1998 - 2000 Etiopsko-eritrejská válka

Po porážce marxistické vojenské junty v čele Etiopie proběhlo v roce 1993 referendum o oddělení Eritrei od Etiopie. Eritrea získala svou nezávislost, ale budoucnost země zůstávala nejistá. Kvůli sporu území o velikosti 390 kilometrů čtverečních s přístavem Badame na severní hranici mezi Etiopií a Eritreou vypukly 6.5.1995 otevřené boje. Měsíc se strany postřelovaly z děl a tanků, později přišly na řadu i nálety eritrejského letectva na etiopská města Adigrat a Mekele. Pozemní jednotky se střetly na třech frontách, zatímco etiopské letectvo vracelo úder nálety na eritrejské hlavní město Asmaru. V létě 1998 sice obě strany přistoupili na zastavení leteckých úderů, ale už v říjnu 1998 začaly obě strany posilovat pozemní jednotky v hraniční zóně a v únoru 1999 vypukly ostré boje včetně leteckých úderů nanovo. Během těchto bojů utrpěly obě strany těžké ztráty, včetně mnoha civilních obětí. Etiopie prohlásila tyto boje za vítězné, ale Eritrea to odmítla. Boje si jen na straně eritrejců vyžádaly podle oficiálních odhadů na 19 tisíc obětí, neoficiální čísla uvádějí dokonce 20-50 tisíc mrtvých. Kromě mrtvých a zraněných s sebou válka přinesla i mnoho uprchlíků a problém, který přetrvává dodnes - miny. Etiopská vláda během války i po ní zkonfiskovala majetek a vyhostila osoby eritrejského původu nebo s Eritreou spřízněné.


Válka nakonec byla ukončena v roce 2000 tzv. Alžirskou smlouvou, která ustavila nezávislou mezinárodní komisi pod hlavičkou OSN (Eritrea-Ethiopia Boundary Commission - EEBC), která měla za úkol určení hranice mezi dvěma znesvářenými zeměmi. Komise rozhodla v dubnu 2002, a město Badame připadlo Eritrei. Etiopie ale odmítla stáhnout všechny své vojáky z této oblasti a tak nejistota pokračuje i nádále, mimo jiné i díky snaze obou států podporovat opozici u svých protějšků.


Zdroj :
www.wikipedia.com
www.onwar.com
1998 - 2000 Etiopsko-eritrejská válka - Mapa Eritreje 
Zdroj : www.cia.gov

Mapa Eritreje
Zdroj : www.cia.gov

1998 - 2000 Etiopsko-eritrejská válka - Mapa Etiopie
Zdroj : www.cia.gov

Mapa Etiopie
Zdroj : www.cia.gov

URL : https://www.valka.cz/1998-2000-Etiopsko-eritrejska-valka-t44944#176028 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více