Iron Dome
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669459 Verze : 1
Boj s teroristickou organizací působící v civilních oblastech není jednoduchý. Piloti IDF odvolávají útok, protože uviděli děti:
URL : https://www.valka.cz/2021-Operace-Strazce-zdi-ostrelovani-Izraele-teroristy-a-odvetne-akce-IDF-t242059#669503 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více